Ισραήλ , Παλαιστίνη 19 Ιουνίου 2010

Ανεπαρκής η χαλάρωση του αποκλεισμού της Γάζας

Ανεπαρκής η χαλάρωση του αποκλεισμού της Γάζας

Η αρνητικότατη διεθνής εικόνα του Ισραήλ μετά την αιματηρή επίθεσή του στον διεθνή ανθρωπιστικό Στολίσκο της Ελευθερίας την 31η Μαΐου, αλλά και οι συστάσεις διεθνών παραγόντων φιλικά διακείμενων προς τη χώρα, την εξανάγκασαν να χαλαρώσει κατά τι τον σφιχτό αποκλεισμό των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ ψήφισε χθες υπέρ της χαλάρωσης του χερσαίου αποκλεισμού της Γάζας, ώστε να επιτραπεί η είσοδος περισσότερων αγαθών στο παλαιστινιακό έδαφος που ελέγχεται από την ισλαμική οργάνωση Χαμάς.

“Συμφωνήθηκε η φιλελευθεροποίηση του συστήματος μέσω του οποίου αγαθά εισέρχονται στη Γάζα και η επέκταση της εισροής υλικών για την υλοποίηση μη στρατιωτικών προγραμμάτων που βρίσκονται υπό διεθνή επιτήρηση”, αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, στην οποία δεν περιλαμβάνεται κατάλογος προϊόντων που προβλέπονται από το μέτρο.

Η διατύπωση της ανακοίνωσης δείχνει ότι το Ισραήλ θα επιτρέψει σε διεθνείς οργανισμούς, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, να εισαγάγουν απαγορευμένα μέχρι σήμερα οικοδομικά υλικά, ζωτικής σημασίας για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας μετά την ισραηλινή επίθεση τον Δεκέμβριο 2008 και Ιανουάριο 2009. Όμως στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι “οι ισχύουσες διαδικασίες ασφαλείας για την παρεμπόδιση της εισόδου όπλων και εξοπλισμού” θα εξακολουθήσουν να ισχύουν.

H Παλαιστινιακή Αρχή έκρινε ανεπαρκή την απόφαση του Ισραήλ, με τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να ζητά “την πλήρη άρση του αποκλεισμού της Γάζας”, “όπως έχει ζητήσει από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη”, σύμφωνα με τον επικεφαλής των παλαιστίνιων διαπραγματευτών Σαέμπ Ερεκάτ. Ο Αμπάς “θεωρεί ότι δεν υπάρχει μερική λύση για να αρθεί η πολιορκία” είπε, χαρακτηρίζοντας την ισραηλινή απόφαση “επιχείρηση δημόσιων σχέσεων”.

Προς αποστολή εγγύησης της ΕΕ
Κατά την επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Κάθριν Άστον, η ΕΕ παρακολουθεί με “μεγάλο ενδιαφέρον” την απόφαση του συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ. Η ίδια είπε επίσης ότι η ΕΕ προσανατολίζεται σε μια ναυτική αποστολή στα ανοιχτά της Γάζας για να βοηθήσει στον έλεγχο της μεταφοράς αγαθών, εφόσον το Ισραήλ χαλαρώσει τον αποκλεισμό. Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο δήλωσε ότι “ενδέχεται να επιλεγεί μια τέτοια λύση στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής αποστολής άμυνας και ασφάλειας”, τονίζοντας πάντως ότι μια τέτοια επιλογή θα είναι πολύ πιο περίπλοκη από μια χερσαία αποστολή. Η Άστον επισήμανε επίσης ότι μια αποστολή της ΕΕ στο συνοριακό φυλάκιο Ράφα (μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας) μπορεί να λειτουργήσει και ως “τελωνοφύλακας”, προσθέτοντας ότι η ΕΕ μπορεί να εγκρίνει και άλλες αποστολές τέτοιου είδους.

Νέα πλοία προς τη Γάζα
Μετά την εξαγγελία για αποστολή στη Γάζα ενός Στολίσκου της Ελευθερίας Νο 2, η τουρκική οργάνωση που συμμετείχε στην τελευταία νηοπομπή η οποία χτυπήθηκε από τους Ισραηλινούς ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει νέα αποστολή με ανθρωπιστική βοήθεια τον επόμενο μήνα, σε μια προσπάθεια να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό. Το Ίδρυμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τις Ελευθερίες και την Ανθρωπιστική Βοήθεια (ΙΗΗ) ανέφερε μιλώντας σε εκπροσώπους του Ευρωκοινοβουλίου πως έχει συγκεντρώσει έξι πλοία για τον επόμενο στολίσκο και πως απευθύνει έκκληση και προς άλλους να συστρατευθούν στον σκοπό. Ο νέος στολίσκος πρόκειται να αποπλεύσει κατά το δεύτερο μισό του Ιουλίου, ανέφερε το ίδρυμα.

Την ίδια ώρα, εβραϊκή οργάνωση γνωστοποίησε την πρόθεσή της να στείλει πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια και να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας, όπως ανακοίνωσε οργάνωση Εβραίων της Γερμανίας, διευκρινίζοντας ότι δεν θεωρεί ότι αυτό αποτελεί προδοσία του εβραϊκού λαού. Η επικεφαλής της οργάνωσης “Γερμανική Εβραϊκή Φωνή”, Κέιτ Κατζενστάιν Λέιτερερ, δήλωσε ότι πρόθεση είναι να βοηθήσουν να διατηρηθεί το κράτος του Ισραήλ, καταδεικνύοντας ότι οι τωρινές του πολιτικές είναι λανθασμένες. “Θέλουμε το Ισραήλ να συμπεριφέρεται κατά τέτοιο τρόπο που να αναγνωρίζεται ως δημοκρατικό κράτος. Τώρα αναγνωρίζεται ως εγκληματικό κράτος και κάτι τέτοιο δεν είναι αυτό που θέλουμε”.

Διαδήλωση υπερορθόδοξων Ισραηλινών
Περίπου 50.000 υπερορθόδοξοι εβραίοι διαδήλωσαν χθες το απόγευμα στην Ιερουσαλήμ και την Μπνέι-Μπρακ (κοντά στο Τελ Αβίβ), εναντίον απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου του Ισραήλ, επειδή κρίνουν ότι μ’ αυτήν η δικαστική εξουσία επεμβαίνει στις θρησκευτικές υποθέσεις, ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία. “Υπάρχουν 30.000 διαδηλωτές στην Ιερουσαλήμ και 20.000 στην Μπνέι-Μπρακ”, πόλη με πληθυσμό ορθοδόξων εβραίων, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-Makthes.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube