Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα!

Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα!
https://infognomonpolitics.gr/wp-content/uploads/2010/05/boyli-maria-2.jpg
Μαρία Μίχου, βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ

Σε κρίσιμες ιστορικές περιόδους, έχει συμβεί έθνη και λαοί να χάνουν τον προσανατολισμό τους και μαζί μ’ αυτόν να χάνουν και την κοινή λογική.
Στη διάρκεια των συζητήσεων που έγιναν για το νομοσχέδιο που αφορούσε την χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας στους μετανάστες, ακούστηκαν πολλά επιχειρήματα από τους πολιτικούς μας. Ένα από αυτά, που υπήρχε και ως γενική φιλοσοφία στο ίδιο το νομοσχέδιο και το χρησιμοποίησαν διάφορα στελέχη της κυβερνώσας παράταξης, ήταν η δυνατότητα της ελληνικής κοινωνίας να ενσωματώνει πληθυσμούς με διαφορετικούς πολιτισμούς. Μέχρι εδώ όλα καλά.
Πού αρχίζει το πρόβλημα;
Ως παράδειγμα για την ενσωμάτωση πληθυσμών με διαφορετικούς πολιτισμούς, έφεραν την εγκατάσταση στην Ελλάδα των Ελλήνων της Θράκης, του Πόντου και της Ανατολής μετά την αναγκαστική Ανταλλαγή των πληθυσμών του 1923!
Άρα, αφού η Ελλάδα και η ελλαδική κοινωνία ενσωμάτωσε τους Θράκες, τους Ποντίους, τους Καππαδόκες και τους Μικρασιάτες γενικότερα και αφού με την ενσωμάτωση αυτή η Ελλάδα έγινε πιο πλούσια και πιο ισχυρή, με την ίδια δυναμική και τον ίδιο τρόπο θα ενσωματώσει τους δυστυχείς Αφγανούς, Πακιστανούς, Μπαγκλαντεσιανούς, Αφρικανούς και όλους τους κατοίκους αυτού του πλανήτη που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και επιλέγουν την Ελλάδα για να την βρουν.
Μνημείο της επιχειρηματολογίας αυτής αποτελεί ο λόγος της βουλευτού Μαρίας Μίχου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως δημοσιεύεται στο ιστολόγιο Κράχτης.
Τα συμπεράσματα δικά σας!

Μαρία Μίχου: Ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο στους νόμιμους μετανάστες
ΔΕΥΤΕΡΑ 15 Μάρτιος 2010
Ομιλία της βουλευτού Πιερίας του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια
Με αναφορά στο νομό Πιερίας και την άμεση… σχέση του με τη μετανάστευση και την προσφυγιά, ξεκίνησε την ομιλία της στη Βουλή η βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Μαρία Μίχου, τοποθετούμενη επί του νομοσχεδίου «Σύγχρονες διατάξεις για την ελληνική ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών και άλλες ρυθμίσεις».
«Η Πιερία», τόνισε, «μετά τη Μικρασιατική καταστροφή δέχτηκε μεγάλο αριθμό προσφύγων και προχώρησε με θαυμαστό τρόπο στην ενσωμάτωσή τους, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη του τόπου, με την αφομοίωση της ξεχωριστής κουλτούρας των προσφύγων. Παράλληλα το ελληνικό κράτος, παρά τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της εποχής, απέδειξε περίτρανα τη θαυμαστή ικανότητά του να ενσωματώνει άμεσα και με δημιουργικό τρόπο τους εκάστοτε πρόσφυγες με διαφορετικές πολιτισμικές παραδόσεις και τρόπο ζωής. Πιστεύω ότι σήμερα θα αποδείξουμε ξανά την ικανότητα μας ως κράτος να ενσωματώσουμε διαφορετικούς πληθυσμούς που επιθυμούν να προσφέρουν στον τόπο μας και να ενταχθούν στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Οι σημερινοί μετανάστες μπορούν να ενσωματωθούν αρκεί να τους βοηθήσουμε, διατηρώντας παράλληλα ζωντανά στοιχεία της δικής τους παράδοσης».
Μιλώντας για τους Έλληνες μετανάστες η κ. Μίχου τόνισε ότι «η σχέση της χώρας μας με το μεταναστευτικό ρεύμα είναι γνωστή σε όλους. Για δεκάδες χρόνια η χώρα μας παρουσίαζε μεγάλο αριθμό Ελλήνων που μετακινούνταν σε αναπτυγμένες χώρες προς αναζήτηση εργασίας και ευκαιριών. Οι απόγονοί τους δύνανται σήμερα να κάνουν χρήση του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, έχοντας ενσωματωθεί πλήρως από τις εκεί τοπικές κοινωνίες».
«Οι Έλληνες τους εξωτερικού», πρόσθεσε, «δεν έπαψαν να νιώθουν Έλληνες, ωστόσο, με τα προνόμια που τους δόθηκαν στη χώρα που τους υποδέχτηκε, συνέβαλαν εποικοδομητικά στην ανάπτυξη της κοινωνίας που ζούνε».
Η κ. Μίχου δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στις προηγούμενες πολιτικές απέναντι στο μεταναστευτικό κύμα που δέχθηκε η Ελλάδα, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η αδυναμία σχεδιασμού γόνιμης πολιτικής για τη μετανάστευση»,υπογράμμισε, «δεν αντιμετώπισε και δεν επέλυσε το μεταναστευτικό πρόβλημα. Πολιτικές που ακολουθήθηκαν, όπως οι αυτόματες και μαζικές νομιμοποιήσεις (που ακολούθησαν και άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε) δεν έλυναν το πρόβλημα, παρά μόνο στην επιφάνειά του. Πρέπει επιτέλους να εκσυγχρονιστεί ο ισχύων Κώδικας περί Ιθαγένειας, καθότι είναι αναγκαίο να σταματήσει αυτή η αυθαίρετη περιχαράκωση».
«Γι’ αυτό», κατέληξε, «ψηφίζω το παρόν νομοσχέδιο. Γιατί θεωρώ ότι περιλαμβάνει καινοτόμες παρεμβάσεις στο Δίκαιο της ελληνικής Ιθαγένειας και εκσυγχρονίζει τον ισχύοντα Κώδικα, δίνοντας έτσι μία ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο στους νόμιμους μετανάστες».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube