Γενικά θέματα 24 Ιουνίου 2010

Τετ ατ τετ μιας ώρας μεταξύ Γ. Παπανδρέου και Τ. Ερντογάν

Τετ ατ τετ μιας ώρας μεταξύ Γ. Παπανδρέου και Τ. Ερντογάν

Επιστρέφει στο Πατριαρχείο η Αγκυρα το κτίριο του ορφανοτροφείου της Πριγκίπου
Τη στήριξή του στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ εξέφρασε από το βήμα της διαβαλκανικής στην Κωνσταντινούπολη ο Γ. Παπανδρέου. “Το μέλλον της Νοτιοανατολικής Ευρώπης βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Eνωση” υπογράμμισε ο Eλληνας πρωθυπουργός και τόνισε στους ομολόγους του πως θα πρέπει οι χώρες της περιοχής να συνεργαστούν για το κλείσιμο των ανοιχτών θεμάτων.

“Μόνο έτσι θα ανανεωθεί το ενδιαφέρον της ΕΕ για την περιοχή, ώστε να καταπολεμηθεί η αποκαλούμενη κόπωση της διεύρυνσης” διεμήνυσε. “Η Ελλάδα παραμένει διατεθειμένη και έτοιμη να βρει, το ταχύτερο δυνατόν, τη δέουσα αμοιβαία αποδεκτή λύση” υπογράμμισε για το Σκοπιανό. Στις συναντήσεις του με τον Α. Γκιουλ και τον Τ. Ερντογάν, ο Γ. Παπανδρέου στάθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.

Στη διάρκεια της συνάντησης Ερντογάν -Παπανδρέου που διήρκεσε σχεδόν μία ώρα και συμμετείχαν και οι Α. Νταβούτογλου και Δ. Δρούτσας, εξετάσθηκε και όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών και εκφράσθηκε βούληση για επίτευξη προόδου στη διαδικασία των διερευνητικών επαφών (καθώς ο νέος γύρος πραγματοποιείται τη Δευτέρα στην Αθήνα) και έγινε μια πρώτη αποτίμηση για την υλοποίηση των μνημονίων συνεργασίας που υπογράφτηκαν στην επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης τον κ. Παπανδρέου για την πρόθεση της κυβέρνησής του να εφαρμόσει επιτέλους και τη δεύτερη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με την οποία υποχρεώνεται η Τουρκία να επιστρέψει το κτίριο του Ορφανοτροφείου της Πριγκίπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, εξέλιξη για την οποία ο Ελληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στη συνάντηση που είχαν λίγο πριν αναχωρήσει από την Κωνσταντινούπολη για να επιστρέψει στην Ελλάδα.
ΕΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube