Weather Icon

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει το Ισραήλ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει το Ισραήλ

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε σήμερα ψήφισμα – καταδίκη για την πρόσφατη επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων ενάντια στο στολίσκο της ειρήνης που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Προϊόν μιας εκτεταμένης διαβούλευσης μεταξύ των εκπροσώπων των πέντε μεγάλων πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, το ψήφισμα χαρακτηρίζει παραβίαση του διεθνούς δικαίου την ισραηλινή επίθεση κατά του στολίσκου στα διεθνή ύδατα και ζητάει, άμεση, διεθνή και αμερόληπτη έρευνα για τη συγκεκριμένη επίθεση.

Με τη λογική των ίσων αποστάσεων, το ψήφισμα ζητά από το Ισραήλ να τερματίσει άμεσα τον αποκλεισμό της Γάζας, αλλά προειδοποιεί όλους όσοι συνεχίζουν τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, ότι θα πρέπει να τις σταματήσουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Παράλληλα, η Ολομέλεια, χωρίς να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα δράσης, καλεί την Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Αστον, να εξασφαλίσει το άνοιγμα όλων των σημείων διέλευσης από και προς τη Γάζα, προκειμένου να επιτραπεί η ανεμπόδιστη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας και των εμπορικών προϊόντων που χρειάζονται, για την ανασυγκρότηση, τη ροή συναλλάγματος και την ανεμπόδιστη κυκλοφορία των προσώπων.

Το ψήφισμα τα λέει ωραία και συμπαθητικά αλλά δεν παροτρύνει σε κάποιου είδους δράση, τόνισαν οι Ευρωβουλευτές που το καταψήφισαν ενώ οι συνάδελφοι τους, που το καταψήφισαν ή απείχαν από την ψηφοφορία, επεσήμαναν ότι στο ψήφισμα δεν υπάρχει λέξη για το δικαίωμα του Ισραήλ να ζει στην ασφάλεια.

Στο ψήφισμα επισημαίνεται ακόμη ότι τα πρόσφατα γεγονότα έχουν βλάψει σοβαρά τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ και ενθαρρύνεται η τουρκική Κυβέρνηση να εστιάσει τις διπλωματικές και πολιτικές της προσπάθειες, στην απάλυνση των δεινών του παλαιστινιακού λαού και στη συμβολή της στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Εμμέσως πλην σαφώς, τέλος, επιρρίπτονται ευθύνες στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δεν διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην περιοχή, ανάλογο με την οικονομική βοήθεια που προσφέρει στην Παλαιστίνη και του ειδικού οικονομικού της βάρους στην περιοχή.

Σ’ αυτό το σημείο, η Ολομέλεια παροτρύνει την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης να υποβάλει σχέδιο στην Ομάδα των Τεσσάρων, με στόχο να τερματιστεί ο αποκλεισμός της Γάζας αλλά και να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες του Ισραήλ στον τομέα της ασφάλειας.

Είμαστε πεπεισμένοι, είπαν οι Ευρωβουλευτές, ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μια συνολική αναδιαμόρφωση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Μέση Ανατολή, για την άσκηση αποφασιστικού και συνεπούς πολιτικού ρόλου, η οποία θα συνοδεύεται από αποτελεσματικά διπλωματικά εργαλεία, υπέρ της ειρήνης και της ασφάλειας σε αυτή την περιοχή.
SIGMALIVE

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube