REAL TIME |

Γενικά θέματα 24 Ιουνίου 2010

H ασπίδα της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας

H ασπίδα της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Με τον Κωστάκη Αντωνίου
Yπάρχει μια μερίδα παραγόντων και απλών ανθρώπων της λεγόμενης Δεξιάς, που έχουν μείνει αγκυλωμένοι στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου και επιμένουν να αντιμετωπίζουν τη Ρωσική Ομοσπονδία σαν… Σοβιετική Ενωση.

Συνεπώς, δεν πρόκειται να πεισθούν ποτέ για την τεράστια διπλωματική υποστήριξη που η Ρωσία προσφέρει στην Κυπριακή Δημοκρατία και την προσπάθεια της ελληνοκυπριακής πλευράς να ανακόψει συνωμοτικές κινήσεις των Τούρκων και των Αγγλοαμερικανών σε βάρος της κυπριακής υπόθεσης.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει και η μερίδα των εδώ ανανικών κύκλων και των δημοσιογραφικών φερεφώνων τους, που δεν μπορούν να χωνέψουν όσα η Ρωσία ανέκοψε το 2004 για να μην περάσει η γνωστή έκθεση του Κόφι Ανάν, και όσα αποτρέπει τώρα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ώστε να μην ξαναβρεθεί η Κύπρος σε πορεία καταστροφικών επιλογών και εκβιαστικών διλημμάτων.

Αυτές οι συμπεριφορές που κινούνται σε αγκυλώσεις του παρελθόντος και σε κίνητρα αλλότρια, πρέπει να αγνοηθούν και ο καθένας να αντιμετωπίσει το ρόλο της Ρωσίας στο Κυπριακό, στις πραγματικές του διαστάσεις.

Και η αλήθεια είναι ότι η Ρωσία ήταν και παραμένει συνεπής υποστηρικτής των κυπριακών θέσεων και δύναμη αποτροπής των αντικυπριακών σχεδίων στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία έχει τεράστια συμφέροντα στην Τουρκία -πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά-, εντούτοις διαχωρίζει αυτά τα συμφέροντα από το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου και παραμένει σταθερά υποστηρικτής της Κύπρου. Αντιθέτως, η Κυπριακή Δημοκρατία, ελάχιστες φορές υπήρξε ειλικρινής στις σχέσεις της με τη Μόσχα, και συνήθως χρησιμοποιούσε τη Ρωσία ως πέμπτο τροχό της αμάξης. Κάθε φορά που δεν είχε διεξόδους, ή τρόπους να αντιμετωπίσει τις συνωμοτικές κινήσεις των Αγγλοαμερικανών, έτρεχε στη Μόσχα για να ζητήσει συμπαράσταση και βοήθεια.

Το τελευταίο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού στη Μόσχα απέφερε θετικά αποτελέσματα. Κατ’ αρχάς, πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που έπρεπε, και όταν η κυπριακή Κυβέρνηση έγινε δέκτης απειλών και εκβιασμών καθώς και πληροφοριών για το τι ετοιμάζουν κύκλοι των Ηνωμένων Εθνών σε συνεργασία με τους Αγγλοαμερικανούς σε βάρος της κυπριακής υπόθεσης. Η επίσκεψη απέφερε μια καθαρότατη δημόσια στήριξη των κυπριακών θέσεων από τη Μόσχα, και μία σαφέστατη καταδίκη όσων προετοιμάζουν κυκλωτικές κινήσεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι δηλώσεις του Σεργκέι Λαβρόφ δεν αφήνουν καμιάν αμφιβολία ότι η Ρωσία θα ενεργήσει αποτρεπτικά στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εάν οι γνωστοί κύκλοι επιχειρήσουν όσα έχουν κατά νουν.

Η Ρωσία, η Γαλλία και η Κίνα αποτελούν την ασπίδα της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας και δυνάμεις αποτροπής αντικυπριακών ενεργειών. Οφείλουμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας με αυτές τις χώρες και να απομονώσουμε όσους εσωτερικούς και ξένους κύκλους επιχειρούν να κλονίσουν αυτές τις σχέσεις, και να απομονώσουν την Κυπριακή Δημοκρατία από παραδοσιακούς συμμάχους.

Ηλ. διεύθυνση: antoniouc@simerini. com
Σημερινη

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube