Γενικά θέματα 6 Ιουνίου 2010

ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟ ΤΥΠΟ

«Άνεργοι με master» Άρθρο του Ακάι ΤΖεμάλ στην Κίπρις.
«Γιατί δεν είμαστε ανταγωνιστικοί;» Αρθρο του Τουργκούτ Αφσάρογλου στην Αφρίκα

«Άνεργοι με master»
Άρθρο του Ακάι ΤΖεμάλ στην Κίπρις.

«ΘΑ ΕΧΕΤΕδιαβάσει ότι ένας συμπατριώτης μας μαζεύει ψωμιά από τα σκουπίδια για να φάει. Πρόκειται για ένα άτομο που απολύθηκε από την εργασία του στο νότο λόγω του ότι δεν υπάρχει πλέον δουλειά στην οικοδομική βιομηχανία. Ο Αλί Κιορτσεγίζ έχει σύζυγο, που επίσης δεν εργάζεται, και πεθερά. Δήλωσε: «Δεν έχουμε ψωμί για πρόγευμα. Πηγαίνω στο σημείο όπου ρίχνουν τα σκουπίδια του στρατού και μαζεύω ψωμιά».
Εξάλλου ο συμπατριώτης μας Χασάν Αντά είναι πτυχιούχος αμερικάνικου πανεπιστημίου και τους τέσσερις τελευταίους μήνες είναι άνεργος.Ο Αντά επέστρεψε στο νησί το 1986.

Σήμερα διερωτάται: «απέκτησα το μάστερ για να είμαι άνεργος;» Στη συνέχεια με δάκρυα στα μάτια προσθέτει: «Δεν έχω χρήματα για τα δίδακτρα των παιδιών».

Η ανεργία είναι το χειρότερο πράγμα. Ο Θεός να μη ρίξει κανένα σε αυτό το βάσανο. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών είναι αυτό της οικονομίας. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για το κυπριακό, την ΕΕ. Αν δεν υπάρχει ψωμί στο τραπέζι, ποιος θα ασχοληθεί με το κυπριακό και θέματα της ΕΕ. Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου κατατάσσει το κυπριακό πρόβλημα στην τρίτη θέση. Για τους Τ/κ τις πρώτες δύο θέσεις καταλαμβάνουν η οικονομία και η ανεργία. Το 2004 οι Τ/κ έβλεπαν ως το σημαντικότερο πρόβλημα το κυπριακό και είπαν «Ναι» στη λύση του. Τότε είχαν μεγάλη εμπιστοσύνη στην ΕΕ. Τα τελευταία πέντε χρόνια η εμπιστοσύνη εκείνη εξέλιπε μετά την αθέτηση των υποσχέσεων της ΕΕ για την απομόνωση. Οι Τουρκοκύπριοι είναι καλοί, αγαθοί αλλά δεν συγχωρούν όποιον αθετήσει τις υποσχέσεις του προς αυτούς.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης του Ευρωβαρόμετρου, το 68% των Τ/κ δυσκολεύεται να βρει δουλειά. Στο ποσοστό αυτό περιλαμβάνονται και πτυχιούχοι.

Τι πρέπει να γίνει; Την απόφαση αυτή πρέπει να λάβουν οι αρμόδιοι, η κυβέρνηση, το κράτος. Είναι γεγονός ότι τα νησιώτικα κράτη αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεργίας και λειψυδρίας. Είναι αδύνατο να εκλείψει το πρόβλημα της ανεργίας στο σύνολό του. Θα ήμασταν ικανοποιημένοι αν επιλύονταν έστω και μερικώς. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στην ιδιωτική πρωτοβουλία για απασχόληση ανέργων, να της παραχωρηθούν χαμηλότοκα δάνεια».

«Γιατί δεν είμαστε ανταγωνιστικοί;»
Αρθρο του Τουργκούτ Αφσάρογλου στην Αφρίκα

«ΤΟ Τ/Κεμπορικό Επιμελητήριο διενήργησε μια έρευνα σύμφωνα με την οποία η οικονομία της βόρειας Κύπρου, σε σύνολο 134 βρίσκεται στην 99η θέση από απόψεως ανταγωνιστικότητας. Η Κένυα βρίσκεται μπροστά μας. Ακολουθούν η Νιγηρία και η Τανζανία. Από απόψεως μεγέθους αγοράς βρισκόμαστε στην 130η θέση ενώ από απόψεως ανάπτυξης αγοράς στην 128η. Από τη σκοπιά της μακροοικονομικής σταθερότητας στην 111η θέση. Αυτή είναι η κατάστασή μας μετά από μια περίοδο 36 χρόνων υποδούλωσης στην Άγκυρα. Βρισκόμαστε πιο πίσω και από τα πιο υποανάπτυκτα κράτη της Αφρικής.

Στο θέμα της ανταγωνιστικότητας τις πρώτες σειρές καταλαμβάνουν οι Ελβετία, ΗΠΑ, Σιγκαπούρη, Σουηδία. Η νότια Κύπρος βρίσκεται στην 34η θέση, η Τουρκία στην 61η.
Σίγουρα δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τα αναπτυγμένα κράτη, αλλά μπορούμε να ανταγωνιστούμε την Τουρκία και τη νότια Κύπρο. Δεν έχουμε όμως τα ίδια πλεονεκτήματα. Η νότια Κύπρος έχει ως νομισματική της μονάδα το ευρώ, οι τόκοι κυμαίνονται στο 3-4%. Εμείς έχουμε τη λίρα Τουρκίας με τους τόκους να κυμαίνονται στο 30%. Οι αγορές της νότιας Κύπρου και της Τουρκίας είναι πολύ πιο μεγάλες από τη δική μας ενώ είναι ανοικτές στον κόσμο. Εμείς, με μια οικονομία των 100.000 ατόμων προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες ενός πληθυσμού των 800.000 ατόμων ενώ είμαστε αποκομμένοι από τον κόσμο. Πανάκριβα τα ναύλα και έξοδα στις εισαγωγές. Στη νότια Κύπρο το ηλεκτρικό ρεύμα κυμαίνεται στα 7-8 σεντ, στην Τουρκία 14-16 γρόσια σε εμάς 28 γρόσια. Αν έχεις κότσια, προσπάθησε να ανταγωνιστείς τους γείτονες.

Ας αφήσουμε όλα αυτά και ας έλθουμε στο σημαντικότερο. Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε για τα του οίκου μας. Οι αποφάσεις λαμβάνονται στην Άγκυρα. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τις υλοποιήσουμε. Καμιά από τις αποφάσεις αυτές δεν αποσκοπεί στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Τ/κ. Τα έργα υποδομής έχουν τη σφραγίδα της Τουρκίας. Οι προσφορές ανοίγονται στην Τουρκία, οι εργολάβοι έρχονται από εκεί όπως και οι εργάτες, μηχανήματα, μεταφορικά μέσα. Τα υλικά μεταφέρονται από την Τουρκία με μηδέν δασμούς. Έτσι κατασκευάζονται οι δρόμοι μας, τα ξενοδοχεία ακόμη και οι φυλακές μας. Θέλεις να αλλάξεις τη νομισματική σου μονάδα, δεν σε αφήνει η Άγκυρα. Επειδή δεν αλλάζει η μονάδα, οι τόκοι παραμένουν στα ύψη. Θέλεις να ελέγξεις τον πληθυσμό σου, δεν σε αφήνει η Άγκυρα. Με την αύξηση του πληθυσμού αυξάνουν τα ελλείμματα στο δημόσιο. Θέλεις να απαγορεύσεις την είσοδο με ταυτότητες, δεν σε αφήνει η Αγκυρα με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ανάγκες σε σχολεία, νοσοκομεία, ασφάλεια, δικαστήρια, δημοτικές υπηρεσίες.

Το κατά κεφαλήν εισόδημά μας είναι 16,005 δολάρια. Ο υπολογισμός όμως έγινε με βάση τον πληθυσμό των 247,283 ατόμων. Μακάρι να περιορίζονταν μόνο στον τ/κ πληθυσμό που είναι 100.000. Τότε το εισόδημα αυτό θα ήταν 39.532 δολάρια καλύτερο και από των Ε/κυπρίων».

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube