Weather Icon

Γιούνκερ: “Παράλογη” η υποβάθμιση της Ελλάδας

Γιούνκερ: “Παράλογη” η υποβάθμιση της Ελλάδας

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επικρίνει την “παράλογη” υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και εκτιμά ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές “θα δουν μέσα σε μερικούς μήνες ότι είχαν άδικο”.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επέκρινε σήμερα την “παράλογη” υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας που ανακοίνωσε χθες ο οίκος αξιολόγησης Moody’s λέγοντας ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές “θα δουν μέσα σε μερικούς μήνες ότι είχαν άδικο”.

“Δεν καταλαβαίνω γιατί έγινε αυτή η νέα υποβάθμιση”, δήλωσε ο Γιούνκερ απευθυνόμενος σε μερικούς δημοσιογράφους έπειτα από ένα σεμινάριο για την Ευρώπη που έγινε στο Όσλο.”Είμαι πλήρως πεπεισμένος ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα δουν μέσα σε μερικούς μήνες ότι είχαν άδικο. Ερμηνεύουν με εσφαλμένο τρόπο τις αποφάσεις που ελήφθησαν”, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου υπογράμμισε πως η Ελλάδα συμμορφώθηκε προς “αυστηρούς” όρους εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών της για να λάβει τη βοήθεια άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
“Αυτές οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας δεν είναι, σε καθεμιά περίπτωση, κατανοητές και ορθολογικές”, δήλωσε ο Γιούνκερ κατά την παρέμβασή του. “Προσωπικά πιστεύω ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές ενεργούν μερικές φορές με παράλογο τρόπο”.
Ο Γιούνκερ υπογράμμισε επίσης πως είναι δύσκολο να βρεθεί “η σωστή ισορροπία” ανάμεσα στον αγώνα κατά της υπερβολικής αύξησης του δημοσίου χρέους και την ανάγκη να υποστηριχθεί η ανάκαμψη της ανάπτυξης.

“Τα βασικά δεδομένα μας είναι στην παραγματικότητα πολύ καλύτερα απ’ αυτά των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας”, δήλωσε υπογραμμίζοντας ότι το χρέος και τα δημόσια ελλείμματα στην Ευρώπη είναι λιγότερο υψηλά απ’ ό,τι σ’ αυτές τις δύο χώρες.”Όμως εμείς είμαστε ο στόχος των χρηματοπιστωτικών αγορών επειδή υπήρξαμε ανίκανοι να (…) μειώσουμε τις ανισορροπίες” μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, στους κόλπους των οποίων η δημοσιονομική κατάσταση των χωρών ποικίλλει πολύ, πρόσθεσε ο Γιούνκερ.HΜΕΡΗΣΙΑ

Υποβάθμιση έξι ελληνικών τραπεζών από Moody’s

Την υποβάθμιση έξι ελληνικών τραπεζών ανακοίνωσε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ως επακόλουθο της χθεσινής υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.

Όπως αναφέρεται η υποβάθμιση των καταθέσεων και του χρέους των τραπεζών σημειώνεται λόγω των αμφιβολιών που έχει για την ικανότητα της Αθήνας να υποστηρίξει το τραπεζικό της σύστημα. Αναλυτικότερα η Moody΄s υποβάθμισε την αξιολόγηση

•της Εθνικής Τράπεζας σε Ba1/Not-Prime από Baa2/Prime-2

•της EFG Eurobank Ergasias SA σε Ba1/Not-Prime από Baa3/Prime-3

• της Alpha Bank AE σε Ba1/Not-Prime από Baa3/Prime-3

• της Αγροτικής Τράπεζας σε Ba2/Not-Prime από Baa3/Prime-3

•της Emporiki Bank σε Baa3/Prime-3 από Baa2/Prime-2 και

•της General Bank (Γενικής Τράπεζας ) σε Baa3/Prime-3 από Baa2/Prime-2.

Ακόμη ο οίκος θέτει σε αναθεώρηση τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση Baa2 της Marfin Egnatia Bank και σε αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση Prime-2.ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube