Weather Icon

Ενεργειακή συμφωνία υπογράφουν Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν

Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν αναμένεται να υπογράψουν μέσα στις επόμενες ημέρες μια συμφωνία για το φυσικό αέριο καθοριστικής σημασίας για τις ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν να μειώσουν την ενεργειακή τους εξάρτηση από τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης.

Η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει να οριστεί η τιμή των εισαγωγών φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν και το ποσό που η Τουρκία θα εισπράττει για τη μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Η συμφωνία μεταξύ των δημόσιων επιχειρήσεων Socar του Αζερμπαϊτζάν και Botas της Τουρκίας θα υπογραφεί «πολύ πιθανά» την Τρίτη, σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Το Αζερμπαϊτζάν, χώρα πλούσια σε φυσικό αέριο, θεωρείται ένας εν δυνάμει σημαντικός προμηθευτής στο πλαίσιο του προγράμματος του αγωγού φυσικού αερίου Ναμπούκο. Η κατασκευή του αγωγού μήκους 3.300 χιλιομέτρων, ο οποίος θα ενώνει την Κασπία Θάλασσα με την ευρωπαϊκή πλατφόρμα διανομής στο Μπάουμγκαρτεν της Αυστρίας, έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2014.

Ο αγωγός Ναμπούκο ανταγωνίζεται τον ρωσο-ιταλικό αγωγό Σάουθ Στριμ που θα επιτρέψει στη Ρωσία να εξάγει το φυσικό της αέριο προς την Ιταλία και την Ελλάδα μέσω του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού στη Μαύρη Θάλασσα, παρακάμπτοντας την Ουκρανία με την οποία η Μόσχα είχε έντονες διαφωνίες όσον αφορά τον καθορισμό των τιμών.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube