REAL TIME |

Weather Icon

Θα επιβιώσει άραγε το ευρώ;

Θα επιβιώσει άραγε το ευρώ;

του Δελαστικ

Τρέχουν τώρα σαν τις μωρές παρθένες οι ηγέτες της Ευρωζώνης, με επικεφαλής τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, για να προλάβουν την κατάρρευση του ευρώ. Αρον άρον έστειλαν χθες, κυριακάτικα, τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες να αποφασίσουν επειγόντως τη συγκρότηση διευρυμένου μηχανισμού στήριξης όσων ευρωπαϊκών κρατών δέχονται κερδοσκοπικές επιθέσεις. Πανικόβλητοι, έδωσαν μάλιστα εντολή στους υπουργούς τους να έχουν αποφασίσει μέχρι το βράδυ προκειμένου να έχει οπωσδήποτε συγκροτηθεί ο μηχανισμός πριν ξημερώσει η Δευτέρα και ανοίξουν οι αγορές! Τώρα οι ηγέτες της ΕΕ κατακεραυνώνουν τους “κερδοσκόπους”, ενώ όσο οι ίδιοι κύκλοι επετίθεντο εναντίον της Ελλάδας ήταν απλώς “οι αγορές” που “δεν ικανοποιούνταν” από τις υποσχέσεις των “τεμπέληδων” και “άσωτων” Ελλήνων!

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν ήταν ακόμη γνωστές οι ευρωπαϊκές αποφάσεις. Εχει γενικευθεί, όμως, πλέον στον ευρωπαϊκό Τύπο αφενός η συζήτηση για το μέλλον του ευρώ και αφετέρου η βεβαιότητα ότι πολύ σύντομα θα βρεθεί κάποια φόρμουλα ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να παίρνει κρατικά ομόλογα των χωρών – μελών της ΕΕ χωρίς τη μεσολάβηση των εμπορικών τραπεζών, η οποία ανεβάζει τα επιτόκια ανεξέλεγκτα. “Θα υπάρχει το ευρώ μετά από δέκα χρόνια;” αναρωτιέται το βρετανικό περιοδικό “Εκόνομιστ” στο τεύχος του αυτής της εβδομάδας. “Το ευρώ δεν θα σωθεί μόνο με κανόνες. Αν πρόκειται να επιβιώσει αυτό το νόμισμα, πρέπει να εναρμονιστούν πιο στενά τα δημοκρατικά ένστικτα των Ευρωπαίων που το χρησιμοποιούν”, υποστηρίζει σε άρθρο του με τον εύγλωττο τίτλο “Οι υπαρξιακές ανησυχίες του ευρώ”.

“Η υπαρξιακή κρίση της Ευρώπης” ήταν ο τίτλος κύριου άρθρου και της βρετανικής εφημερίδας “Γκάρντιαν” την Πέμπτη, στην οποία έγραψε ένα σοβαρό άρθρο και ο νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, τον οποίον υποτίθεται ότι θα αξιοποιούσε ως σύμβουλο και ο Γιώργος Παπανδρέου – πριν φυσικά από την ολέθρια προσφυγή στο καθεστώς υποτέλειας του ΔΝΤ και της ΕΕ. “Η ίδια η επιβίωση του ευρώ διακυβεύεται εξαιτίας της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης”, γράφει ευθύς εξαρχής ο Στίγκλιτς στο άρθρο του που έχει τίτλο “Μεταρρυθμίστε το ευρώ ή πετάξτε το στον σκουπιδοτενεκέ“!
Ο Στίγκλιτς απορρίπτει απερίφραστα τη λύση της μείωσης των μισθών. “Αυτό είναι ανέφικτο και οι αναδιανεμητικές του συνέπειες είναι απαράδεκτες. Οι κοινωνικές εντάσεις θα είναι τεράστιες”, τονίζει. Δεν είναι, όμως, μόνο οι Αγγλοαμερικάνοι που μιλούν για κρίση του ευρώ. “Ενώπιον μιας υπαρξιακής κρίσης” είναι ο τίτλος βαρυσήμαντου πρωτοσέλιδου άρθρου της γερμανικής εφημερίδας “Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε”, η οποία αντανακλά τις απόψεις της επιχειρηματικής ελίτ της χώρας. “Αν δεν μπορούν να υπολογιστούν εκ των προτέρων οι συνέπειες μιας αποτυχίας της νομισματικής ένωσης, αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για την ΕΕ ως όλον”, αναφέρει χαρακτηριστικά.
“Μπορεί ακόμη να διασωθεί το ευρώ;” είναι ο κεντρικός τίτλος πολυσέλιδου αφιερώματος της ίδιας εφημερίδας. “Το ευρώ κινδυνεύει”, “Η νομισματική ένωση απειλείται με κατάρρευση”, “Συναγερμός στην Ευρώπη” είναι οι χαρακτηριστικοί τίτλοι μερικών από τα άρθρα του αφιερώματος που αποδίδουν το πνεύμα που το διαπερνά. Ακόμη και οι Γερμανοί έχουν αρχίσει πάντως να καταλαβαίνουν ότι οι προτάσεις τους για εκδίωξη ή εξαναγκασμό σε αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είχε μοιραίες συνέπειες όχι μόνο για την Ευρωζώνη, αλλά και για την ίδια την ΕΕ.
“Υπάρχουν σίγουρα σοβαροί λόγοι να φοβάται κανείς αυτό το βήμα. Οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι απρόβλεπτες. Αλλες αδύναμες χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν να εξωθηθούν από ενδιαφερόμενα μέρη σε αδυναμία πληρωμών. Θα περιφερόταν πραγματικά το φάντασμα της διάλυσης της ΕΕ. Εν κατακλείδι, το τέλος της νομισματικής ένωσης θα απειλούσε να εξαλείψει τα τελευταία απομεινάρια του ονείρου ότι από την ΕΕ θα μπορούσε να προκύψει μια πολιτική δύναμη με διεθνές βάρος”, έγραψε χαρακτηριστικά σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η δεξιά γερμανική εφημερίδα “Ντι Βελτ”.
Φ. Σαχινίδης ΔΝΤ: Επιλογή μας από την αρχή!
Αποκαλυπτικές ήταν οι δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη στη ΝΕΤ. Πραγματική πολιτική βόμβα! “Οταν το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, διαπίστωσε ότι η μόνη εναλλακτική επιλογή που είχε ήταν να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο”, είπε και χαρακτήρισε το ΔΝΤ ως “πρώτη επιλογή και μόνη που υπήρχε από τις 5 Οκτωβρίου και μετά”! Αυτό που καταλαβαίνει ο κοινός νους από τις υφυπουργικές δηλώσεις είναι ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου, αμέσως μόλις ανέλαβε, διαμόρφωσε την άποψη ότι πρέπει να μας οδηγήσει στο ΔΝΤ και ότι απλώς επειδή τα χρήματα του ΔΝΤ δεν επαρκούσαν, προσπάθησε να βάλει και την ΕΕ να “τσοντάρει”. Πικρές αλήθειες…

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube