Γενικά θέματα 23 Ιουνίου 2010

«Πόλεμος» για το Κουρδικό

«Η κυβέρνηση γνωρίζει τους «υπεργολάβους» πίσω από το ΡΚΚ», ξέσπασε ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη νέα επίθεση Κούρδων ανταρτών με τηλεχειριζόμενη βόμβα σε όχημα του στρατού στο προάστιο Χαλκαλί της Κωνσταντινούπολης, που στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους (μεταξύ τους η 17χρονη κόρη ενός στρατιώτη) και τραυμάτισε άλλους δώδεκα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπαινίχθηκε πως τόσο η χθεσινή επίθεση -την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η οργάνωση «Γεράκια του Κουρδιστάν» (ΤΑΚ)- όσο και οι αναβαθμισμένες επιθέσεις του ΡΚΚ στα βουνά, που επιφέρουν σοβαρές απώλειες στο έμψυχο υλικό και στο γόητρο του στρατού, αποτελούν στην πραγματικότητα απάντηση του «βαθέος κράτους» στις διώξεις Βαριοπούλας-Εργκενεκόν. Ομως, η αόριστη καταγγελία του προκάλεσε την οργή της εθνικιστικής αντιπολίτευσης:

«Αν ο πρωθυπουργός γνωρίζει ποιος ελέγχει το ΡΚΚ, τότε ας το πει στον λαό, διαφορετικά θα είναι υποκριτής. Κι ακόμη θα είναι υπεύθυνος για τις ζωές που χάνονται», αντέδρασε ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, η παράταξη του οποίου συνδέεται με τους «Γκρίζους Λύκους», αλλά επιβραβεύεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Μολονότι ο Ερντογάν έχασε την ψυχραιμία του και επιτέθηκε στα… κανάλια επειδή «δείχνουν πτώματα στρατιωτών και μανάδες που θρηνούν, διευκολύνοντας την προπαγάνδα των τρομοκρατών», ξεκαθάρισε ότι δεν θα επαναφέρει τον στρατιωτικό νόμο στις 11 κουρδικές επαρχίες ούτε θα εγκαταλείψει την ειρηνευτική του προσπάθεια για το Κουρδικό.
Επιπλέον απέρριψε το αίτημα του Μπαχτσελί για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, όσο τουλάχιστον περνάει από το χέρι του. Αν το Συνταγματικό Δικαστήριο απορρίψει στις 5 Ιουλίου το πακέτο συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, τότε ο Ερντογάν έχει να επιλέξει ανάμεσα σε ένα πολωτικό δημοψήφισμα και σε άτακτη υποχώρηση.

Νταβούτογλου

Ο υπ. Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου κάλεσε όλα τα τουρκικά κόμματα και τις γειτονικές χώρες να δείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη στην Τουρκία, ενώ το Συμβούλιο της Ευρώπης (με πρόεδρο της κοινοβουλευτικής συνέλευσης τον Τούρκο Μεβλούτ Τσαούσογλου) καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.
Στην προκήρυξή τους τα «Γεράκια του Κουρδιστάν» κατηγορούν την Τουρκία για «τη σφαγή του κουρδικού λαού» και τις συνθήκες κράτησης του Οτσαλάν, ενώ απειλούν με περισσότερες επιθέσεις.

Αναλυτής του CΝN:

Πιο ισχυρό το αντάρτικο πόλης του ΡΚΚ

«Φαίνεται πως το αντάρτικο πόλης του ΡΚΚ είναι ισχυρότερο και καλύτερα εξοπλισμένο από τις μονάδες της υπαίθρου», εκτίμησε ο αναλυτής του CNN Τurk, Μεχμέτ Φαράτζ. Τα «Γεράκια του Κουρδιστάν» θεωρούνται παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν και στη χθεσινή προκήρυξη προειδοποίησαν τους πολίτες να μένουν μακριά από στρατιωτικούς στόχους (στρατόπεδα, οχήματα). Η οργάνωση οικειοποιήθηκε αρκετές βομβιστικές επιθέσεις τα προηγούμενα χρόνια, ιδίως σε τουριστικά θέρετρα, ενώ της αποδίδεται και το πρόσφατο χτύπημα κατά αστυνομικού λεωφορείου στην Κωνσταντινούπολη, με 17 τραυματίες.
Γιάννης Παπαδάτος
johnpapadatos@pegasus.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube