Weather Icon
Γενικά θέματα 20 Μαΐου 2010

Ελαττωματικό το αντιπυραυλικό σύστημα SM-3

Ελαττωματικό το αντιπυραυλικό σύστημα SM-3

The New York Times
Το σχέδιο του προέδρου Ομπάμα για τη μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ και την αντιμετώπιση των ιρανικών πυραύλων στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μια νέα γενιά αντιβαλλιστικών συστημάτων, τα οποία πριν από ένα χρόνο χαρακτηρίζονταν «αποδεδειγμένα αποτελεσματικά».

Σήμερα, ωστόσο, δύο εμπειρογνώμονες αμφισβητούν ανοικτά την αξιοπιστία του συστήματος αναχαίτισης, SM-3, για το οποίο ο Ομπάμα δεν έχει κρύψει τον ενθουσιασμό του, μολονότι στο παρελθόν είχε ταχθεί κατά της θεμελίωσης του αμερικανικού αμυντικού δόγματος γύρω από αντιπυραυλικά όπλα.

Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Ομπάμα είχε ανακοινώσει ότι το SM-3 αναχαίτισε το 84% των εισερχόμενων στόχων κατά τη διάρκεια δοκιμών. Εντούτοις, οι καθηγητές φυσικής Θίοντορ Πόστολ (ΜΙΤ) και Τζορτζ Λούις (Κορνέλ), υποστηρίζουν ότι επανεξέτασαν τα αποτελέσματα των δέκα «επιτυχημένων», σύμφωνα με το Πεντάγωνο, δοκιμών και έκριναν ότι το ποσοστό των επιτυχημένων αναχαιτίσεων ουδέποτε ξεπέρασε το 20%. Σύμφωνα με τους δύο ειδικούς, οι περισσότεροι πύραυλοι τέθηκαν εκτός πορείας, πλην όμως δεν καταστράφηκαν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μια πυρηνική κεφαλή.

Το Πεντάγωνο, από την πλευρά του, ισχυρίστηκε αρχικά ότι οι δύο επιστήμονες «σφάλλουν», αλλά αργότερα παραδέχθηκε ότι στις τέσσερις εκ των δέκα δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν δεν χρησιμοποιήθηκαν προσομοιώσεις πυρηνικών κεφαλών. Οι πολιτικές επιπλοκές των επικρίσεων, πάντως, είναι σημαντικές αφενός διότι στο παρελθόν ο κ. Ομπάμα είχε κατηγορήσει τον Τζορτζ Μπους για «αδικαιολόγητη βιασύνη» στην προώθηση αμφιβόλου ποιότητας πυραυλικών συστημάτων, αφετέρου διότι έχει δεσμευτεί στους Ισραηλινούς πως το SM-3 είναι σε θέση να περιορίσει το Ιράν, ακόμα και αν το καθεστώς της Τεχεράνης αναπτύξει, τελικά, πυρηνικά όπλα.

Στη μελέτη των κ. Πόστολ και Λούις, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση, «Arms Control Today», τονίζεται ότι ο ισχυρισμός του Πενταγώνου ότι το SM-3 συντρίβει την πυρηνική κεφαλή του εισερχόμενου πυραύλου σε μεγάλο υψόμετρο είναι ανακριβής. Οι δύο ειδικοί επιμένουν ότι μόνο σε μία ή δύο περιπτώσεις το νέο όπλο «κατέστρεψε» την υποτιθέμενη κεφαλή.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube