REAL TIME |

Weather Icon
Ισραήλ , Μέση Ανατολή , ΝΑΤΟ 2 Ιουνίου 2010

Παρέμβαση Ομπάμα στην Τουρκία για την ισραηλινή επίθεση!

Παρέμβαση Ομπάμα στην Τουρκία για την ισραηλινή επίθεση!

Παρέμβαση Ομπάμα πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, με τηλεφωνική συνδιάλεξη του Αμερικανού προέδρου με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν. Ο λόγος αυτής της συνδιάλεξης ήταν η αμερικανική άποψη ότι θα πρέπει να σταματήσει άμεσα, μετά την πρώτη καταδίκη, χώρες του ΝΑΤΟ και τη Δύσης να κινούνται κατά του Ισραήλ. Η Τουρκία που έχει σηκώσει το βάρος των ενεργειών κατά του Ισραήλ στους ώμους της, αποβλέπει με τον τρόπο αυτό να αναδειχθεί σε μεγάλη ισλαμική δύναμη, ικανή να “παίξει το ρόλο” που της έχουν αναθέσει οι ΗΠΑ σαν “γέφυρας” ανάμεσα στο Ισλάμ και τη Δύση.

Η διαφορά είναι πως η Άγκυρα παρεξηγώντας τις Αμερικάνικες προθέσεις θεώρησε πως μπορεί να πραγματοποιεί “πόλεμο διαρκείας” κατά του Ισραήλ. Ιδιαίτερα ενοχλημένη φερόταν χθες η Ουάσιγκτον όχι μόνο με την τουρκική ενέργεια να ζητήσει εσπευσμένα σύγκλιση του Σ. Α. του ΟΗΕ με σκοπό καταδίκη του Ισραήλ, αλλά κι από την ταυτόχρονη σύγκλιση της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης και τη συμμετοχήτης, όπως ανακοινώθηκε, στην προσεχή Σύγκλιση του Αραβικού Συνδέσμου. Εξάλλου η δημιουργία εντυπώσεων με σύγκλιση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας και τις καταδικαστικές δηλώσεις Μπασμπουγ, έμοιαζαν να κινητοποιούν δυναμικά τη γείτονα εναντίον του ισραήλ, με μορφή νέας ισλαμικής δυναμικής αντιμετώπισης των προκλήσεων του Τελ Αβίβ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αρίντς σε χθεσινή δήλωσή του ανέφερε ότι θα σκληρύνουν τα μέτρα της Τουρκίας έναντι του Ισραήλ και τόνισε ότι η επίθεση, που έγινε στην ανοικτή θάλασσα είναι του ίδιου επιπέδου με πειρατική ενέργεια. Ο ίδιος επεσήμανε ότι το Ισραήλ θα υποχρεωθεί να λογοδοτήσει και απαρίθμησε ως εξής τα βήματα που έγιναν μετά την επίθεση:

• Ο πρέσβης της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ ανακλήθηκε στην Άγκυρα.
• Ακυρώθηκαν οι κοινές προγραμματισμένες ασκήσεις με το Ισραήλ «ΓΟΡΓΟΝΑ», «ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ» και η κοινή άσκηση έρευνας – διάσωσης.
• Η Εθνική Ομάδα Νέων, που βρισκόταν στο Ισραήλ για δύο αγώνες, τους ακύρωσε και επέστρεψε στην Τουρκία.
• Ο Νταβούτογλου συγκάλεσε εκτάκτως το Σ.Α. των Η.Ε..
• Η Τουρκία, ερχόμενη σε επαφή με την Οργάνωση Ισλαμικής Διάσκεψης, με την Ε.Ε., τον Αραβικό Σύνδεσμο και με άλλους οργανισμούς, τους κάλεσε στο καθήκον.
• Ο Νταβούτογλου και ο Υπουργός Άμυνας Γκιονούλ είχαν τηλεφωνική επαφή με τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, στον οποίο διαβίβασαν τις αντιδράσεις.

Ταυτοχρόνως, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Μπασμπούγ, που διέκοψε την περιοδεία του στην Αίγυπτο, επέστρεψε χθες στην Άγκυρα. Ο Μπασμπούγ, ο οποίος είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, προέβη στην εξής δήλωση: «Η χρησιμοποίηση στρατιωτικής ισχύος σε αυτό το συμβάν, που σημειώθηκε στα διεθνή ύδατα, είναι επικίνδυνη και απαράδεκτη. Η παρέμβαση κατ` αυτό τον τρόπο στην υπόθεση οδήγησε σε άκρως σοβαρά αποτελέσματα».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube