Weather Icon

ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΝ ΤΙΣ Εκλογές στην Μητροβίτσα

ΝΑΤΟΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ

Στρατιώτες του ΝΑΤΟ και αστυνομικοί έριξαν σήμερα δακρυγόνα για να αποτρέψουν συγκρούσεις μεταξύ χιλιάδων Αλβανών και Σέρβων στη Μιτρόβιτσα του Κοσόβου, στη διάρκεια διαδήλωσης στο νότιο τμήμα της πόλης κατά της διεξαγωγής τοπικών σερβικών εκλογών.

Στη γέφυρα του ποταμού Ιμπαρ που χωρίζει το νότιο, αλβανικό τμήμα της πόλης από το βόρειο που κατοικείται κυρίως από Σέρβους έγιναν εκτεταμένα επισόδια μεταξύ Αλβανών και Σέρβων. Την ίδια ώρα στην πόλη Βέτεριν γίνονταν εκδηλώσεις για τα θύματα των Νατοικών βομβαρδισμών του 1999.

Οι εκλογές διεξάγονται με την υποστήριξη της σερβικής κυβέρνησης. Δυνάμεις του ΝΑΤΟ και Κοσοβάροι αστυνομικοί αναπτύχθηκαν κοντά στη γέφυρα του ποταμού Ιμπαρ που χωρίζει το νότιο, αλβανικό τμήμα της πόλης από το βόρειο που κατοικείται κυρίως από Σέρβους. Οι Αλβανοί διαδηλωτές πλησίασαν τη γέφυρα, ενώ στην αντίπερα όχθη του ποταμού 10.000 Σέρβοι φώναζαν «Σερβία, Σερβία». Δυο άνθρωποι στη σερβική πλευρά τραυματίσθηκαν από πέτρες που εκτοξεύονταν και από τις δυο πλευρές. Ελικόπτερα του ΝΑΤΟ και μη επανδρωμένα αναγνωριστικά εθεάθησαν να πετούν πάνω από την περιοχή.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας του Κοσόβου, η επέμβαση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της αστυνομίας και η χρήση μικρής ποσότητς δακρυγόνων, στόχο είχαν την αποτροπή της κλιμάκωσης της έντασης.

Η εθνοτικά αλβανική πλειονότητα του Κοσόβου διακήρυξε την ανεξαρτησία της περιοχής από τη Σερβία το Φεβρουάριο του 2008. Στο Κόσοβο, και κυρίως στο βόρειο τμήμα του, βρίσκονται επίσης περίπου 120.000 Σέρβοι.
diplomatia.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube