Weather Icon

Τουρκία – Αζερμπαϊτζάν – Υπογραφή μνημονίου κατανόησης για το φυσικό αέριο

Τουρκία – Αζερμπαϊτζάν – Υπογραφή μνημονίου κατανόησης για το φυσικό αέριο

Υπογράφηκαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ των υπουργών Ενέργειας της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν η κοινή διακήρυξη για την πώληση και μεταφορά στην Τουρκία φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, καθώς επίσης και το προσύμφωνο για τη μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε πως τα τρία σημαντικά σημεία στα οποία επήλθε πλήρης συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών είναι ο καθορισμός της τιμής πώλησης του αζέρικου φυσικού αερίου από την πρώτη φάση της ανάπτυξης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ (Σαχ Ντενίζ 1), με αναδρομική ισχύ από 15 Απριλίου 2008, η ποσότητα και η τιμή του φυσικού αερίου που θα πωληθεί στην Τουρκία από τη δεύτερη φάση της ανάπτυξης του εν λόγω κοιτάσματος (Σαχ Ντενίζ 2) από το οποίο η παραγωγή αναμένεται να αρχίσει το 2016-2017 και η τιμή του φυσικού αερίου το οποίο θα διαμετακομιστεί μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη.

Εδώ και καιρό το Αζερμπαϊτζάν ζητούσε από την Τουρκία την αναπροσαρμογή της τιμής του φυσικού αερίου για το οποίο η Τουρκία κατέβαλλε το ποσό των 120 δολαρίων ανά κυβικό μέτρο, τιμή που ήταν περίπου στο ένα τρίτο των διεθνών τιμών.
Ο Τούρκος υπουργός δεν αποκάλυψε την τιμή, αλλά είπε πως αυτή βρίσκεται στο επίπεδο της διεθνούς τιμής.

Επεσήμανε επίσης ότι “το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν, εκτός από τις ανάγκες της Τουρκίας είναι πολύ σημαντική πηγή και για άλλα προγράμματα, όπως o Nabucco και ο διασυνδετήριος αγωγός Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας (ITGI)”.

Σημαντική πηγή τροφοδοσίας της Τουρκίας με φυσικό αέριο, χαρακτήρισε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, το πρόγραμμα ανάπτυξης κοιτάσματος φυσικού αερίου «Σαχ Ντενίζ 2».

«Δύο δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου θα μεταφέρονται από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ 2 το 2017, τέσσερα δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2018 και έξι δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το 2019», υπογράμμισε ο κ. Γιλντίζ.

Ο κ. Γιλντίζ και ο Αζέρος ομόλογός του, Νατίκ Αλίγιεφ, υπέγραψαν, σήμερα, μνημόνιο κατανόησης για την πώληση και μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου στην Τουρκία και την Ευρώπη, μέσω της Τουρκίας.

Επίσης, φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν θα μεταφέρεται στην τουρκική εταιρία πετροχημικών “PETKIM” από το Σαχ Ντενίζ 2, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που απορρέουν από την ετήσια ζήτηση.

Το υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ, είναι το μεγαλύτερο στο Αζερμπαϊτζάν και βρίσκεται 70 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Μπακού, στην Κασπία Θάλασσα.

Το κοίτασμα καλύπτει περίπου μια έκταση 860 τετραγωνικών χιλιομέτρων και το διαχειρίζονται οι εταιρίες ΒΡ (με ποσοστό συμμετοχής 25,5%), η νορβηγική Statoil (25,5%), η αζέρικη κρατική εταιρία φυσικού αερίου SOCAR (10%), η γαλλική Total (10%), η ρωσο-ιταλική LukAgip (10%) και η τουρκική ΤΡΑΟ (9%).

ΕΞΠΡΕΣΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube