Weather Icon
Γενικά θέματα 19 Ιουνίου 2010

Ρωσία και Κίνα: ο σίδηρος τις φέρνει πιο κοντά

Ρωσία και Κίνα: ο σίδηρος τις φέρνει πιο κοντά

Το άγονο σιβηρικό έδαφος κρύβει εκατομμύρια τόνους σιδήρου. Η παραγωγική μηχανή της Λαϊκής Δημοκρατίας Κίνας διψά για πρώτες ύλες. Αυτές οι δύο συνθήκες είναι υπεραρκετές για να σπάσει η μακρά παράδοση της αμοιβαίας καχυποψίας στις σχέσεις Μόσχας και Πεκίνου.

Φέτος, αντιπροσωπεία κινεζικής τράπεζας πήγε στο Μπιρομπιντζάν της Σιβηρίας για να επιθεωρήσει τα ορυχεία Κιμκάν και να συνομιλήσει με τον επιστάτη τους, Βίκτορ Ριάμποφ. Αυτός τους είπε πως εκεί, καθώς και σε ένα άλλο κοντινό ορυχείο, υπάρχουν αποθέματα σιδήρου για περίπου 100 χρόνια. Η επίσκεψη έληξε με την προτροπή των Κινέζων: «Βιαστείτε!

Εμείς είμαστε έτοιμοι». Με συνοπτικές διαδικασίες λοιπόν θα δοθεί ένα δάνειο 400 εκατ.δολαρίων στην Ρetropavlovsk, τη ρωσική εταιρεία που εκμεταλλεύεται το Κιμκάν.

Ο σίδηρος τους φέρνει πιο κοντά, ωστόσο κάποια μπακαλίστικα παζάρια καθυστερούν το ντιλ. Οι Κινέζοι θέλουν να πληρώνουν φθηνότερα κάθε τόνο που θα αγοράζουν. Οι Ρώσοι αντιδρούν και επισημαίνουν με νόημα πως όλοι οι άλλοι προμηθευτές είναι μακριά από την Κίνα. Η ιστορία Στάλιν και Μάο, πάντως, έχει δείξει ότι στο τέλος μπορεί να αρχίσει μια υπέροχη φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες…
ΝΕΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube