Weather Icon
Ιράν , Πυρηνικά Όπλα 9 Ιουνίου 2010

Συμφώνησαν νέες κυρώσεις

Συμφώνησαν νέες κυρώσεις

Ο Πούτιν (αριστερά) αποκάλυψε τη συμφωνία από την Κωνσταντινούπολη, όπου συναντήθηκε με τον Γκιουλ (δεξιά)

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ
[email protected]

Σε καταρχήν συμφωνία φαίνεται ότι κατέληξαν τα μόνιμα κράτη – μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ για την επιβολή τέταρτου γύρου κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Η σχετική ψηφοφορία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στη Νέα Υόρκη, την έδρα του ΟΗΕ, ύστερα από διαπραγματεύσεις πολλών μηνών.

Η καταρχήν συμφωνία περιλαμβάνει μαύρη λίστα με Ιρανούς ιδιώτες και εταιρίες, διεύρυνση του εμπάργκο όπλων στο Ιράν, μέτρα σε βάρος παραρτημάτων ιρανικών τραπεζών στο εξωτερικό και γενικά επίβλεψη κάθε συναλλαγής με τις ιρανικές τράπεζες. Σύμφωνα με διπλωμάτες, το σχέδιο κυρώσεων είναι πιο ήπιο απ’ ό,τι επιδίωκαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία λόγω της επιμονής της Κίνας και της Ρωσίας, που αρχικά ήταν αντίθετες στην επιβολή νέων μέτρων σε βάρος του Ιράν, ενώ από τα 15 μέλη του ΣΑ φαίνεται ότι θα καταψηφιστεί μόνον από την Τουρκία, τη Βραζιλία και το Λίβανο.

Η συμφωνία για τις κυρώσεις αποκαλύφθηκε αρκετές ώρες πριν ανακοινωθεί επίσημα από το Ρώσο πρωθυπουργό, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος δήλωσε ότι τα μέτρα έχουν πρακτικά συμφωνηθεί. Η δήλωσή του επιβεβαιώθηκε από Ρώσο αξιωματούχο που συμμετείχε στις σχετικές διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη.

Απογοήτευση σε Ιράν, Τουρκία
Η δήλωση του Πούτιν έγινε λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Ιρανό πρόεδρο, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο της Διάσκεψης Δράσης και Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία. Ο Πούτιν προσπάθησε να περιορίσει τις αντιδράσεις, δηλώνοντας ότι οι κυρώσεις δε θα πρέπει να εμποδίσουν την ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Ο ίδιος δήλωσε ότι θα επαναληφθούν τον Αύγουστο οι εργασίες στο ρωσικής κατασκευής πυρηνικό σταθμό στο Μπουσέχρ. Ωστόσο, η στάση του απογοήτευσε τον Αχμαντινετζάντ που προειδοποίησε τη Ρωσία να μη συμπλεύσει με τους εχθρούς του Ιράν. Απογοητευμένη είναι και η τουρκική ηγεσία, που, μαζί με τη Βραζιλία, υπέγραψε συμφωνία με το Ιράν το Μάιο για το πυρηνικό πρόγραμμά του. Ωστόσο η συμφωνία δεν έγινε αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα. Ο Αχμαντινετζάντ επισκέπτεται την Κίνα στις 11 Ιουνίου σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει τη στήριξη της ηγεσίας της στο σιιτικό καθεστώς.

Διακήρυξη χωρίς αναφορά στο Ισραήλ
«Πυρά» κατά του Ισραήλ εκτόξευσε ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, στην ομιλία του με την οποία ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη. Ωστόσο, η τελική διακήρυξη της Διάσκεψης δεν περιέχει αναφορά στην επίθεση των Ισραηλινών κομάντος στα πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σχετικά ότι δεν υπάρχει αναφορά στο Ισραήλ, διότι είναι μέλος της Διάσκεψης, παρότι την μποϊκοτάρησε. Παρά τις διεθνείς πιέσεις, ο ισραηλινός Στρατός προχωρά στη διεξαγωγή ξεχωριστής έρευνας γύρω από το φονικό ρεσάλτο, τα ξημερώματα της 1ης Ιουνίου.
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube