Weather Icon

Συμπράττουν για τον ITGI Ιταλία – Ελλάδα – Τουρκία

Συμπράττουν για τον ITGI Ιταλία – Ελλάδα – Τουρκία

MNHMONIO συνεργασίας, στον αγωγό φυσικού αερίου ITGI, μεταξύ της ιταλικής Edison, της τουρκικής Botas και της ΔΕΠΑ, πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπογραφεί αύριο Πέμπτη στην Aγκυρα. Το μνημόνιο προβλέπει τη συμμετοχή της τουρκικής εταιρίας φυσικού αερίου στην ελληνοϊταλική εταιρία «Ποσειδών», η οποία έχει την ευθύνη της κατασκευής και της διαχείρισης του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού που θα συνδέει την Ελλάδα με την Ιταλία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην εταιρία «Ποσειδών» μετέχουν σήμερα με ίσα μερίδια (50%-50%) η ΔΕΠΑ και η Edison. Το μνημόνιο που θα υπογραφεί στην Aγκυρα θα προβλέπει ότι η Botas θα εξαγοράσει το 7,5% του μετοχικού κεφαλαίου από καθέναν από τους δύο συμμετέχοντες ώστε να αποκτήσει τον έλεγχο του 15% της «Ποσειδών». Επίσης προβλέπεται ότι η Ediosn, που κατέχει το 80% της χωρητικότητας του αγωγού, θα εκχωρήσει μέρος της χωρητικότητας στην τουρκική εταιρία. Η ΔΕΠΑ θα διατηρήσει τον έλεγχο του 20% της χωρητικότητας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη συναντήθηκε χθες με τον Τούρκο πρεσβευτή στην Αθήνα Χασάν Γκόγκους, ο οποίος την κάλεσε να επισκεφθεί την Aγκυρα. Βεβαίως η πρόσκληση έγινε αποδεκτή αλλά η παρουσία της κ. Μπιρμπίλη κατά την αυριανή υπογραφή της συμφωνίας θα εξαρτηθεί από τον εάν θα υπάρξει πολιτική εκπροσώπηση και εκ μέρους της Ιταλίας. Πάντως η κ. Μπιρμπίλη συζήτησε με τον Τούρκο πρεσβευτή την πορεία υλοποίησης των μνημονίων συνεργασίας και κοινών δηλώσεων για το περιβάλλον και την ενέργεια, οι οποίες υπεγράφησαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πηνελόπη Μητρούλια
ΕΞΠΡΕΣΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube