Weather Icon
Ιράν , ΟΗΕ , Πυρηνικά Όπλα 19 Μαΐου 2010

Συμφωνία στο Συμβούλιο Ασφάλειας για περιεχόμενο ψηφίσματος κατά Ιράν

Συμφωνία στο Συμβούλιο Ασφάλειας για περιεχόμενο ψηφίσματος κατά Ιράν

Τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας και η Γερμανία συμφώνησαν σε σχέδιο ψηφίσματος των ΗΕ που προβλέπει την επιβολή 4ου γύρου κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Η Πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Σούζαν Ράις, δήλωσε ότι το ψήφισμα διευρύνει τις ήδη ισχύουσες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης και τους προσδίδει επιπρόσθετη δύναμη.

Στόχος του μέτρου, επεσήμανε η κ. Ράις, είναι η αύξηση του κόστους της άρνησης της Ιρανικής ηγεσίας να τερματίσει τις επίμαχες δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου. Το ψήφισμα προβλέπει εμπάργκο όπλων, περιορισμούς στις δραστηριότητες βαλλιστικών πυραύλων από μέρους του Ιράν και περισσότερες επιθεωρήσεις των πλοίων για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι μεταφέρουν φορτίο που σχετίζεται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.Η κ. Ράις σημείωσε ότι το ψήφισμα θα κινηθεί στο Συμβούλιο Ασφάλειας «με το χαρακτηρισμό του επείγοντος».

Προς νέες κυρώσεις κατά του Ιράν από το ΣΑ του ΟΗΕ
Την επέκταση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, στις τράπεζες και σε βιομηχανίες της χώρας, λόγω της άρνησής του να διακόψει τις πυρηνικές του δραστηριότητες, προβλέπει το προσχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.Σύμφωνα με το κείμενο του προσχεδίου, το οποίο εγκρίθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Κίνα και τη Ρωσία, ζητείται επίσης η καθιέρωση ενός καθεστώτος διεθνούς επιτήρησης για οχήματα που μπορεί να μεταφέρουν φορτίο σχετικό με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ή με πρόγραμμα πυραύλων.
voanews.com,Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube