Weather Icon

Υπό παρακολούθηση από ΗΠΑ και ΕΕ…

Υπό παρακολούθηση από ΗΠΑ και ΕΕ…

ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΦΟΥΡΛΗ
[email protected]
Αμερικανοί και Ευρωπαίοι στρέφουν και πάλι -έπειτα από καιρό- την προσοχή τους στο Σκοπιανό και όλα δείχνουν ότι τους αμέσως επόμενους μήνες θα εκδηλωθούν πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το ραντεβού των δύο πρωθυπουργών στις Βρυξέλλες, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς (φωτογραφία) θα υποδεχθεί εντός της εβδομάδας τους διαπραγματευτές των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη. Δύο νέα στοιχεία αναμένεται να δώσουν ώθηση στη διαπραγμάτευση:

– Η αλλαγή στάσης της Ουάσινγκτον, που βρίσκεται εγγύτερα από ποτέ στις ελληνικές θέσεις και ενθαρρύνει συστηματικά τα Σκόπια να υπερβούν τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Είναι ενδεικτικό ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ παραδέχεται και δημόσια πλέον ότι της ασκούνται ισχυρές πιέσεις, καθώς λαμβάνει μηνύματα για την ανάγκη να δείξει επιτέλους πολιτικό θάρρος και να καλύψει το έδαφος που της αναλογεί. Επιπλέον, οι Αμερικανοί θέλουν να δουν την ΠΓΔΜ και το Κοσσυφοπέδιο εντός του ΝΑΤΟ (μέσα στο 2010), προκειμένου να εκλείψουν οι απειλές στην περιοχή.

– Εκδηλώνεται ζωηρό ενδιαφέρον από εταίρους μας στην ΕΕ για υπέρβαση του αδιεξόδου, καθώς αντιλαμβάνονται πως η Αθήνα έχει εξαντλήσει τα περιθώρια υποχωρήσεων. Ακόμη περισσότερο με την ελληνική οικονομία σε βαθιά κρίση.

Αποκαλυπτική ήταν η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα στη Βουλή, στον απόηχο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, με τον ομόλογό του Νίκολα Γκρούεφσκι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. «Καταφέραμε τους τελευταίους μήνες να φέρουμε “τούμπα” την κατάσταση», ανέφερε κάποια στιγμή απευθυνόμενος στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι βρισκόμαστε «ένα βήμα πριν από τη λύση», ενώ το σενάριο που θέλει τις δύο πλευρές να έχουν «σχεδόν συμφωνήσει» στη βάση του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη» απέχει από την πραγματικότητα. Το συγκεκριμένο όνομα είναι ένα από αυτά που έχουν πέσει κατά καιρούς στο τραπέζι (και συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των ονομάτων που μελετά ο ειδικός μεσολαβητής, Μάθιου Νίμιτς), όμως ο ίδιος ανέφερε την περασμένη εβδομάδα σε συνεργάτες του ότι εξακολουθεί να εργάζεται κυρίως με άξονα την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν, φυσικά, εάν τα Σκόπια δείξουν ότι αποδέχονται το γεωγραφικό προσδιορισμό «Vardarska» (Βαρδάρης), αλλά τέτοια κίνηση δεν έχει γίνει. Με αυτά τα δεδομένα, η ελληνική πλευρά παραμένει ιδιαίτερα επιφυλακτική, ενώ αρμόδιοι διπλωμάτες υπενθυμίζουν ότι «η αμερικανική πίεση επί Μπους δε μας ανάγκασε να υποχωρήσουμε από τις θέσεις μας και δεν είναι διόλου βέβαιο ότι τώρα θα το πράξει ο αδιάλλακτος Ν. Γκρούεφσκι, που έχει συνδέσει το πολιτικό του μέλλον με το όνομα». Και συνιστούν υπομονή…

Agelioforos.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube