Weather Icon

Η «μεγάλη έκρηξη» τον Δεκέμβριο

Η «μεγάλη έκρηξη» τον Δεκέμβριο
Νέο ορόσημο με σχεδιασμούς, μοχλούς πίεσης και διεθνή διάσκεψη

Του Κώστα Βενιζέλου [email protected]
Απευθείας εμπόριο και απόφαση του ΕΔΑΔ θα χρησιμοποιηθούν για να κλείσει το Κυπριακό μέχρι τα τέλη του 2010, ένα χρονοδιάγραμμα στο οποίο συμφωνούν Ηνωμένα Έθνη και Τουρκία.

Eξελίξεις και σχεδιασμούς για να διαμορφωθεί νέο ορόσημο διαμορφώνεται με φόντο το Κυπριακό και τα ευρωτουρκικά. Διπλωματικές πηγές σημείωναν πως ο Δεκέμβριος προσφέρεται ως συγκυρία για να οδηγηθεί σε μια «μεγάλη έκρηξη» στο Κυπριακό. Έκρηξη που είτε θα οδηγήσει στη λύση του Κυπριακού είτε σε αδιέξοδο με επιπτώσεις (απόδοση ευθυνών, νέα προσέγγιση στο Κυπριακό). Στη βάση των σχεδιασμών αυτών ενεργοποιούνται μοχλοί πίεσης, όπως ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο, απόφαση ΕΔΑΔ για τις περιουσίες αλλά και εναλλακτικές διαδικασίες με «μοναδική διέξοδο» τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό.

Είναι πρόδηλο ότι οι συζητήσεις και τα σενάρια συνδέουν και πάλι το Κυπριακό και την αξιολόγηση της Τουρκίας από την Ε.Ε. στη σύνοδο του Δεκεμβρίου. Οδηγούν τις εξελίξεις σε νέο θρίλερ και σε ασφυκτικό πρέσιγκ κυρίως προς τη Λευκωσία.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ενόψει της επανέναρξης των απευθείας διαπραγματεύσεων, στις 26 Μαΐου, τίθενται σε εφαρμογή διάφοροι σχεδιασμοί από την ομάδα των Ηνωμένων Εθνών σε Λευκωσία και Νέα Υόρκη. Τόσο η τουρκική πλευρά όσο και τα Ηνωμένα Έθνη συμφωνούν με το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης της διαδικασίας μέχρι τα τέλη του 2010. Σε αυτούς τουςσχεδιασμούς, που αφορούν τις ευρύτερες εξελίξεις και στόχους, που δεν συνδέονται άμεσα με το Κυπριακό, λαμβάνονται υπόψη και οι εκλογικές αναμετρήσεις (σε Τουρκία αλλά και σε Κύπρο)αλλά και στο γεγονός ότι υπάρχει έντονη πλέον η άποψη για την ανάγκη επανεκτίμησης της πορείας στο Κυπριακό, το 2010. Τα Ηνωμένα Έθνη, όπως τουλάχιστον αναφέρει ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. Αλεξάντερ Ντάουνερ, θεωρούν πως υπάρχει τέλος του δρόμου και τοποθετούν αυτό σε έξι με οκτώ μήνες.

Στις (πρώτες) επιλογές πάντως των εν δυνάμει μεσολαβητών είναι και η σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό. Επιλογή που δεν φαίνεται να απορρίπτει η Λευκωσία, φτάνει να ικανοποιηθεί στο θέμα της σύνθεσης. Όπως πληροφορούμαστε, η τάση που υπάρχει είναι να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις Χριστόφια-Ταλάτ στα τέλη Μαΐου, να προχωρήσουν και αναλόγως της πορείας των συζητήσεων να υπάρξει στροφή προς τη διεθνή διάσκεψη. Ξένη διπλωματική πηγή ανέφερε στον «Φ» ότι δεν αναμένεται, παρά τις όποιες προσπάθειες καταβληθούν από τουρκικής πλευράς, η διαδικασία να προχωρήσει με τον Έρογλου (εδώ δεν προχώρησε με τον Ταλάτ) και ως εκ τούτου θεωρούν πως αναπόφευκτα το φθινόπωρο θα προωθήσουν την ιδέα της Διεθνούς Διάσκεψης.

Την ίδια ώρα και σε σχέση με την προετοιμασία του εδάφους για τη «μεγάλη έκρηξη» του Δεκεμβρίου, δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι το θέμα του απευθείας εμπορίου έχει και «επίσημα» διασυνδεθεί με τη λύση του Κυπριακού. Η παράταση που δόθηκε από τις Βρυξέλλες, δεν συνιστά διέξοδο για τη Λευκωσία αλλά θα λειτουργήσει ως δαμόκλειος σπάθη. Η Λευκωσία θα βρεθεί σε ένα δίλημμα σε οκτώ μήνες: Είτε θα λυθεί το Κυπριακό με δεδομένες τις επιδιώξεις της Άγκυρας που βαδίζει αναβαθμισμένη διεθνώς και με πολλές συμμαχίες εντός και εκτός Ε.Ε. είτε θα εφαρμοσθεί ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο. Με την εφαρμογή του και με άλυτο το Κυπριακό ουσιαστικά τελειώνει το πρόβλημα με την αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος.

Νέος κύκλος επαφών για το εμπόριο
ΕΝΤΟΝΕΣ διαβουλεύσεις με φόντο τις μεθοδεύσεις για επιβολή του απευθείας εμπορίου αρχίζουν από αύριο. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη σύσκεψη των πρέσβεων της Κύπρου που είναι διαπιστευμένοι στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχίζει από σήμερα σειρά επαφών. Όπως πληροφορούμαστε, ο Κύπριος ΥΠΕΞ θα συναντηθεί διαδοχικά με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μπαρόσο, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Τζέρσι Μπούζεκ, τον ομόλογό του, του Βελγίου, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την Προεδρία της Ένωσης, την 1η Ιουλίου, τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, τον Πρόεδρο της Ομάδας των Φιλελευθέρων, Γκι Φέρχοφστάντ. Θα συναντηθεί, επίσης και με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βίβιαν Ρέτινγκ, η οποία συμμετέχει στην ομάδα Κυπριακού του Προέδρου Μπαρόσο.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube