Weather Icon
Γενικά θέματα 9 Ιουνίου 2010

Μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Λιβύης

Οι κ.κ. Παπανδρέου και Καντάφι
Σε θερμό κλίμα η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου στη Λιβύη και συνάντηση με τον Μουαμάρ Καντάφι.
Συμφωνία στρατηγικής οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης υπεγράφη σήμερα το απόγευμα στην Τρίπολη.
Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Ελ Μαχμούντι ελ Μπαγκντάντι μίλησε για ιστορική μέρα, ενώ ανέφερε ότι η οδηγία που έδωσε ο Μουάμαρ Καντάφι είναι με κάθε τρόπο να αναπτυχθούν οι οικονομικές σχέσεις της Λιβύης με την Ελλάδα.
Από την πλευρά του, ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου έκανε λόγο για καθαρό μήνυμα και για αναβίωση μιας παλιάς σχέσης μεταξύ των δύο χωρών η οποία είχε αρχίσει από τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Μουάμαρ Καντάφι.
Οπως ανακοινώθηκε η συμφωνία περιλαμβάνεται σε μνημόνιο το οποίο υπέγραψαν από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης και από τη Λιβυκή ο υπουργός Οικονομικών και Σχεδιασμού.
Οι βασικοί τομείς οι οποίοι περιλαμβάνονται στο μνημόνιο συνεργασίας είναι οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, η ενέργεια, ο τουρισμός, τα γεωργικά προϊόντα, η αρχαιολογία, η κατασκευή έργων υποδομής κυρίως λιμενικών, το real estate, η φαρμακοβιομηχανίες καθώς και η υγεία και η παιδεία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο πλευρές έθεσαν σφιχτά χρονικά περιθώρια για την εφαρμογή της συμφωνίας και σε τρεις μήνες θα γίνει η πρώτη αποτίμηση της εφαρμογής της.
Επίσης συστήθηκε ειδική ομάδα εργασίας η οποία θα παρακολουθεί την πορεία όλης της συνεργασίας για την οποία ο Λίβυος πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία της κυβέρνησής του από συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας να μετατραπεί σε εταιρική σχέση.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube