Γενικά θέματα 1 Ιουνίου 2010

Τουρκία: Δεν θα κάνουμε πόλεμο με το Ισραήλ

Τουρκία: Δεν θα κάνουμε πόλεμο με το Ισραήλ

Τούρκος αξιωματούχος απέκλεισε το ενδεχόμενο να κηρύξει η Τουρκία τον πόλεμο στο Ισραήλ εξαιτίας των τραγικών γεγονότων που συνέβησαν με τη φιλανθρωπική αποστολή για τη Γάζα.

Ο Ερντογάν απαίτησε ν’ αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι ακτιβιστές

Τούρκος αξιωματούχος απέκλεισε το ενδεχόμενο να κηρύξει η Τουρκία τον πόλεμο στο Ισραήλ εξαιτίας των τραγικών γεγονότων που συνέβησαν με τη φιλανθρωπική αποστολή για τη Γάζα.Συγκεκριμένα, μιλώντας για το περιστατικό, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντζ τόνισε στο δίκτυο ΤRT «δεν μπορούμε να κηρύξουμε πόλεμο -αυτό δεν θα ήταν σωστό».Πάντως, η Τουρκία απαίτησε αργά χθες από το Ισραήλ να επαναπατρίσει τις σορούς των ακτιβιστών υπέρ της Γάζας και επιπλέον ζήτησε να απελευθερωθούν οι εκατοντάδες συλληφθέντες και τα έξι πλοία της αποστολής.

Εθνική υπόθεση
«Πρόκειται για μία εθνική υπόθεση. Θα εξετάσουμε τι θα κάνουμε», τόνισε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν τη διακοπή της επίσημης επίσκεψής του στη Χιλή.«Τα πλοία και όλοι οι ακτιβιστές θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι αμέσως. Θέλουμε πλήρη πληροφόρηση για τα θύματα. Απαιτούμε άμεση μεταφορά των σορών και άμεση βοήθεια για τους τραυματίες», τόνισε ο Ερντογάν.Επίσης, σε μία προσπάθεια να αποφευχθούν αντίποινα στην εβραϊκή κοινότητα της Τουρκίας, ο Ερντογάν υποσχέθηκε πως η κυβέρνηση εγγυάται την ασφάλειά της.Σήμερα Τρίτη, αντιπρόσωποι της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου θα μεταβούν στο Ισραήλ για να επιδιώξουν τη μεταφορά των σορών και των τραυματιών στην Τουρκία.

3 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας
‎H επιδρομή των ισραηλινών κομάντος στον στόλο αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα βύθισε στο ναδίρ τις ήδη ταραγμένες σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ.

Είναι το νέο λουτρό αίματος η αρχή του τέλους τής ήδη προβληματικής «συμμαχίας» Αγκυρας- Τελ Αβίβ;
Οι δύο χώρες έχουν μακρόχρονη στρατιωτική συνεργασία. Εκτιμάται ότι οι οικονομικοί δεσμοί προσφέρουν τόσα αμοιβαία πλεονεκτήματα ώστε είναι δύσκολο να διαλυθεί εντελώς η σχέση. Το διμερές εμπόριο ανήλθε σε 2,5 δισ. δολάρια το 2009 και η Τουρκία αγοράζει ισραηλινό στρατιωτικό υλικό. Παρ΄ όλα αυτά η Αγκυρα προειδοποίησε για ενδεχομένως «αμετάκλητες συνέπειες» στις σχέσεις της με το Ισραήλ. Η τουρκική κοινή γνώμη είναι εξοργισμένη και ο κ. Ερντογάν αναμένεται να τηρήσει σκληρή στάση εναντίον του Ισραήλ εκμεταλλευόμενος το δυσμενές κλίμα για να ενισχύσει το προφίλ του δυναμικού ηγέτη μέσα στη χώρα του.

Πώς θα επηρεάσει η τουρκοισραηλινή ρήξη την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή;
Η κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ των δύο τοπικών υπερδυνάμεων σίγουρα θα δυσχεράνει την επιβολή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή. Οι ΗΠΑ στηρίζονται στην Τουρκία για να δρα ως αντίβαρο στους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές της Μέσης Ανατολής. Αλλά παρά τις επιθυμίες της Ουάσιγκτον, η Αγκυρα δεν επιθυμεί την απομόνωση της ισλαμιστικής Χαμάς στη Γάζα.

Πώς έφθασαν τα πράγματα ως εδώ;
Εκτιμάται ότι οι σχέσεις των δύο χωρών «πάγωσαν» απότομα μετά την ισραηλινή επιδρομή στη Γάζα το 2008. Ο κ. Ερντογάν τη χαρακτήρισε «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» . Εκτοτε ο αντισημιτισμός έχει αυξηθεί σημαντικά στην Τουρκία. Ο κ. Ερντογάν υποδέχθηκε τον ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στην Αγκυρα αποκαλώντας τον «καλό φίλο», ενώ το Ισραήλ ενοχλήθηκε με τις προσπάθειες της Τουρκίας να μεσολαβήσει μεταξύ της Δύσης και της Τεχεράνης όσον αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

ΝΕΑ-ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube