Weather Icon
Ισραήλ , Παλαιστίνη 16 Μαΐου 2010

Free Gaza και Σαχίν

Ο Ιζμέτ Σαχίν έχει γίνει σύμβολο.

Του ΝΙΚΟΛΑ ΖΗΡΓΑΝΟΥ
Σε μετωπική πολιτική και διπλωματική σύγκρουση οδεύουν Ισραήλ και Τουρκία, με αφορμή (;) την απόφαση της Αγκυρας να στηρίξει τη διεθνή πρωτοβουλία για το σπάσιμο του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας.

Την κρίση στις σχέσεις Αγκυρας – Τελ Αβίβ πυροδότησε η σύλληψη από τις ισραηλινές αρχές του τούρκου υπηκόου, Ιζμέτ Σαχίν, εκπροσώπου της ΜΚΟ ΙΗΗ στη Δυτική Οχθη. Ο Σαχίν συνελήφθη στις 27 Απριλίου σε φυλάκιο ελέγχου στη Βηθλεέμ, εντός παλαιστινιακού εδάφους και μεταφέρθηκε για ανάκριση στο Ασκελον, έδρα του ισραηλινού στόλου, όπου εξακολουθεί και κρατείται. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ερντογάν, καταδίκασε την κράτηση του Σαχίν και χαρακτήρισε τη στάση του Ισραήλ «απειλή για την ειρήνη και τον ανθρωπισμό» και υπογράμμισε πως «η Τουρκία συνεργάζεται με διάφορες χώρες για να αρθεί ο αποκλεισμός» και ότι το θέμα αυτό αντιμετωπίζεται από τον ίδιο ως προτεραιότητα.

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν την πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, το Ικόνιο και το Μπατμάν, με αίτημα την απελευθέρωση του τούρκου ακτιβιστή και κατήγγειλαν ότι πίσω από τη σύλληψη κρύβεται η προσπάθεια του Τελ Αβίβ να αποτρέψει την υλοποίηση της πολυεθνικής πρωτοβουλίας που στοχεύει στη διά θαλάσσης μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Με πλάτες ΕρντογάνΤο ΙΗΗ πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα του Ερντογάν, ΑΚΡ και αναπτύσσει πολύ έντονη ανθρωπιστική δράση στη Μέση Ανατολή και τα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο πρόεδρος του ΙΗΗ, Μπουλέντ Γκιλντιρίμ, υπογράμμισε ότι η σύλληψη του Σαχίν δεν θα εμποδίσει την ανθρωπιστική αποστολή που είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και πως το Ισραήλ δεν έχει κανένα δικαίωμα να σταματήσει τον πολυεθνικό στολίσκο. «Δεν σταματάμε, στόχος είναι να φτάσουμε στη Γάζα».

Από την πλευρά τους οι Ισραηλινοί προσπαθούν να πιέσουν κάθε εμπλεκόμενο για να ακυρωθεί το εγχείρημα. Ελληνας διπλωμάτης και ο στρατιωτικός μας ακόλουθος στο Τελ Αβίβ εκλήθησαν από τις ισραηλινές αρχές για ενημέρωση, ενώ πιέσεις ασκούνται και στην κυπριακή πλευρά να μην επιτραπεί η προσέγγιση των πλοίων της Ελλάδας και του Free Gaza movement σε κυπριακά λιμάνια. Σε αντίθετη περίπτωση, απειλούν να ανοίξουν απευθείας πορθμιακή γραμμή από τη Χάιφα στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου. Επίσης, το ισραηλινό ναυτικό ξεκίνησε ναυτικά γυμνάσια και εκπαίδευση πληρωμάτων με στόχο να σταματήσει τα πλοία στα διεθνή ύδατα, ακόμη και με τη βία.

Από τους βασικούς συντελεστές του εγχειρήματος είναι η τουρκική ΜΚΟ ΙΗΗ (www.ihh.org.tr), η ελληνική κίνηση «Ενα καράβι για τη Γάζα» (www.shiptogaza.gr), η διεθνής ΜΚΟ Free Gaza movement, καθώς και η παλαιστινιακή διασπορά και οργανώσεις από τη Σουηδία και την Ιρλανδία. Το «Free Gaz» είχε σπάσει με τη βοήθεια ελλήνων ακτιβιστών και δυο ελληνικά ψαροκάικα πρώτη φορά ύστερα από 41 χρόνια (τον Αύγουστο του 2008) το ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας.

Η αποστολή προγραμματίζεται για το τέλος Μαΐου και θα συμμετέχουν πέντε επιβατηγά πλοία με πάνω από 700 άτομα, βουλευτές, ευρωβουλευτές και προσωπικότητες από δεκάδες χώρες, και τρία φορτηγά, γεμάτα με τσιμέντο, ξυλεία και 5.000 τόνους βοήθεια για την ανοικοδόμηση της περιοχής. Δύο από τα πλοία του στολίσκου θα είναι ελληνικά. Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι θα εμποδίσει με κάθε μέσο την αποστολή.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube