Γενικά θέματα 5 Ιουνίου 2010

Υπέρ του Δικαίου της Θάλασσας η δήλωση Α. Νταβούτογλου για το Ισραήλ

Η ΔHΛΩΣH του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου ότι οι ενέργειες του Ισραήλ συνιστούν παράβαση του Δικαίου της Θάλασσας και του εθιμικού δικαίου της θάλασσας, εκτιμάται από την ελληνική πλευρά ότι αποτελεί ένα πρώτο βήμα συνένωσης της Τουρκίας με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, στην υπογραφή, κύρωση και εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας.

Συγκεκριμένα, χθές, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Δελαβέκουρας, απαντώντας στην ερώτηση δημοσιογράφου αν το Δίκαιο της Θάλασσας χρησιμοποιείται κατά το δοκούν, διότι παρατηρεί, «την Τουρκία να διαρρηγνύει τα ιμάτιά της για το Δίκαιο της Θάλασσας, για ό,τι συνέβη στα διεθνή ύδατα έξω από τη Γάζα και την ίδια στιγμή να μην υπογράφει για το Δίκαιο της Θάλασσας, να μην το αναγνωρίζει όσον αφορά το Αιγαίο» και τι σκέφτεται να κάνει γι’ αυτό η ελληνική διπλωματία, ο κ. Δελαβέκουτρας απάντησε:

«Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο κ. Νταβούτογλου, σε μια φράση από την ομιλία του που συγκρατώ, τόνισε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ συνιστούν παράβαση του Δικαίου της Θάλασσας και του εθιμικού δικαίου της θάλασσας.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό είναι μια θέση αρχής και ότι συνιστά ουσιαστικά μια βάση για την αλλαγή της στάσης της Τουρκίας ως προς αυτό το θέμα. Oτι αποτελεί ένα πρώτο βήμα, προκειμένου η Τουρκία να ενωθεί με τις υπόλοιπες 160 χώρες του κόσμου που έχουν υπογράψει, κυρώσει και εφαρμόζουν τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο Δίκαιο της Θάλασσας, αποτελεί και τον μόνο ασφαλή οδηγό για την οριοθέτηση την θαλάσσιων ζωνών Ελλάδας – Τουρκίας και είναι η απάντηση, η ξεκάθαρη απάντηση, στις αμφισβητήσεις που θέτει κατά καιρούς η Aγκυρα».

Πηγή: Express.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube