Weather Icon

Η ΠΓΔΜ «δεν θα λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων»

Η ΠΓΔΜ «δεν θα λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων»


Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, δήλωσε ότι όλες οι ενδείξεις παραπέμπουν στο ότι η χώρα δεν πρόκειται να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής στη λήξη της ισπανικής προεδρίας.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» (SDSM) το χειρότερο για την χώρα θα ήταν το ζήτημα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων να μην βρεθεί καν στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ.

Ο κ. Τσερβένκοφσκι, σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ελεύθερη Ευρώπη» (Free Europe) ανέφερε ότι «ορόσημο» για την ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ θα αποτελέσει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στη Λισαβώνα.Ο αρχηγός του SDSM αναμένει ότι οι ΗΠΑ, τους προσεχείς 3-4 μήνες, θα εντατικοποιήσουν την δραστηριότητα τους, καθώς όπως ανέφερε, η Ουάσιγκτον ενδιαφέρεται περισσότερο από τις Βρυξέλλες για τις ενταξιακές διαδικασίες στο ΝΑΤΟ.

Αναφορικά με τις φήμες στα Σκόπια ότι η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι ίσως προκηρύξει πρόωρες εκλογές, πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο κ. Τσερβένκοφσκι ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα κοστίσει ακριβά στη χώρα.«Σε μία τέτοια περίπτωση, η “Μακεδονία” θα έστελνε σαφές μήνυμα ότι δεν επιθυμεί την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας», πρόσθεσε ο κ.Τσερβένκοφσκι.

Ωστόσο, αν μέχρι το τέλος του χρόνου δεν απεμπλακεί η ευρωατλαντική και η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, τότε σύμφωνα με τον κ. Τσερβένκοφσκι, οι πρόωρες εκλογές στην χώρα θα καταστούν «αναγκαίες».

«Θα δημιουργηθεί ένα νέο σκηνικό και οι πρόωρες εκλογές δεν θα εξαρτηθούν πλέον από την επιθυμία του κ. Γκρούεφσκι, αλλά από την ίδια την πραγματικότητα. Στις εκλογές αυτές το SDSM είναι έτοιμο όχι μόνον να συμμετάσχει αλλά και να τις κερδίσει», σημείωσε ο κ. Τσερβένκοφσκι.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube