REAL TIME |

Weather Icon

Το Ισραήλ θα συνεχίσει την πολιτική «αμφισημίας» για τα πυρηνικά

Το Ισραήλ θα συνεχίσει την πολιτική «αμφισημίας» για τα πυρηνικά

Το Ισραήλ θα συνεχίσει την πολιτική της «αμφισημίας» όσον αφορά τα πυρηνικά, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο Iσραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ.

Σύμφωνα με ξένους εμπειρογνώμονες, το Ισραήλ διαθέτει 100 έως 130 πυρηνικές κεφαλές, δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPΤ/TNP), ούτε έχει διαψεύσει ή επιβεβαιώσει τις πυρηνικές του ικανότητες, ακολουθώντας το δόγμα της σκόπιμης αμφισημίας.

«Είναι μια ορθή πολιτική, δεν υπάρχει λόγος να την αλλάξουμε. Σε αυτό το θέμα, υπάρχει πλήρης συνεννόηση με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Μπαράκ στο ραδιόφωνο του στρατού.

Η πολιτική της αμφισημίας στο θέμα των πυρηνικών συνιστά την επίσημη ισραηλινή θέση από το 1965 που υιοθετήθηκε, κατά τα εγκαίνια του πυρηνικού εργοστασίου στη Ντιμόνα, στην έρημο Νεγκέβ στο νότιο Ισραήλ.Τα τελευταία τουλάχιστον 40 χρόνια, οι ισραηλινές κυβερνήσεις δηλώνουν ότι η χώρα τους δεν θα είναι η «πρώτη που θα εισαγάγει πυρηνικό εξοπλισμό στη Μέση Ανατολή».Τον Απρίλιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι επιθυμεί το Ισραήλ να υπογράψει τη Συνθήκη για τη μη Διάδοση των Πυρηνικών αλλά αρνήθηκε να μιλήσει για το πυρηνικό οπλοστάσιο που διαθέτει το εβραϊκό κράτος.

Ο Εχούντ Μπαράκ όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να λάβουν άδεια για να μεταβούν στο εργοστάσιο της Ντιμόνα, διαβεβαίωσε πως «αυτός ο κίνδυνος δεν υπάρχει».«Δεν υφίσταται απειλή στις παραδοσιακές συμφωνίες που υπάρχουν ανάμεσα στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ για το θέμα αυτό» πρόσθεσε.«Συνάντησα πριν από δύο εβδομάδες τον πρόεδρο Ομπάμα και άλλους αμερικανούς αξιωματούχους. Όλοι μου είπαν πως οι προσπάθειες αποπυρηνικοποίησης έχουν στόχο το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα».

Το εβραϊκό κράτος συνήψε μια συμφωνία το 1969 με τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της οποίας οι ισραηλινοί ηγέτες θα απέχουν από κάθε δημόσια δήλωση για τα πυρηνικά της χώρας και δεν θα προβούν σε καμιά πυρηνική δοκιμή. Σε αντάλλαγμα η Ουάσινγκτον δεσμεύτηκε να μην ασκεί πιέσεις στο Ισραήλ για το θέμα αυτό.

Για προληπτικούς λόγους, όλο το πρόγραμμα τελεί υπό στρατιωτική λογοκρισία, την οποία τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης παρακάμπτουν, επικαλούμενα τις «γνώμες ξένων εμπειρογνωμόνων».Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, υπαινιγμοί στο θέμα αυτό διατυπώθηκαν με περισσότερη σαφήνεια, κυρίως από τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες, τον νυν πρόεδρο που θεωρείται ο «πατέρας» του ισραηλινού πυρηνικού προγράμματος το οποίο ξεκίνησε με τη στενή συνεργασία της Γαλλίας στα τέλη της δεκαετίας του 1950.

Επιδιώκοντας να αποσπάσουν την αραβική υποστήριξη για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, οι ΗΠΑ και άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ζήτησαν την περασμένη Τετάρτη να βρεθούν τρόποι για να εφαρμοστεί μια πρωτοβουλία του 1995 που θα εγγυάται τον πυρηνικό αφοπλισμό στην περιοχή.Παράλληλα στη Δαμασκό ο πρόεδρος Μπασάρ αλ ‘Ασαντ κάλεσε σήμερα τη Μόσχα να συμβάλει στις προσπάθειες να γίνει η Μέση Ανατολή μια αποπυρηνικοποιημένη ζώνη, σε ομιλία του ενώπιον του ρώσου ομολόγου του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που πραγματοποιεί από χθες το βράδυ επίσκεψη στη Συρία.

«Η Συρία στηρίζει τις προσπάθειες για τη μη διάδοση των στρατηγικών όπλων στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο ‘Ασαντ ζητώντας εκ νέου να βρεθεί διπλωματική λύση στο θέμα για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και απορρίπτοντας «οιαδήποτε πολεμική περιπέτεια, οι συνέπειες της οποίας θα ήταν καταστροφικές για την περιοχή και όλο τον κόσμο».

Μήνυμα από το Ισραήλ προς την Ουάσιγκτον
Δηλώσεις του Εχούντ Μπάρακ ότι δεν θα απειληθεί η πυρηνική αμφισημία

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Τη βεβαιότητα ότι η πάγια πολιτική της πυρηνικής αμφισημίας του Ισραήλ δεν θα απειληθεί στο μέλλον από την αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Εχούντ Μπάρακ. Αφορμή για την ξεκάθαρη τοποθέτηση του κ. Μπάρακ αποτέλεσε το κλίμα ανησυχίας που διαμορφώθηκε στην ισραηλινή κοινή γνώμη αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει ο Λευκός Οίκος στις έντονες πιέσεις των αραβικών κρατών για έλεγχο των πυρηνικών εγκαταστάσεων από τη Διεθνή Επιτροπή για την Ατομική Ενέργεια (IAEA). Η πρόσφατη διπλωματική διένεξη μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Τελ Αβίβ γύρω από το ζήτημα των εβραϊκών εποικισμών σε συνδυασμό με τη δέσμευση των ΗΠΑ ότι θα συμβάλουν στην εφαρμογή ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από το 1995 για τον πυρηνικό αφοπλισμό της περιοχής έχει πυροδοτήσει σειρά άρθρων στον ισραηλινό Τύπο, με τα οποία αμφισβητείται η βιωσιμότητα της πολιτικής της πυρηνικής αμφισημίας.

«Σωστή η πολιτική μας»
«Δεν νομίζω ότι οι Αμερικανοί θα θέσουν ζήτημα αλλαγής της πολιτικής μας», υπογράμμισε χθες ο κ. Μπάρακ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο του Ισραήλ, ο κ. Μπάρακ αποκάλυψε ότι συζήτησε «τέτοια ζητήματα» με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και «δεν διαφάνηκε πρόθεση άσκησης πίεσης όσον αφορά την πολιτική της πυρηνικής αμφισημίας». Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ τόνισε, επίσης, ότι οι πρόσφατες «εντάσεις» στις σχέσεις Τελ Αβίβ – Ουάσιγκτον δεν επηρεάζουν την πάγια κατανόηση μεταξύ των δύο κρατών σε κρίσιμα ζητήματα. Ερωτηθείς για τους λόγους που το Ισραήλ δεν παραδέχεται ότι είναι πυρηνική δύναμη, ο κ. Μπάρακ αρκέστηκε να απαντήσει: «Πιστεύω ότι η πολιτική μας είναι σωστή και δεν βλέπω λόγους να την αλλάξουμε». Eπί σειρά ετών οι κυβερνήσεις του Ισραήλ αποφεύγουν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν ότι η χώρα διαθέτει πυρηνικά όπλα, θεωρώντας πως έτσι εξυπηρετείται το δόγμα της αποτροπής επιθέσεων, αποφεύγοντας παράλληλα προκλήσεις οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε μια κούρσα για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στη Μέση Ανατολή.Το περασμένο Σεπτέμβριο, πάντως, η IAEA υιοθέτησε με οριακή πλειοψηφία πρόταση – ψήφισμα των αραβικών κρατών υπέρ του ελέγχου των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ισραήλ.

Πιέσεις αραβικών κρατών
Στις αρχές του έτους, επίσης, η Αίγυπτος ηγήθηκε εκστρατείας για την ένταξη του Ισραήλ στη συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων, ενώ την περασμένη Τετάρτη, οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν να συμβάλουν στην αναζήτηση τρόπων για την εφαρμογή ψηφίσματος του ΟΗΕ από το 1995 υπέρ μιας αποπυρηνικοποιημένης Μέσης Ανατολής.

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι πρόκειται για κίνηση που αποσκοπεί στην εξασφάλιση της στήριξης του νέου γύρου οικονομικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Εντούτοις, τα αραβικά κράτη–μέλη της IAEA πιέζουν πλέον αφόρητα για μια ανοιχτή συζήτηση γύρω από τις «πυρηνικές δυνατότητες του Ισραήλ» στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής τον Ιούνιο. Παράλληλα και ο επικεφαλής της IAEA, Γιουκίγια Αμάνο, έχει δηλώσει ότι εξετάζει το «ισραηλινό ζήτημα», ενώ έχει δεσμευτεί να καταθέσει το σχετικό πόρισμα των ερευνών του εντός του μήνα.

www.kathmerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube