Weather Icon
Γενικά θέματα 16 Ιουνίου 2010

Ο αριθμός των προσφύγων από το νότιο Κιργιστάν μπορεί να ξεπεράσει τους 100.000

Ο αριθμός των προσφύγων από το νότιο Κιργιστάν μπορεί να ξεπεράσει τους 100.000

Ο αριθμός των προσφύγων από το νότιο Κιργιστάν μπορεί να ξεπεράσει τους 100.000, ανακοίνωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην περιοχή Μίροσλαβ Γένκα. “Οι πληροφορίες που έχουμε από τις αρχές του Ουζμπεκιστάν κάνουν λόγο για 75.000 ανθρώπους που έχουν περάσει τα σύνορα. Όμως ο αριθμός αυτός μπορεί πολύ σύντομα να ξεπεράσει τους 100.000”, τόνισε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ διευκρίνισε ότι η κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα του Κιργιστάν δεν επιτρέπει την επιβεβαίωση του αριθμού των προσφύγων. Στο μεταξύ, με αργούς ρυθμούς σταθεροποιείται η κατάσταση στο νότιο Κιργιστάν, δήλωσε αξιωματούχος της περιοχής του Ος, όπου τουλάχιστον 170 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις ανάμεσα σε Κιργίζιους και Ουζμπέκους. “Η χθεσινή νύχτα ήταν σχεδόν ήρεμη.
Μέλη των αστυνομικών δυνάμεων εγγυώνται την ασφάλεια της περιοχής και τη διέλευση ανθρωπιστικών αυτοκινητοπομπών”, τόνισε ο Ομουρμπέκ Σουβανάλεφ. “Το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η διάδοση προκλητικών φημών ανάμεσα στον πληθυσμό που προκαλούν πανικό και αυξάνουν τις εντάσεις”, πρόσθεσε ο ίδιος.ΕΞΠΡΕΣΣ

Ανώτερο διπλωματικό εκπρόσωπο στέλνουν οι ΗΠΑ στο Κιργιστάν

Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρυ Κλίντον αποφάσισε την αποστολή ανώτατου διπλωματικού εκπροσώπου στο Κιργιστάν όπου οι εθνοτικές συγκρούσεις έχουν σαν αποτέλεσμα τουλάχιστον 177 νεκρούς και περισσότερους από 1.900 τραυματίες.Η κ. Κλίντον ζήτησε από τον Robert Blake, επικεφαλή διπλωματικό ακόλουθο για θέματα νότιας και κεντρικής Ασίας, να ταξιδέψει στο Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν την Παρασκευή και το Σάββατο για να συζητήσει για την κρίση και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο εκπρόσωπος τύπου της υπηρεσίας προσφύγων των ΗΕ, Andrej Mahecic, είπε στη Γενεύη ότι περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από το Κιργιστάν, ενώ δεκάδες χιλιάδες έχουν περάσει στο γειτονικό Ουζμπεκιστάν ή κατακλύζουν τα σύνορα. Οι πρόσφυγες αναφέρουν περιστατικά βιασμών και δολοφονιών.Ο γενικός γραμματέας των ΗΕ Μπαν Κι Μούν, μίλησε στην προσωρινή ηγέτη του Κιργιστάν Rosa Otunbayeva και της είπε ότι ο διεθνής οργανισμός συντονίζει διεθνή απάντηση στην ανθρωπιστική αυτή κρίση.
Voanews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube