REAL TIME |

Γενικά θέματα 7 Ιουνίου 2010

Στο “μικροσκόπιο” της Κομισιόν η εγχώρια αγορά φυσικού αερίου

Η Κομισιόν εξετάζει τυχόν δυσλειτουργίες της συγκεκριμένης αγοράς, τον βαθμό εναρμόνισής της με την κοινοτική νομοθεσία, αλλά και το περιστατικό με τον όμιλο Μυτιληναίου τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στο «μικροσκόπιο» της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται η ελληνική αγορά φυσικού αερίου. Η Κομισιόν εξετάζει τυχόν δυσλειτουργίες της συγκεκριμένης αγοράς, τον βαθμό εναρμόνισής της με την κοινοτική νομοθεσία, αλλά και το περιστατικό με τον όμιλο Μυτιληναίου τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν προσπάθησε να μεταφέρει το πρώτο ιδιόκτητο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Διεύθυνσης, Χρ. Αργυρίου, η Ελλάδα έχει κάνει μικρά βήματα, αλλά καθυστερεί να ενσωματώσει τις κοινοτικές οδηγίες για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, έχοντας ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει.

Μιλώντας στο περιθώριο του 4ο Ενεργειακού Διαλόγου ΝΑ Ευρώπης, στη Θεσσαλονίκη, η κ. Αργυρίου ανέφερε ως «αγκάθι» τη διάθεση της δυναμικότητας του δικτύου, τόσο στο ίδιο το δίκτυο όσο κυρίως στις διασυνδέσεις του. Η δυναμικότητα στις υφιστάμενες διασυνδέσεις (Βουλγαρία, Τουρκία και Ρεβυθούσα), πρέπει να ανακοινώνεται σε ημερήσια βάση και στο διαδίκτυο από τον ΔΕΣΦΑ, ο οποίος θα πρέπει να έχει και κατάλληλα αποθέματα για να πωλεί στους ενδιαφερόμενους ιδιώτες.

Σχετική νομοθεσία της Ε.Ε. και κοινοτικοί κανονισμοί ρυθμίζουν πλήρως τα παραπάνω ζητήματα, τα οποία θα έδιναν τη δυνατότητα στο κράτος να αυξήσει τα έσοδα του, ενώ όλη η αγορά θα λειτουργούσε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα προς όφελος του καταναλωτή.Όπως υπογράμμισε ο εκτελεστικός διευθυντής και επικεφαλής του τμήματος φυσικού αερίου της Mytilineos Holdings, Π.Κανελλόπουλος, η ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου θα οδηγήσει σε συρρίκνωση των ενεργειακών δαπανών της εγχώριας βιομηχανίας.

Παράλληλα το φθηνότερο φυσικό αέριο στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα οδηγήσει ενδεχομένως στη μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube