REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 15 Ιουνίου 2010

Το Τελ Αβίβ δεν πρέπει να υποτιμά τα όρια της υπομονής των Ηνωμένων Πολιτειών

Οι δεσμοί που ενώνουν την Αμερική με το Ισραήλ δεν στηρίζονται ουσιαστικά στα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην καλύτερη περίπτωση, μια ισραηλινή κυβέρνηση που ακολουθεί το δρόμο της ειρήνης παρέχει μερικές πληροφορίες και συνιστά μια σταθεροποιητική δύναμη που βοηθά αραβικά κράτη όπως η Ιορδανία.

Τα πραγματικά κίνητρα που καθορίζουν τη δέσμευση της Αμερικής στο πλευρό του Ισραήλ είναι ηθικού χαρακτήρα, γράφει στη Μοντ ο Αντονι Κόουρντσμαν, διευθυντής του τμήματος στρατηγικής στο Center for Strategic and International Studies της Ουάσινγκτον.

Η δέσμευση αυτή αποτελεί μια αντίδραση στη φρίκη του Ολοκαυτώματος, σε όλη την ιστορία του δυτικού αντισημιτισμού και στο γεγονός ότι η Αμερική δεν μπόρεσε να βοηθήσει τους Εβραίους της Γερμανίας και της Ευρώπης κατά την περίοδο που προηγήθηκε της εισόδου της στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης το γεγονός ότι το Ισραήλ είναι μια δημοκρατία που μοιράζεται τις ίδιες αξίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες.Οι τελευταίες δεν θα εγκαταλείψουν το Ισραήλ, όπως έχουν δηλώσει επανειλημμένα από τότε που το αναγνώρισαν ως κυρίαρχο κράτος. Και η στάση τους απέναντι στις προσπάθειες για ειρήνη στην περιοχή θα υπαγορεύεται καταρχήν από την ασφάλεια του Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή όμως, τονίζει ο αμερικανός ερευνητής, η ηθική δέσμευση της Αμερικής απέναντι στο Ισραήλ δεν δικαιολογεί ούτε παραβλέπει ορισμένες πρωτοβουλίες του Τελ Αβίβ που μετατρέπουν τη χώρα σε στρατηγικό κίνδυνο.Η δέσμευση αυτή δεν σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστηρίζουν το Ισραήλ όταν το τελευταίο δεν επιδιώκει την ειρήνη με τους γείτονές του. Ούτε σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συμφέρον να εγκρίνουν τους ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτική Οχθη ή τη μετατροπή της Ιερουσαλήμ σε μια εβραϊκή πόλη.Και ασφαλώς δεν σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κρατούν παθητική στάση όταν το Ισραήλ διαπράττει μια σειρά από μείζονα στρατηγικά λάθη.

Τέτοιο λάθος ήταν η επιμονή στο στρατηγικό βομβαρδισμό του Λιβάνου στη διάρκεια της σύγκρουσης του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ. Ο πολλαπλασιασμός των επιδρομών στη Γάζα ακόμη και μετά την εκπλήρωση των βασικών στόχων της Τσαχάλ.Η ανακοίνωση της επέκτασης των ισραηλινών οικισμών στην Ιερουσαλήμ στη διάρκεια της επίσκεψης του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν. Η η αιματηρή επίθεση εναντίον τουρκικού πλοίου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα.Είναι καιρός να αντιληφθεί το Ισραήλ ότι έχει υποχρεώσεις απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ακριβώς εκείνες έχουν υποχρεώσεις απέναντι στο Ισραήλ. Το Τελ Αβίβ θα πρέπει να εξετάσει με προσοχή μέχρι ποιου σημείου μπορεί να δοκιμάζει την υπομονή της Ουάσινγκτον και να υπολογίζει στη στήριξη των Εβραίων της Αμερικής.

Οι Ισραηλινοί, συνεχίζει ο Αντονι Κόουρντσμαν, πρέπει να καταλάβουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται στην επέκταση των οικισμών και στην προσπάθειά τους να διώξουν τους Παλαιστίνιους από την Ιερουσαλήμ.Πρέπει να φροντίζουν να χρησιμοποιούν μόνο την αναγκαία βία στις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις. Και πρέπει να απορρίψουν μια επίθεση υψηλού κινδύνου εναντίον του Ιράν, μετά το κόκκινο φως που άναψαν οι κυβερνήσεις πρώτα του Μπους, κι έπειτα του Ομπάμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ανάγκη από περιττά προβλήματα σε μια από τις πιο ταραγμένες περιοχές του κόσμου, πολύ περισσότερο όταν οι ισραηλινές πρωτοβουλίες δεν υπηρετούν τα στρατηγικά συμφέροντα του ίδιου του Ισραήλ.Η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει πως όσο ισχυροί κι αν είναι οι δεσμοί του Ισραήλ με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει να επανέλθει στον στρατηγικό ρεαλισμό που ενσάρκωναν ηγέτες σαν τον Γιτζάκ Ράμπιν.

iKypros

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube