Weather Icon

«Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο»

“Η Ελλάδα προχωρά στις ανατροπές, στις απαιτούμενες αλλαγές και βρίσκεται σε καλό δρόμο” , διεμήνυσε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στο δείπνο των ηγετών του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος, στις Βρυξέλλες.

Παρατήρησε ωστόσο ότι χρειάζεται να διατηρηθούν οι εντατικοί ρυθμοί και οι προσπάθειες υπέρ του Έλληνα πολίτη για την εμπέδωση μιας πολιτείας ευνομίας και ευημερίας. Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι το ελληνικό ζήτημα ανέδειξε τις αδυναμίες της διεθνούς αγοράς και ως εκ τούτου, όπως είπε, απαιτείται πιο συντονισμένη παρουσία της ΕΕ. “Υπάρχει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, αυτός όμως πρέπει να εδραιωθεί και να συμπληρωθεί από ένα ταμείο στήριξης, ενώ επείγει και η εποπτεία των διεθνών αγορών, οι οποίες κατά περιπτώσεις λειτουργούν υπό καθεστώς αδιαφάνειας, υποβοηθώντας την κερδοσκοπίας” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Επανέλαβε δε ότι δε χρειάζεται μόνο δημοσιονομική ισορροπία αλλά και επενδύσεις, οι οποίες θα στηρίξουν την ανάπτυξη. Τέλος επικαιροποίησε τις προτάσεις των Ευρωπαίων σοσιαλιστών κάνοντας λόγο για τη επιβολή του φόρου DOBIN και το ευρω-ομόλογο.

“Πρέπει να στηρίξουμε την κοινωνική συνοχή και τη μετατροπή της οικονομίας σε πράσινη οικονομία, αυτή είναι η προοδευτική πρόταση”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Νέα απειλή για βάθεμα της κρίσης στην Ε.Ε

Ενώπιον της απειλής μιας νέας ύφεσης, πριν καν κοπάσει η πρώτη, βρίσκεται η ευρωπαϊκή ένωση, όπως προκύπττει απο τα στοιχεία των οικονομιών της Ισπανίας της Δανίας και της Κύπρου. Την ανησυχία του ότι οι αναταραχές στις αγορές κρατικών ομολόγων ενδεχομένως να εκτροχιάσουν την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη, εξέφρασε ο επίτροπος της Ε.Ε. για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν. Την κατάσταση καλείται να αντιμετωπίσει η Σύνοδος Κορυφής η οποία συνέρχεται στις Βρυξέλλες υπό το κλίμα που διαμόρφωσε η συμφωνία Μέρκελ-Σαρκοζί. Στις Βρυξέλλες βρίσκεται αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Με δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των μηχανισμών άμυνας απέναντι στους κερδοσκόπους και της σύστασης ενός Ευρωπαϊκού Οίκου Αξιολόγησης υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Επιπλέον ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι στην αξιολόγηση των δαπανών κάθε χώρας, θα πρέπει να συνυπολογίζεται το ότι ορισμένες χώρες, όπως κατεξοχήν η Ελλάδα, ξοδεύουν τεράστια ποσά, τόσο για την άμυνά τους, όσο και για τη φύλαξη των συνόρων τους, που είναι, ταυτόχρονα, και σύνορα της ίδιας της Ευρώπης.

Στην Αθήνα, την ίδια ώρα, το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται αντιμέτωπο με τις επιπτώσεις της υποβάθμισης από τον οίκο Μούντις και αναμένει μετά την απόφαση της ΕΚΤ για επιπλέον “κούρεμα” κατά 5% των κρατικών ομολόγων που δίνονται ως ενέχυρο, αντίστοιχη απόφαση και για τα τιτλοποιημένα δάνεια.

Ο Πρωθυπουργός έχει υποχρέωση να προειδοποιήσει τους ευρωπαίους εταίρους ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της την επίθεση κατά του Ευρώ, με μοχλό τους λεγόμενους “αξιόπιστους” οίκους αξιολόγησης, χωρίς την έμπρακτη στήριξη από τους ευρωπαικούς θεσμούς και ειδικά την ΕΚΤ, δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Φώτης Κουβέλης.

«Οι αναταραχές στις αγορές κρατικού χρέους έχουν ρίξει σκιά πάνω στην χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη, γεγονός που θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ήδη εύθραυστη ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας», τόνισε ο Ρεν μιλώντας την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υπογράμμισε επίσης ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι παγκόσμιες ανισορροπίες – κυρίως μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ο ευρωπαίος επίτροπος εκτίμησε χθες ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ε.Ε. θα εδραιωθεί προς το τέλος του έτους και θα επιταχυνθεί το 2011. «Η οικονομική ανάπτυξη στην Ε.Ε. θα διαμορφωθεί γύρω στο 1% (το 2010), το οποίο θα εδραιωθεί προς το τέλος του χρόνου, ώστε του χρόνου η οικονομική ανάπτυξη να κυμανθεί στο 1,75%», ανέφερε.

Άνοδο σημειώνουν τα spread των ισπανικών και των πορτογαλικών ομολόγων μετά τη χθεσινή προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τις δύο χώρες ότι θα χρειασθεί να εφαρμόσουν επιπρόσθετες περικοπές δαπανών το 2012, ώστε να εκπληρώσουν τους στόχους περί μείωσης του δημοσιονομικού τους ελλείμματος.

Χαρακτηριστικά, η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ισπανικών 10ετών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών διευρυνόταν νωρίτερα κατά 12 μονάδες βάσης στις 223 μονάδες βάσης, φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ομοίως, το spread των πορτογαλικών 10ετών ομολόγων ενισχυόταν στις 312 μονάδες βάσης, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 10 Μαΐου.

Τη Τετάρτη η Κομισιόν διέψευσε δημοσίευμα της εφημερίδας El Economista, σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν σχέδιο για την οικονομική ενίσχυση της Ισπανίας, το οποίο περιλαμβάνει δάνειο έως 250 δισ. ευρώ.

Πάντως στην Ισπανία, τα συνδικάτα έχουν κηρύξει γενική απεργία στις 29 Σεπτεμβρίου καταγγέλλοντας το σχέδιο ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων.

Παράλληλα, προς επιτήρηση για υπερβάλλον έλλειμμα οδεύουν με απόφαση της Κομισιόν Κύπρος, Δανία και Φινλανδία, ανεβάζοντας σε 23 το σύνολο των χωρών-μελών της Ε.Ε. που παρουσιάζουν έλλειμμα άνω του 3%.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε ότι η περίπτωση της Ισπανίας δεν θα πρέπει να συγκρίνεται με την Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Θαπατέρο προσπάθησε να εξασφαλίσει την υποστήριξη των άλλων πολιτικών κομμάτων για τις μεταρρυθμίσεις στον εργασιακό τομέα, εν μέσω έντονων αντιδράσεων από την πλευρά των συνδικάτων, καθώς και «σεναρίων» στις αγορές ότι η Ισπανία ενδεχομένως να χρειασθεί πακέτο διάσωσης, ανάλογο με εκείνο που ενεργοποίησε η Ελλάδα.

Η ψηφοφορία για την έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου έχει προγραμματισθεί για τις 22 Ιουνίου. Τα δύο μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της Ισπανίας, UGT και CCOO, εξήγγειλαν χθες κινητοποιήσεις για τις 29 Σεπτεμβρίου, την πρώτη γενική τους απεργία από το 2002.

Με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα 18 μηνών ενισχύθηκαν το Μάιο οι τιμές καταναλωτή στα 16 κράτη της ευρωζώνης σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα, οι τιμές καταναλωτή το Μάιο ενισχύθηκαν κατά 0,1% σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ ήταν κατά 1,6% υψηλότερες από το Μάιο του 2009.
Το μέγεθος του δομικού πληθωρισμού, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές ενέργειας, τροφίμων, αλκοόλ και καπνού, ενισχύθηκε κατά 0,1% και κατά 0,8% σε μηνιαίο και ετήσιο επίπεδο αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube