Weather Icon
Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 17 Μαΐου 2010

Διευρυμένη στρατηγική για το NATO προτείνει ομάδα ειδικών

Διευρυμένη στρατηγική για το NATO προτείνει ομάδα ειδικών
Αναφορά σε Ρωσία, τρομοκρατία.

Μία νέα στρατηγική για το NATO παρουσίασε τη Δευτέρα ομάδων ειδικών που συνέστησε η Συμμαχία υπό την προεδρία της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ.

Ανάμεσα στους στόχους που θέτει η Συμμαχία είναι η νίκη στον πόλεμο του Αφγανιστάν, η αντιμετώπιση του θέματος των πυραυλικών δοκιμών του Ιράν και η ασφάλεια των 28 μελών του ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, η νέα στρατηγική είναι ένα συμβιβασμός ανάμεσα στις προθέσεις των ΗΠΑ να έχει το NATO έναν περισσότερο διευρυμένο ρόλο και στους ευρωπαίους εταίρους που επιθυμούν να διατηρήσει η Συμμαχία αμυντικό ρόλο.

«Το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι ευμετάβλητο και αποτελεσματικό για να μπορεί να λειτουργεί στο εξωτερικό» δήλωσε η Μαντλίν Ολμπράιτ.Αναφορά έγινε και στο Ιράν, λέγοντας ότι οι πυρηνικές δυνατότητες της χώρας αποτελούν «απειλή».

Επιπλέον έγινε αναφορά στις σχέσεις με τη Ρωσία και σημειώθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία σε τομείς όπως η αντιτρομοκρατική πολιτική, η καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, η ασφάλεια των θαλασσών και η πυραυλική άμυνα.Η τελική εκδοχή της στρατηγικής θα εγκριθεί στη σύνοδο κορυφής τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube