Weather Icon

ΠΓΔΜ-Πρέσβης ΕΕ: Βραδύς ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων για την ονομασία

ΠΓΔΜ-Πρέσβης ΕΕ: Βραδύς ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων για την ονομασία

«Η δυναμική των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας εξελίσσεται με βραδύ ρυθμό» δήλωσε, χθες, στα Σκόπια ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην ΠΓΔΜ, πρέσβυς Έρβαν Φουερέ. «Παρ΄ όλα αυτά θεωρούμε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα αυτό, μέχρι τη λήξη της ισπανικής προεδρίας», συμπλήρωσε ο κ. Φουερέ.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην ΠΓΔΜ σημείωσε ότι η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας και η προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στην ΠΓΔΜ, οι οποίες- σύμφωνα με τον ίδιο- γνωρίζουν, επίσης, επιβράδυνση, είναι «ζωτικής σημασίας» για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ.

«Δυστυχώς, από την αρχή του χρόνου παρατηρείται στασιμότητα στην πορεία των
μεταρρυθμίσεων. Η Έκθεση Προόδου της ΕΕ για τη χώρα, το ερχόμενο φθινόπωρο, θα
επηρεαστεί σαφώς αρνητικά, εάν ψηφίζονται νόμοι που δεν ανταποκρίνονται στα κριτήρια της ΕΕ και δεν υπηρετούν το συμφέρον της χώρας.

Εάν η τρέχουσα τάση συνεχιστεί, τότε θα υπονομευθούν όλα όσα πέτυχε η χώρα την περασμένη χρονιά», υπογράμμισε ο κ. Φουερέ, επισημαίνοντας ως ιδιαίτερα προβληματικούς τους τομείς της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση.

Παράλληλα, ο κ. Φουερέ σημείωσε ότι το κλίμα αβεβαιότητας για την πορεία της ΠΓΔΜ έχει αρνητικές συνέπειες στις διεθνοτικές σχέσεις στη χώρα.

«Τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί διάφορα περιστατικά, τα οποία καταδεικνύουν την ύπαρξη ελλείμματος εμπιστοσύνης μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων της χώρας. Περαιτέρω αρνητικά επηρεάζει τις διεθνοτικές σχέσεις το κλίμα αβεβαιότητας για την πορεία της χώρας στο άμεσο μέλλον. Από την πλευρά μας, ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση να επικεντρωθεί σε προτεραιότητες ενίσχυσης του πολιτικού διαλόγου. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα εμπιστοσύνης και να καταδειχθεί ο πολυεθνοτικός χαρακτήρας της χώρας ως το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της. Ωστόσο, απομένουν πολλά να γίνουν», τόνισε ο κ. Φουερέ.
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube