REAL TIME |

Weather Icon

FT: Η Γερμανία στο δρόμο της λιτότητας

Η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά σε αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και σημαντική μείωση στο μέγεθος των Ενόπλων Δυνάμεων σε μία προσπάθεια να μειώσει τις κρατικές δαπάνες της εν τω μέσω της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.

Μετά από δύο ημέρες συζητήσεων –αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν σήμερα Δευτέρα 7/6- η κυβέρνηση της κ. Angela Merkel προβλέπεται ότι θα συμφωνήσει και για στην επιβολή ειδικού φόρου στις τράπεζες από το 2012, φόρο στον κλάδο πυρηνικής ενέργειας και θα επανεξετάσει όλες τις επιδοτήσεις της, βάσει προσχεδίου με τις βασικές αρχές της μεταρρύθμισης που έχουν στην κατοχή τους οι «Financial Times».

Η κ. Merkel ελπίζει ότι το σχέδιο οκτώ σημείων θα βοηθήσει ώστε να μειωθεί το χάσμα των 70 δισ. ευρώ μεταξύ δαπανών και φορολογικών εσόδων, κατά 10 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2014, βοηθώντας τη Γερμανία να μειώσει το έλλειμμά της στα όρια που έχει θέσει η Ε.Ε.

Σε μία εμπιστευτική 7σέλιδη έκθεση, αναφέρεται ότι θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο παροχής των επιδομάτων ανεργίας και θα πάψουν να «στηρίζονται» σε ειδικό νόμο, αλλά θα δίνονται κατά περίπτωση.

Αυτή η μεταρρύθμιση –οι αξιωματούχοι ευελπιστούν ότι θα εξασφαλίσει κεφάλαια 2 δισ. ευρώ στον πρώτο χρόνο εφαρμογής της- θα «συμβαδίσει» με περικοπές στις επιχορηγήσεις για τους νέους γονείς, γεγονός που θα πλήξει όσους (οι οποίοι, πάντως, διαθέτουν υψηλά εισοδήματα) αποφάσιζαν μέχρι σήμερα να εγκαταλείψουν για κάποιο διάστημα την εργασία τους προκειμένου να επικεντρωθούν στην ανατροφή των παιδιών τους.
Η κυβέρνηση, επίσης, αναμένεται να ζητήσει από το υπουργείο Άμυνας να προχωρήσει σε μείωση κατά 40.000 του στρατεύματος (αυτή τη στιγμή φθάνει στις 190.000).

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να «παγώσει» το δώρο Χριστουγέννων για τους δημοσίους υπαλλήλους το 2011 –με αποτέλεσμα μία εφάπαξ μείωση του κόστους μισθών κατά 2,5%- και να μειώσει κατά 10.000 τις θέσεις εργασίας στο δημόσιο έως το 2014, από 450.000 που είναι σήμερα.

Σε ό,τι αφορά την στήριξη των εσόδων, το Βερολίνο προετοιμάζεται να επιβάλλει φόρο στις τράπεζες, προκειμένου να αυτές να σηκώσουν το βάρος κάποιας ενδεχόμενης κρίσης, στις αρχές του 2012.

Αυτός ο φόρος αναμένεται ότι θα «προσθέσει» στα κρατικά έσοδα περί των 1,2 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ ο νέος φόρος για τον κλάδο πυρηνικής ενέργειας θα συνεισφέρει κατά 2,3 δισ. ευρώ ετησίως στα κρατικά έσοδα. Μέσω αυτού του φόρου θα χρηματοδοτούνται και προγράμματα ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η κυβέρνηση εξετάζει, επίσης, την κατάργηση των εξαιρέσεων στον επονομαζόμενο «οικολογικό φόρο», γεγονός το οποίο θα πλήξει τόσο τον ενεργειακό κλάδο όσο και τη μεταποίηση.

Η κ. Merkel έχει τονίσει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι «απαραίτητη» για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, με δεδομένη την κρίση χρέος που πλήττει την περιοχή.
ΠΗΓΗ: FT.com
euro2day.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube