Γενικά θέματα 19 Ιουνίου 2010

Αγωγή από διαδόχους του Σουλτάνου


Ο Οχραν Οσμάνογλου, τρισέγγονο του Σουλτάνου Αμπντουλχαμίτ, χαρακτήρισε
την υπόθεση «αγωγή του αιώνα»

ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ Δικαιοσύνη προσφεύγουν οι διάδοχοι του τελευταίου Οθωμανού σουλτάνου, του Αμπντουλχαμίτ Β’, ασκώντας αγωγή για αποζημιώσεις ύψους άνω των 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων… για 4.200 περιουσιακά στοιχεία που ανήκαν άλλοτε στα μέλη της οθωμανικής δυναστείας και στη συνέχεια κατασχέθηκαν απ’ το τουρκικό κράτος.

Ανάμεσά τους ακόμη και κάποια πετρελαϊκά αποθέματα στη Μοσούλη (!), ενώ στο μέλλον δεν αποκλείουν να διεκδικήσουν περιουσιακά στοιχεία του προγόνου τους σε Ελλάδα και Αίγυπτο… Η πρώτη ακρόαση της υπόθεσης πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα και η δεύτερη έχει προγραμματιστεί για τις 30 Σεπτεμβρίου. Διασκορπισμένα σ’ όλον τον κόσμο, τα μέλη της οικογένειας λέγεται πως θα συγκεντρωθούν στην Κωνσταντινούπολη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο για να παραστούν στη δικαστική διαδικασία.

Οι 44 ενάγοντες σχεδιάζουν μάλιστα να φέρουν την υπόθεση και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε περίπτωση που δεν δικαιωθούν απ’ την Τουρκική Δικαιοσύνη. Ο Οχράν Οσμάνογλου, ένας απ’ τους ενάγοντες και τρισέγγονο του σουλτάνου Αμπντουλχαμίτ, χαρακτήρισε την υπόθεση «αγωγή του αιώνα», προσθέτοντας ότι «εάν κερδίσουμε την υπόθεση, τότε είμαστε έτοιμοι για έναν διακανονισμό ενός λογικού ποσού».

«Δεν ζητάμε τα ακίνητα. Απλώ ζητάμε την περιουσία που αγοράστηκε απ’ τον προπάππου μας με δικά του χρήματα», τόνισε ο Οσμάνογλου μιλώντας εκ μέρους και των 44 σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Hurriyet».

«Εκτός απ’ τη Μοσούλη, έχουμε επίσης κινητή περιουσία στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, αλλά πρώτααπαιτούμε την επιστροφή των περιουσιακών μας στοιχείων απ’ την Τουρκία», δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ο Μπεϊζάντ Μπουλέντ Οσμάν, εγγονός του σουλτάνου.

ΜΑΡΙΑ ΚΡΑΛΛΗ
EΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube