Weather Icon
Γενικά θέματα 24 Ιουνίου 2010

Κλείνουν δύο αμερικανικές βάσεις στη Γερμανία

Το κλείσιμο όλων σχεδόν των βάσεων του στις γερμανικές πόλεις Χαϊδελβέργη και Μάνχαϊμ, τις οποίες διατηρεί από το 1945, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός. Πολλές από τις πληγείσες μονάδες θα μετακινηθούν στο Βισμπάντεν, ενώ μεταξύ των μονάδων που αναμένονται να μετακινηθούν είναι τα κεντρικά του αμερικανικού Στρατού στην Ευρώπη, με την κωδική ονομασία USAREUR, που βρίσκονται στην Χαϊδελβέργη και θα μεταφερθούν στο Βισμπάντεν κατά την περίοδο 2012-2014.

Η αναδιάταξη αυτή ανακοινώθηκε στην Ουάσιγκτον από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας. Οι στρατώνες και άλλες μονάδες, που φιλοξενούν 6.500 Αμερικανούς στρατιώτες εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας σε πολλούς Γερμανούς, οι οποίοι είτε απασχολούνται άμεσα στον στρατό είτε εργάζονται ως προμηθευτές των υπηρεσιών. Η ανακοίνωση ανέφερε ότι οι μόνες εγκαταστάσεις που θα υπάρχουν στην περιοχή της Χαϊδελβέργης και του Μάνχαϊμ μετά από το 2015 θα είναι μία ραδιοφωνική εγκατάσταση, μία αποθήκη του στρατού και ένα εμπορικό κέντρο.

Ένας εκπρόσωπος του στρατού των ΗΠΑ δήλωσε ότι 2.000 άτομα του προσωπικού θα μετακινηθούν στο Βισμπάντεν, όπου ήδη υπάρχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με τον στρατό το κλείσιμο των βάσεων σημαίνει την καθαρή απόσυρση από τη Γερμανία 1.446 στρατιωτών των ΗΠΑ, 1.505 μελών του προσωπικού και 4.427 εξαρτώμενων ατόμων.

Ξήλωσε το στρατηγό
O Πετρέους αντικαθιστά τον Μακρίσταλ και καλείται να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη βία, στο Αφγανιστάν

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ
[email protected]

Την έξοδο έδειξε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, στο στρατηγό Στάνλεϊ Μακρίσταλ, απαλλάσσοντάς τον από τη διοίκηση των αμερικανικών στρατευμάτων και της στρατιωτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Ο Ομπάμα όρισε ως αντικαταστάτη του Μακρίσταλ το διοικητή της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, στην οποία υπάγονται τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους.

Ο Ομπάμα δεν έμεινε ικανοποιημένος από τις εξηγήσεις που του έδωσε στην 20λεπτή συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο ο Μακρίσταλ, σχετικά με τις δηλώσεις του, καθώς και τα επικριτικά σχόλια συνεργατών του στο περιοδικό «Rolling Stone» σε βάρος του ίδιου, του αντιπρόεδρου, Τζο Μπάιντεν, και άλλων επιτελικών στελεχών της κυβέρνησης για το Αφγανικό. Ο Ομπάμα έλαβε την απόφαση για την αντικατάσταση του Μακρίσταλ, αφού προηγουμένως συγκάλεσε πολεμικό συμβούλιο για να συζητήσει τη στρατηγική γύρω από το Αφγανιστάν, το οποίο έγινε αμέσως μετά τη συνάντησή του με το στρατηγό. Αναλυτές είχαν προειδοποιήσει ότι, αν ο Ομπάμα δεν απομάκρυνε τον Μακρίσταλ, θα έδειχνε ότι ανέχεται την απειθαρχία στο στρατό. Η απόφαση ικανοποιεί πολλούς στην Ουάσινγκτον, διότι ο Πετρέους διετέλεσε διοικητής της πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης στο Ιράκ από το 2007 μέχρι το 2008 και στη διάρκεια της θητείας του η βία περιορίστηκε στη χώρα. Ωστόσο, η απόφαση απογοητεύει την αφγανική ηγεσία, η οποία είχε ζητήσει να παραμείνει ο Μακρίσταλ στη θέση του, διότι συνέβαλε στη βελτίωση της συνεργασίας των ξένων και των αφγανικών στρατευμάτων και στη μείωση των νεκρών αμάχων στις νατοϊκές επιχειρήσεις.

Κορυφώνεται η βία
Ο Ομπάμα έλαβε τη δύσκολη απόφαση σε μια κρίσιμη περίοδο για τον εννιαετή πόλεμο. Ο Ιούνιος τείνει να γίνει ο πιο φονικός μήνας για τα αμερικανικά στρατεύματα και τη δύναμη του ΝΑΤΟ. Αλλοι έξι στρατιώτες του ΝΑΤΟ σκοτώθηκαν χτες, ανάμεσά τους τρεις Αμερικανοί και ένας Βρετανός, με αποτέλεσμα συνολικά οι νεκροί στρατιώτες αυτόν το μήνα να φτάσουν τους 73. Ο μήνας με τους περισσότερους νεκρούς στρατιώτες του ΝΑΤΟ είναι μέχρι στιγμής ο Ιούλιος του 2009, με 75 νεκρούς. Επίσης, σημειώθηκαν νέες φονικές επιθέσεις κατά Αφγανών. Η πιο φονική επίθεση έγινε από τους Ταλιμπάν στο Ουρουζγκάν, όπου σκοτώθηκαν επτά μέλη ιδιωτικής υπηρεσίας ασφαλείας. Τυχόν αναδιάταξη στη διοίκηση των αμερικανικών στρατευμάτων και της δύναμης του ΝΑΤΟ θα επηρεάσει πιθανότατα και το χρονοδιάγραμμα αποχώρησής τους από το Αφγανιστάν. Μάλιστα, η ευθύνη των Αμερικανών αυξάνεται, καθώς αναλαμβάνουν τη διοίκηση των ξένων δυνάμεων στο Ουρουζγκάν, αντικαθιστώντας τους Ολλανδούς που επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Τα ξένα στρατεύματα θα μειωθούν στο Ουρουζγκάν, καθώς η αυστραλιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα μειωθούν οι 1.550 Αυστραλοί στρατιώτες που υπάρχουν στην περιοχή σε δύο έως τέσσερα χρόνια.
Agelioforos.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube