REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 22 Ιουνίου 2010

Λιτότητα και στο ΝΑΤΟ

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Φογκ Ράσμουσεν θέλει να περιορίσει κατ΄ αρχήν τη γραφειοκρατία, αλλά δεν δέχεται περικοπές που θα αποβούν εις βάρος της επιχειρησιακής ικανότητας της συμμαχίας, όπως είπε σε συνέδριο στις Βρυξέλλες. Πολλές χώρες-μέλη ωστόσο θα επιθυμούσαν δραστικό περιορισμό των κονδυλίων. “Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ κοστίζει», απαντά ο Ράσμουσεν.

«Κυρίως οι ευρωπαϊκές χώρες μέλη πρέπει να αντισταθούν στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουν την οικονομική κρίση ως πρόφαση. Το χάσμα στις αμυντικές δαπάνες δεν επιτρέπεται να γίνει ακόμα μεγαλύτερο”.

Ήδη σήμερα οι δαπάνες των ΗΠΑ ανά στρατιώτη είναι μεγαλύτερες από ότι των περισσότερων Ευρωπαίων. Μόνο πέντε χώρες της Συμμαχίας διαθέτουν πάνω από το 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες: Αλβανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, Ελλάδα.

Το θέμα της Τουρκίας
Επίθεση σε κονβόι του ΝΑΤΟ στο Πακιστάν Ο Ράσμουσεν βλέπει σημαντικές επικαλύψεις στη στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Για τυπικούς λόγους όμως τα θέματα αυτά δεν συζητούνται στις τακτικές διασκέψεις. “Μαζεύονται όλοι αυτοί γύρω από το τραπέζι, αλλά δεν συζητάμε για το Αφγανιστάν, τη μάχη κατά της πειρατείας ή το Κόσσοβο, είναι απογοητευτικό”, λέει ο Ράσμουσεν.

Παραλυτικά για τη Συμμαχία λειτουργεί η ένταση ανάμεσα στην Τουρκία μέλος του ΝΑΤΟ και την Κύπρο, μέλος της ΕΕ. Ο Ράσμουσεν πιέζει για μεγαλύτερη κατανόηση των τουρκικών θέσεων και οι ΗΠΑ επιρρίπτουν στην ΕΕ ότι απομακρύνουν την Τουρκία με την απόρριψη της ένταξής της στην ΕΕ. Στην αρχή της θητείας του ο Ράσμουσεν μιλούσε για μία νέα συνεργασία ΝΑΤΟ – Ρωσίας, αλλά δεν έγιναν τα ανάλογα βήματα.

Συνεργασία για λόγους…λιτότητας
Ο γγ του NATO Ράσμουσεν στην εαρινή σύνοδο της συμμαχίας στο Ταλίν Ο μόνιμος πρέσβης της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Ντμίτρι Ρογκοσίν “Τίθεται το ερώτημα: εάν παραδεχτούμε ότι αντιμετωπίζουμε τους ίδιους κινδύνους, γιατί δεν αναζητούμε μια κοινή απάντηση; Εάν η Ρωσία στην αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων είναι εταίρος και σύμμαχος, γιατί δεν μιλούμε για αυτό κατ΄ ευθείαν στο συμβούλιο του ΝΑΤΟ/Ρωσίας χωρίς να έχουν διαβουλευτεί προηγουμένως τα μέλη του ΝΑΤΟ”;

Συγκεκριμένη απάντηση επ΄ αυτού αποφεύγει να δώσει ο Ράσμουσεν. Αντικρούει όμως σθεναρά ότι το ΝΑΤΟ απειλεί τη Ρωσία. “Ελπίζω η Ρωσία να αντιλαμβάνεται ότι αν απειλείται από κάποιον, αυτός δεν είναι η Δύση. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να απειλήσουμε τη Ρωσία και περιμένω ότι και η Ρωσία δεν έχει πρόθεση να μας απειλήσει”. Η συνεργασία λοιπόν είναι το ζητούμενο για το γγ του ΝΑΤΟ όχι μόνο για στρατηγικούς λόγους, αλλά στη σημερινή συγκυρία και για λόγους λιτότητας.
Christoph Hasselbach Γιώργος Παππάς
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube