Weather Icon
Ισραήλ , Παλαιστίνη 8 Ιουνίου 2010

«Αφόρητο το στάτους κβο»

«Αφόρητο το στάτους κβο»


Οι ΗΠΑ αναζητούν “νέους τρόπους” για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε από την Αίγυπτο ο Τζο Μπάιντεν.
“Συνεργαζόμαστε στενά με την Αίγυπτο, καθώς και τους άλλους εταίρους μας, για την εύρεση νέων τρόπων για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική, οικονομική, πολιτική κατάσταση στη Γάζα, αλλά και το θέμα της ασφάλειας”, δήλωσε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του από την Σαρμ ελ Σέιχ όπου συναντήθηκε με τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

“Το στάτους κβο της Μέσης Ανατολής είναι αφόρητο”, πρόσθεσε.

“Είναι βασικό να προχωρήσουν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων προκειμένου να μπορέσουμε να περάσουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα σε απευθείας διαπραγματεύσεις”, υπογράμμισε ο Μπάιντεν.

Παρόλα αυτά η ανακοίνωση του αμερικανού αντιπροέδρου δεν αναφέρεται καθόλου στην ισραηλινή επίθεση της προηγούμενης εβδομάδας κατά του διεθνούς στολίσκου που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα.

Ο μαλαισιανός πρωθυπουργός Ναζίμπ Ρασάκ χαρακτήρισε τους Ισραηλινούς “γκάνγκστερ του πλανήτη” και ζήτησε οι υπεύθυνοι της επίθεσης της προηγούμενης εβδομάδας κατά του διεθνούς στολίσκου να παραπεμφθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

“Η Μαλαισία θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταδικάσει τις επιθέσεις του Ισραήλ και να φροντίσει ώστε αυτοί που διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα να παραπεμφθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο”, δήλωσε ο Ναζίμπ στο κοινοβούλιο.

Ισραήλ: Αρνείται διεθνή έρευνα
Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόκειται να πραγματοποιήσει το ίδιο μια έρευνα για την αιματηρή επιδρομή κατά του στολίσκου της ελευθερίας που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και παράλληλα θα εξετάσει και εναλλακτικούς τρόπους για να συνεχίσει τον αποκλεισμό των ακτών της Γάζας που ελέγχεται από τη ριζοσπαστική οργάνωση Χαμάς.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ έκανε την ανακοίνωση αυτή μιλώντας στο κοινοβούλιο απαντώντας στην αντίδραση της αντιπολίτευσης για την πολιτική που ακολουθήθηκε κατά την ισραηλινή επιδρομή στον στολίσκο, και μία ημέρα μετά την άρνηση του Ισραήλ στην πρόταση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν, που ζήτησε τη διενέργεια διεθνούς έρευνας για το αιματηρό συμβάν.

Τουρκία: Αποστολή αντιπροσωπείας στην Γάζα
Ο παλαιστίνιος πρόεδρος, ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι θα αποστείλει μία αντιπροσωπεία στην Γάζα για συνομιλίες με την Χαμάς σχετικά με την συμφιλίωση, ύστερα από την αιματηρή ισραηλινή επιχείρηση στην νηοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα. “Ο καλύτερος τρόπος να απαντηθεί (η επιδρομή) είναι για τις παλαιστινιακές οργανώσεις να συμφιλιωθούν και να αντισταθούν στο Ισραήλ”, δήλωσε προς το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο NTV στην Κωνσταντινούπολη όπου βρίσκεται για να λάβει μέρος σε ένα φόρουμ ασιατικής συνεργασίας.

“Συστήσαμε μία αντιπροσωπεία της παλαιστινιακής ηγεσίας η οποία θα μεταβεί στην Γάζα για να πείσει την Χαμάς (για την αναγκαιότητα) μίας συμφιλίωσης”, ανέφερε ο παλαιαστίνιος πρόεδρος. “Ο καλύτερος τρόπος να απαντηθεί (η επιδρομή) είναι για τις παλαιστινιακές οργανώσεις να συμφιλιωθούν και να αντισταθούν στο Ισραήλ”, είπε.

Η μόνη προυπόθεση για μία συμφιλίωση είναι η αποδοχή από την Χαμάς ενός σχεδίου που πρότεινε η Αίγυπτος πέρυσι με το οποίο γίνεται έκκληση στην Χαμάς και στην Φατάχ να συνάψουν ειρήνη και να οργανώσουν εκλογές, πρόσθεσε ο παλαιστίνιος πρόεδρος οι δηλώσεις του οποίου αποδόθηκαν στην τουρκική.

Στο Κάϊρο, ο εκπρόσωπος του Αραβικού Συνδέσμου Χισάμ Γιούσεφ δήλωσε σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα θα μεταβεί στην Λωρίδα της Γάζας την άλλη εβδομάδα σε ένδειξη “αλληλεγγύης”προς τους Παλαιστίνιους οι οποίοι αντιμετωπίζουν τον αποκλεισμό που έχει επιβάλλει στον θύλακα το Ισραήλ.

Ισραήλ: Διεξάγει έρευνα για την αιματηρή επίθεση
Έρευνα πρόκειται να πραγματοποιήσει το Ισραήλ για την αιματηρή επιδρομή κατά του στολίσκου της ελευθερίας που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και παράλληλα θα εξετάσει και εναλλακτικούς τρόπους για να συνεχίσει τον αποκλεισμό των ακτών της Γάζας που ελέγχεται από τη ριζοσπαστική οργάνωση Χαμάς. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ, έκανε την ανακοίνωση αυτή μιλώντας στο κοινοβούλιο, απαντώντας στην αντίδραση της αντιπολίτευσης για την πολιτική που ακολουθήθηκε κατά την ισραηλινή επιδρομή στο στολίσκο, και μία ημέρα μετά την άρνηση του Ισραήλ στην πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, που ζήτησε τη διενέργεια διεθνούς έρευνας για το αιματηρό συμβάν.
athina984.gr,Sigmalive

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube