Weather Icon

Η Κυριαρχία του Κουρδιστάν βρίσκεται υπό απειλή

Η Κυριαρχία του Κουρδιστάν βρίσκεται υπό απειλή

H πολιτική κατάσταση στο Ιράκ θεωρείται επισφαλής σε αντίθεση με την Κουρδική Περιφέρεια στην οποία επικρατεί ασφάλεια και σταθερότητα.Αυτή η ασφάλεια και η σταθερότητα τίθεται σε κίνδυνο από την Τουρκία και το Ιράν καθώς οι δύο αυτές γειτονικές χώρες με το πρόσχημα της καταπολέμησης του ΡΚΚ και του PJAK αντίστοιχα ,παραβιάζουν την συνοριακή γραμμή με την ανάληψη στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Τόσο το Ιράν όσο και τουρκικός στρατός εισήλθαν στην Κουρδική Περιφέρεια παραβιάζοντας τόσο τα κυριαρχικά δικαιώματα της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν όσο και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας του Ιράκ .

Η παραβίαση της κυριαρχίας δεν είναι μια απλή υπόθεση και θα πρέπει να προσεγγιστεί με πιο σοβαρές διπλωματικές πρωτοβουλίες αλλά και με άλλα μέτρα .
Τόσο η Κυβέρνηση της Περιφερειακής Διοίκησης του Κουρδιστάν KRG όσο και η Κεντρική Ιρακινή Κυβέρνηση έχουν αντιδράσει χλιαρά στις παραβιάσεις των συνόρων μέχρι σήμερα.
Η ασφάλεια των παραμεθόριων περιοχών της Κουρδικής περιφέρειας του Ιράκ βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας της των Peshmerga . Ωστόσο , η μονομερής αντίδραση σε αυτές τις παραβιάσεις των παραμεθόριων περιοχών από πλευράς των Peshmerga θα περιπλέξει το θέμα περισσότερο και θα θέσει υπο αμφισβήτηση την κυριαρχία του Ιρακινού Κράτους, το οποίο και πρέπει να δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία στις διασυνοριακές παραβιάσεις των παραμεθόριων περιοχών του.

Η σταθερότητα και η ασφάλεια της περιφέρειας του Κουρδιστάν δεν είναι μόνο σημαντική για τον λαό του Κουρδιστάν , αλλά είναι αποφασιστικής σημασίας για την ευημερία όλου του Ιράκ καθώς την σταθερότητα των γειτονικών χωρών.
Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να ετοιμασθούν για την απόσυρση στρατευμάτων από το Ιράκ . Χάος και αστάθεια στην Περιφέρεια του Κουρδιστάν θα έχει σοβαρές συνέπειες στην πρόθεση των ΗΠΑ για απόσυρση στρατευμάτων από το Ιράκ . Έτσι οι ΗΠΑ θα πρέπει να διαδραματίσουν έναν πιο σοβαρό ρόλο σε τέτοιες παραβιάσεις των συνόρων και να μην αφήσουν το θέμα να το διαχειριστούν αποκλειστικά και μόνο οι Κουρδικές περιφερειακές αρχές και οι δυνάμεις των Peshmerga.
Αν όμως οι επιδρομές στις παραμεθόριες περιοχές και οι παραβιάσεις συνεχιστούν και λάβουν μόνιμο χαρακτήρα τότε οι κουρδικές αρχές και οι δυνάμεις ασφαλείας της Περιφέρειας του Κουρδιστάν δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να εξασφαλίσουν την κυριαρχία του Κουρδιστάν, την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών του, που σήμερα απειλούνται .

Οι παραβιάσεις των συνόρων από την Τουρκία και το Ιράν με το πρόσχημα ότι κυνηγούν τους μαχητές του PKK και του PJAK οι οποίοι έχουν τις βάσεις τους σε ορεινά και απομακρυσμένα σημεία της Κουρδικής Περιφέρειας δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως μια προσωρινή κατάσταση.Οι εν λόγω διασυνοριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις αποτελούν μέρος ευρύτερων πολιτικών υπολογισμών και στρατηγικών για εσωτερικούς και εξωτερικούς στόχους . Οι πράξεις αυτές , εκτός δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα από την Περιφερειακή Διοίκηση του Κουρδιστάν αλλά και από την Ιρακινή Κυβέρνηση θα αυξηθούν κατά την διάρκεια αυτού του καλοκαιριού παράλληλα με την κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του PKK και του PJAK στην Τουρκία και το Ιράν .

Το PKK ήρε την μονομερή κατάπαυση του πυρός στις αρχές αυτού του μήνα , καθώς και μέσω διαφόρων υψηλόβαθμων στελεχών του – συμπεριλαμβανομένου και του φυλακισμένου ηγέτη του, Αμπντουλάχ Οτσαλάν – απειλεί να κλιμακώσει τον ένοπλο αγώνα σε πιο δραματικά επίπεδα .Η Περιφερειακή Διοίκηση του Κουρδιστάν δεν θα πρέπει να το ερμηνεύσει αυτό ως άλλοθι για την περαιτέρω παραβίαση των συνόρων του Κουρδιστάν από τον τουρκικό στρατό κάτι που θα προκαλέσει σοβαρά εμπόδια στο δρόμο προς την ανάπτυξη των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων μεταξύ Περιφερειακής Διοίκησης του Κουρδιστάν και Τουρκικής κυβέρνησης .

Το ταξίδι ορόσημο του προέδρου του Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί στην Τουρκία νωρίτερα αυτό το μήνα σήμανε την απαρχή μιας νέας εποχής των σχέσεων μεταξύ των δύο οντοτήτων. Ορισμένοι κύκλοι στην τουρκική δημιουργία, κυρίως η κεμαλική ελίτ και η ηγεσία του στρατού αλλά και εντός του PKK δεν θα είναι ευτυχείς να δουν τις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Περιφέρειας του Κουρδιστάν Περιφέρεια να αποκτούν δυναμική και ως εκ τούτου , η κλιμάκωση της στρατιωτικής σύγκρουσης θα είναι ένα αναπόφευκτο γεγονός που θα επηρεάσει την πολιτική αυτή καλοκαίρι .

Το Κοινοβούλιο του Κουρδιστάν θα πρέπει σε μια ειδική σύνοδο να ασχοληθεί με την αντιμετώπιση του προβλήματος των παραβιάσεων των συνόρων των συνόρων καθώς και με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιου είδους επεισόδια για το καλό της κυριαρχίας του Κουρδιστάν και την ασφάλεια των πολιτών τους. Το Κοινοβούλιο του Κουρδιστάν δεν θα πρέπει να αρκεστεί στην έκδοση δήλωση διαμαρτυρίας για τις διασυνοριακές επιχειρήσεις Τουρκίας και Ιράν στο έδαφος του αλλά θα πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα καθώς το ζήτημα των παραβιάσεων των συνόρων είναι πολύ σημαντικό

kurdishglobe.net

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube