Weather Icon
Ιράν , Πυρηνικά Όπλα 8 Ιουνίου 2010

Αδιάλλακτος ο Αχμαντινετζάντ

Αδιάλλακτος ο Αχμαντινετζάντ

«Περιμέναμε από τον πρόεδρο Ομπάμα να αρχίσει μια νέα πολιτική για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν λέω ότι είμαι τελείως απογοητευμένος αλλά αν δεν καταφέρει να κάνει την αλλαγή, οι πρώτοι που θα χάσουν θα είναι ο πρόεδρος Ομπάμα και ο λαός των ΗΠΑ», ανέφερε ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.
Αδιάλλακτο τόνο υιοθέτησε ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του, εν όψει της ψηφοφορίας αυτή την εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή νέου γύρου κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης, υπονοώντας ότι θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες αν υπάρξουν νέες κυρώσεις.
Από την Κωνσταντινούπολη, όπου συμμετέχει σε περιφερειακή διάσκεψη για την ασφάλεια, ο Αχμαντινετζάντ αναφέρθηκε στην πρόσφατη πυρηνική συμφωνία η οποία υπεγράφη μεταξύ Ιράν – Τουρκίας και Βραζιλίας για την ανταλλαγή πυρηνικών καυσίμων, σημειώνοντας πως «ανάλογη συμφωνία δεν θα επαναληφθεί».
«Ακόμη ελπίζουμε ότι έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία, αλλά σημειώνουμε ότι αυτή η ευκαιρία δεν θα επαναληφθεί», υπογράμμισε απευθυνόμενος στη διεθνή κοινότητα, με αφορμή τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για επιβολή κυρώσεων στο Ιράν λόγω του πυρηνικού του προγράμματος
Ο Ιρανός πρόεδρος πρόσθεσε ακόμα ότι οι ΗΠΑ πρέπει να μην επιμείνουν στη σκληρή τους στάση και κάλεσε τον Μπάρακ Ομπάμα να αλλάξει πολιτική.
«Περιμέναμε από τον πρόεδρο Ομπάμα να αρχίσει μια νέα πολιτική για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν λέω ότι είμαι τελείως απογοητευμένος αλλά αν δεν καταφέρει να κάνει την αλλαγή, οι πρώτοι που θα χάσουν θα είναι ο πρόεδρος Ομπάμα και ο λαός των ΗΠΑ», όπως είπε.
«Έχω πει ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κάνουν λάθος αν νομίζουν ότι μπορούν να κουνούν το μαστίγιο του ψηφίσματος και μετά να κάθονται για να συνομιλήσουν μαζί μας, αυτό δεν θα συμβεί», πρόσθεσε σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Παράλληλα απηύθυνε κάλεσμα στη Μόσχα να μην ταχθεί στο πλευρό των «εχθρών του Ιράν», τονίζοντας ότι η Ρωσία πρέπει «να είναι προσεκτική» για το ζήτημα αυτό.
«Δεν αποτελεί πρόβλημα (η στάση τους), ωστόσο πρέπει να είναι προσεκτικοί ώστε να μη βρεθούν στο πλευρό των εχθρών του λαού του Ιράν», είπε χαρακτηριστικά.
Εν τω με ταξύ, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον Ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Πούτιν είπε ότι οι κυρώσεις δεν πρέπει να είναι «υπερβολικές». Πρόσθεσε ότι το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στο Μπουσέρ αναμένεται να λειτουργήσει τον Αύγουστο, μετά από πολλές καθυστερήσεις.

Συνεργασία Ρωσίας-Ιράν στο Μπουσέρ
Στη Μόσχα, ο διευθυντής της ρωσικής υπηρεσίας ατομικής ενεργείας Rosatom Σεργκέι Κιριένκο δήλωσε ότι η Ρωσία και το Ιράν θα εκμεταλλευθούν από κοινού τον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ.
«Καθώς η χώρα αυτή (το Ιράν) μόλις αρχίζει να χρησιμοποιεί πυρηνική ενέργεια, δεν έχει ακόμη την εμπειρία για να εκμεταλλευθεί έναν τέτοιο σταθμό. Συμφωνήσαμε για τη συνεργασία των ειδικών μας στο πλαίσιο μιας συνεκμετάλλευσης. Για ορισμένα χρόνια ο πυρηνικός σταθμός θα λειτουργεί με προσωπικό και των δύο χωρών», είπε.
Η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού του Μπουσέρ ολοκληρώθηκε επισήμως τον Φεβρουάριο και η Ρωσία έχει ήδη παραδώσει το απαραίτητο για τη λειτουργία του πυρηνικό καύσιμο. Αλλά μένει η «τεχνική» εκκίνησή του με την δοκιμή του εξοπλισμού του. Το στάδιο αυτό προηγείται της έναρξης λειτουργίας του σταθμού.
Η Ρωσία έχει ήδη ανακοινώσει ότι η εκκίνηση του σταθμού του Μπουσέρ θα πραγματοποιηθεί ακόμη και σε περίπτωση ενίσχυσης του καθεστώτος των κυρώσεων του ΟΗΕ εναντίον της Τεχεράνης. Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνέλθει σήμερα για να συζητήσει σχετικό σχέδιο απόφασης.
Η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού του Μπουσέρ είχε αρχίσει από την εταιρεία Siemens πριν ακόμη την επανάσταση του 1979 και στη συνέχεια διακόπηκε εξαιτίας του πολέμου Ιράν-Ιράκ το 1980. Η Ρωσία επανέλαβε τις εργασίες το 1994 και η ολοκλήρωσή τους είναι αρχικά προγραμματισθεί για το 1999.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube