Weather Icon
Κοσσυφοπέδιο , ΝΑΤΟ , Σερβία 10 Ιουνίου 2010

Δεν θα αποχωρήσει πλήρως από το Κόσοβο η Ελλάδα

Η Ελλάδα δεν εξετάζει την πλήρη αποχώρησή της από το Κόσοβο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ευάγγελου Βενιζέλου, στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Ο Έλληνας υπουργός ανέφερε κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει τους σχεδιασμούς της συμμαχίας, καθώς έχει προφανές και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή. Διευκρίνισε ότι το ενδιαφέρον εντάσσεται στο πλαίσιο των γνωστών και σταθερών θέσεων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικης.Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες, γνωστοποιήθηκε ότι θα επαναπατρισθούν σταδιακά οι περισσότεροι από τους Έλληνες ένστολους που υπηρετούν στη διεθνή δύναμη στο Κόσοβο.ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΣΟΕ: ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ KFOR ΘΑ ΘΕΣΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Με την αφορμή την αναγγελία του KFOR ότι θα αποσείρει τις δυνάμεις του που προστατεύουν τα συγκροτήματα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τα μοναστήρια και τις εκκλησίες στο Κόσοβο και Μετόχια, ο σεβασμιότατος επίσκοπος του Λίπλιαν, κ. Θεοδόσιος, ανακοίνωσε ότι ακόμα δεν είναι η στιγμή να γίνει κάτι τέτοιο. Την εκπομπή επιμελήθηκε η δημοσιογράφος Ljiljanα Sinđelić Nikolić.

Ο επίσκοπος Θεοδόσιος παρέμεινε πριν από κάποιο χρονικό διάστημα στις Βρυξέλλες, στη Ρώμη, το Βερολύνο και στο παρίσι, ούτως ώστε να υποδείξει στους εκπροσώπους των χωρών του ΝΑΤΟ για τον κίνδυνο από την παράδοση των σημαντικότερων συγκροτημάτων της σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αστυνομία του Κοσσόβου,- τονίζεται στην επίσημη ανακοίνωση της Επισκοπής της Ράσκας και της Πριζρένης. Όμως αυτές τις ημέρες αναγέλεται από πολλές πηγές ότι το ΚΦΟΡ τελικά θα το κάνει αυτό. «Παρά το γεγονός που δε μας αναφέρθηκε τίποτα απολύτως για αυτή την πρόθεση του ΝΑΤΟ με την ευκαιρία της πρόσφατης επίκεψης του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας, Anders Fog Rasmusen, είναι προφανές ότι κάποιος βιάζεται και μάλιστα πάρα πολύ, όχι μόνο στο να μειωθεί ριζικά η παρουσία του ΚΦΟΡ στο Κόσσοβο και Μετοχία, αλλά και να υποχωρήσουν και οι δυνάμεις των διεθνών ειρηνοποιών που εξασφαλίζουν οκτώ υπόλειπα συγκροτήματα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη νότια σερβική Επαρχία»,- λέει στη δήλωσή του ο επίσκοπος Θεοδόσιος. Ο ίδιος υπενθυμίζει, ότι ο διοικητής του ΚΦΟΡ, στρατηγός Markus Bantler τελειώνει τη θητεία του τον Αύγουστο και πως φαίνεται, όπως τονίζει ο ίδιος επίσκοπος, ότι αυτό θέλει να κάνει για λόγους προσωπικής φιλοδοξίας».

Κατά τη διαμονή του στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι αρκετών χωρών του ΝΑΤΟ είπαν στο Σέρβο επίσκοπο ότι οι ίδιοι συνειδητοποιούν τον κίνδυνο που απηλεί τους σερβικούς ιερούς τόπους, γιατί η παγκόσμιο κοινό μπορούσε να δει σαφώς το πως καγόνουσαν τα σερβικά μοναστήρια και οι εκκλησίες όταν τους πυρπολούσαν οι Αλβανοί εξτρμιστές το 2004. Τις εικόνες των σερβικών μοναστηριών που χάνονται στις φλόγες είδε όλος ο κόσμος, αλλά δυστυχώς και εκείνες οι φωτογραφίες όπου φαίνεται ολοκάθαρα πως τα μέλη των διεθνών δυνάμεων μονο βλέπουν τέτοιες άσχημες σκηνές αυτού του τεράστιου εγκλήματος. Οι καταστροφικές συνέποιες, όπου δηλαδή μέσα σε δυο μέρες πυρπολήθηκαν 35 ορθόδοξοι ιεροί ναοί και μοναστήρια, δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί.

«Τότε τα μέλη της αστυνομίας του Κοσσόβου δεν έκαναν τίποτα απολύτως για να παρεμποδίσει τις επιθέσεις, ενώ σε ορισμένες τοποθεσίες έδωσε κατευθείαν τη δυνατότητα για την εισβολή των εγκληματιών και των χούλιγκανς στους ορθόδοξους ναούς των Σέρβων και που κατέστρεφαν τα πάντα μπροστά τους. Φοβόμαστε όμως ότι αυτή η συμπεριφορά αποτελεί τίποτα άλλο παρά το πλίσιμο των χεριών του Πιλάτου επάνω στους αγίους τόπους της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που στη συνέχια μπορεί να οδηγήσι μάλιστα στηη συνέχιση των καταστροφών της σερβικής πνευματικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς στο χώρο του Κοσσόβου και Μετοχίων και να χαλάσει όλα εκείνα τα καλά που έκαναν οι δυνάμεις του ΚΦΟΡ υπερασπίζοντας τα σημαντικότερα ορθόδοξα σερβικά μνημεία στο Κόσσοβο και μετόχια»,- υποδεικνύει ο σεβασμιότατος επίσκοπος Θεοδόσιος.

Για αυτό το λόγο ακριβώς ο ίδιος κάνει την έκκληση προς τους διεθνείς εκπροσώπους στην περιοχή, της αποστολής του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του UNESKO, όπως και στη σερβική Κυβέρνηση να αναλάβουν τα δυνατά μέτρα που έχουν στη διάθεσή τους, ούτως ώστε να παρεμποδιστεί η τυχόν εφαρμογή μιας τέτοιας πρόθεσης, και να υπερασπιστούν με αυτό τον τρόπο οι χριστιανικοί ορθόδοξοι ιεροί ναοί στο Κόσσοβο και Μετόχια. Είναι λυπιρό πάντως το γεγονός, που από την άφηξη των διεθνών δυνάμεων, καθοδηγούμενων από το ΝΑΤΟ και τους διεθνείς εκπρόσωπους στο Κόσσοβο και Μετόχια καταστράφηκαν κυριολεκτικά και ωμά, και μάλιστα στην περίοδο «ειρήνης», 150 σερβικές εκκλησίες και μοναστήρια ανεκτίμητης αξίας για την χριστιανική Ευρώπη.
glassrbije.org

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube