Weather Icon
Γενικά θέματα 13 Ιουνίου 2010

Στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου ΤΟ ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ– ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΜΕΧΡΙ 50 ΕΤΩΝ

Ο απολογισμός των βίαιων συγκρούσεων στο νότιο Κιργιστάν έφθασε τους 80 νεκρούς και τους 1.063 τραυματίες, ανακοίνωσε σήμερα, Κυριακή, το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Η προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν επέκτεινε σήμερα την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε όλη την έκταση της νότιας επαρχίας Τζαλαλαμπάντ, η οποία συνταράσσεται από φονικές αντιπαραθέσεις στην περιοχή του Ος.

Επίσης διέταξε την επιστράτευση όλων των εφέδρων ως 50 ετών σε μια προσπάθεια να σταματήσει τις αιματηρές συγκρούσεις στις νότιες περιοχές της χώρας, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

«Το υπουργείο Άμυνας καλεί όλους του εφέδρους μέχρι 50 ετών να παρουσιαστούν σήμερα, 13 Ιουνίου πριν τις 15:00 (12:00 ώρα Ελλάδας) στα στρατολογικά γραφεία», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

«Εξαιτίας των αδιάλειπτων συγκρούσεων στην περιοχή του Τζαλαλαμπάντ, η προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν αποφάσισε το ακόλουθο διάταγμα: την εφαρμογή σε όλη την έκταση της περιοχής του Τζαλαλαμπάντ της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, συνοδευόμενης από απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 έως τις 06.00», τονίζει στην ιστοσελίδα της η κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο έκπτωτος πρόεδρος του Κιργιστάν Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ, που αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του με τα εθνοτικά επεισόδια, ξιφούλκησε κατά της προσωρινής κυβέρνησης για την αδυναμία της να διαχειρισθεί την αιματοχυσία στον νότο. Σε σχόλιά του προς το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ, ο Μπακίγεφ τόνισε «σήμερα η δημοκρατία του Κιργιστάν στέκεται στο χείλος της κατάρρευσης. Σκοτώνονται άνθρωποι και κανείς ανάμεσα στους σημερινούς πολιτικούς δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τις ζωές τους».

Ένας Πακιστανός σπουδαστής έχασε τη ζωή του και άλλοι 15 θεωρείται πως έχουν απαχθεί από την αιμορροούσα πόλη Ος στο νότιο Κιργιστάν, τόνισε ο πακιστανός ΥΠΕΞ Σαχ Μεχμούντ Κιουρέσι.

«Πρώτιστη προτεραιότητά μας είναι να εγγυηθούμε την ασφάλεια των συμπολιτών μας που βρίσκονται εκεί. Προσπαθούμε να έλθουμε σε επαφή με τις αρχές του Κιργιστάν», πρόσθεσε ο Κιουρέσι.

Ο πρώην πρόεδρος Μπακίγεφ χαρακτήρισε «αισχρά ψέματα» τις αναφορές ότι έχει ανάμιξη στις συγκρούσεις και τόνισε πως η προσωρινή κυβέρνηση που ανέλαβε μετά την εξέγερση του Απριλίου αποδεικνύεται ανίκανη να αντιμετωπίσει τις ταραχές. Οι ταραχές, στην περιοχή της Ος και στην Τζαλαλαμπάντ, ξέσπασαν ανάμεσα σε Ουζμπέκους και Κιργίσιους.

Η κυβέρνηση του Κιργιστάν κινητοποίησε χθες, Σάββατο το στρατό, και ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στις αρχές να χρησιμοποιούν πραγματικά πυρά για να τερματίσουν τις ταραχές. Η περιοχή τελεί υπό καθεστώς εκτάκτου ανάγκης που κηρύχθηκε από την κυβέρνηση λόγω του κινδύνου «αποσταθεροποίησης» της χώρας, όπως ανέφερε. Από τον Απρίλιο, όταν 87 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαιες ταραχές και ο πρόεδρος Κουρμάνμπεκ Μπακίεφ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία, η κατάσταση στο Κιργιστάν παραμένει έκρυθμη.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε χθες, Σάββατο, να υπάρξει «ταχεία αποκατάσταση της ειρήνης και της δημόσιας τάξης» στο νότιο Κιργιστάν, τάχθηκε υπέρ των προσπαθειών του ΟΗΕ και της ΕΕ να τερματιστεί η βία και διαβεβαίωσε ότι «παρακολουθεί τις εξελίξεις» στη χώρα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες «υποστηρίζουν τις προσπάθειες που συντονίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) προκειμένου να υπάρξει ειρήνη και τάξη και να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα της βίας και των ταραχών στην κιργιζική δημοκρατία», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι.

Η μεταβατική πρόεδρος, Ρόζα Οτουνμπάγεβα δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμά της ότι «η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο» και κάλεσε την Μόσχα να στείλει στρατεύματα για να «συμβάλλει» στην αντιμετώπιση των ταραχών.

Η Ρωσία διατηρεί στρατιωτική βάση στο Κιργιστάν, όπως και οι ΗΠΑ, στο Μανάς, από όπου σταθμεύουν αεροσκάφη που φροντίζουν για τον εναέριο ανεφοδιασμό αμερικανικών μαχητικών και τεράστια μεταγωγικά που μεταφέρουν άνδρες και εφόδια στο Αφγανιστάν. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του Κιργιστάν επέβαλε μόνιμη απαγόρευση κυκλοφορίας στο Ος και στις περιοχές Κάρα-Σούου και Αραβάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.diplomatia.gr

Λίγο πριν τον εμφύλιο
Οι συγκρούσεις μεταξύ Κιργίζιων και Ουζμπέκων μαίνονται και έχουν προκαλέσει το θάνατο δεκάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό πλέον των χιλίων. Με επιστράτευση, γενική απαγόρευση κυκλοφορίας και πυρά στο ψαχνό εναντίον ενόπλων και πλιατσικολόγων προσπαθεί η κυβέρνηση της Κιργιζίας να ανακόψει τις συγκρούσεις μεταξύ Κιργίσιων και Ουζμπέκων στο νότο της χώρας.Εκτός ελέγχου, για τρίτο 24ωρο, οι ταραχές έχουν ως τώρα στοιχίσει τη ζωή σε 82 πολίτες, με αποτέλεσμα η πρωθυπουργός Οτουνμπάεβα να ζητήσει επέμβαση ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων.Κάνοντας έκκληση για βοήθεια η μεταβατική πρωθυπουργός της Κιργιζίας υποστηρίζοντας ότι “χρειαζόμαστε περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις για να επαναφέρουμε τη τάξη στην χώρα. Γι’ αυτό και ζητάμε από τη Ρωσία να μας βοηθήσει”.Το Κρεμλίνο δείχνει προς το παρόν αυτοσυγκράτηση, περιοριζόμενο σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ηγέτες της περιοχής και προπαντός με τον πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν Καρίμοφ, που άνοιξε τα σύνορα για τους πρόσφυγες.
Η Μόσχα επιζητεί συναίνεση για να δράσει σε περίπτωση κλιμάκωσης με το καπέλο του υπό την επιρροή της Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας και περιορίστηκε σε ανθρωπιστικές πτήσεις για μεταφορά εφοδίων και απομάκρυνσηβαριά τραυματισμένων.Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν στρατιωτικές βάσεις στην Κιργιζία, στο Νότο της οποίας παραμένει ισχυρή η επιρροή του πρώην προέδρου Μπακίεφ, που ανατράπηκε τον Απρίλιο.”Ο Μπακίεφ δεν βρίσκεται στην χώρα αλλά οι άνθρωποι του είναι εδώ. Έχουμε αποδείξεις ότι αυτοί ευθύνονται για κάποιες ενέργειες” υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας. Η Κιργιζία είναι η φτωχότερη πρώην σοβιετική Δημοκρατία και οι συγκρούσεις ντόπιων και Ουζμπέκων, συχνό φαινόμενο από τις δεκαετίες ’80 και ’90, το οποίο αδυνατεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, που προέκυψε από παρόμοια αιματηρή εξέγερση.Megatv

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube