Γενικά θέματα 30 Ιουνίου 2010

Στο Βόρειο Αιγαίο το Cesme

Στα νερά του Βορείου Αιγαίου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μεταξύ ηπειρωτικής Θράκης και Σαμοθράκης πλέει από το πρωί της Τετάρτης το τουρκικό υδρογραφικό και ωκεανογραφικό σκάφος “Cesme”Σύμφωνα με σήματα του ναυτικού κώδικα, οι τουρκικές αρχές έβγαλαν το σκάφος προκειμένου να κάνουν θαλάσσιες έρευνες στην περιοχή.

Οπως ανακοίνωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται από το πρωί σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Ηδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών έχουν προβεί σε διάβημα προς την τουρκική πλευρά, ζητώντας εξηγήσεις για τη δραστηριότητα του εν λόγω πλοίου.

“Ο πλους και η δραστηριότητα του πλοίου τελούν υπό παρακολούθηση, με γνώμονα την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων της χώρας μας, σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.”Από επιλογή, η Ελλάδα επιδιώκει τη συνεργασία με την Τουρκία. Δεν πρέπει όμως κανένας να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα”, αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας, ο αρμόδιος τομεάρχης εξωτερικής πολιτικης και διεθνών σχέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ζήτησε ενημέρωση των αρχηγών των κομμάτων από την κυβέρνηση την οποία κάλεσε να προβεί σε διαβήματα σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

“Προειδοποιούμε την Τουρκία να μην επαναλάβει παλαιές αμαρτίες της, όπως αυτές του Χόρα το 1976 και του Σισμίκ το 1987, διότι η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα”, ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε: “Η ελληνική πλευρά δεν θα ανεχθεί, όπως και στο παρελθόν, έρευνες της Τουρκίας στο Αιγαίο, μέσα στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».
EΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube