REAL TIME |

Weather Icon

ΓΑΛΛΙΑ: ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΩΝ Γερμανική πειθαρχία στην Ε.Ε.

ΓΑΛΛΙΑ: ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΩΝ Γερμανική πειθαρχία στην Ε.Ε.

Σπύρος Χριστόπουλος
Η πρόταση της Γερμανίας για την επιβολή ενισχυμένης δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ε.Ε. με την επιβολή κλιμακούμενων μέτρων στους «απείθαρχους» του Συμφώνου Σταθερότητας, που αφορούν από τη μείωση ή την κατάργηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και την απώλεια ψήφου στα ευρωπαϊκά όργανα μέχρι και την «ελεγχόμενη πτώχευση» μιας υπερχρεωμένης χώρας του ευρώ, ουσιαστικά δηλαδή την έξοδο από τη νομισματική ένωση, θα απασχολήσει τις σημερινές άτυπες αλλά κρίσιμες συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών Ε.Ε. και Ευρωζώνης.

Στις συνεδριάσεις θα κυριαρχήσει το θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ε.Ε. και ο πρόεδρος Χέρμαν Βαν Ρομπουί αναμένεται να εισηγηθεί την εμπλοκή της ΕΚΤ στον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων των κρατών-μελών αλλά και να παρουσιάσει μια σειρά θεσμικών μέτρων.

Υποχρεωτική η μείωση ελλειμμάτων
Κύρια πρόταση της Γερμανίας προς τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. είναι να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και να ορίσουν ανώτατο όριο στα ελλείμματά τους με συνταγματικό νόμο. Το γερμανικό Σύνταγμα υποχρεώνει το ομοσπονδιακό κράτος να περιορίσει από το 2016 το έλλειμμά του στο 0,35% του ΑΕΠ. Στην πρόταση αυτή απάντησε θετικά χθες ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεσή του να τροποποιήσει το Σύνταγμα ώστε να υποχρεώνει από το 2012 τις εκάστοτε κυβερνήσεις να ορίζουν χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη «ισορροπίας της δημοσιονομικής κατάστασης».

«Η ανάταξη των δημοσίων οικονομικών δεν πρέπει να αποτελεί δέσμευση μιας κυβέρνησης αλλά του Έθνους» ανέφερε ο κ. Σαρκοζί.

«Η μεταρρύθμιση θα υποχρέωνε κάθε κυβέρνηση να δεσμευθεί για πέντε χρόνια ως προς την πορεία του ελλείμματος. Κάθε κυβέρνηση θα πρέπει ταυτόχρονα να δεσμευθεί ως προς την ημερομηνία κατά την οποία θα επιτευχθεί ισορροπία των δημοσίων οικονομικών» πρόσθεσε.

Το γαλλικό δημοσιονομικό έλλειμμα μπορεί να φτάσει το 8,2% του ΑΕΠ στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Η γαλλική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωσή του στο 3% έως το 2013.Σημειώνεται ότι χθες σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν Σαρκοζί και Μέρκελ συμφώνησαν να συνδιαλέγονται απευθείας για όσο χρονικό διάστημα κρατήσουν οι συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης. Σε αυτό το πλαίσιο συμφωνήθηκε επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στο Βερολίνο στις 7 Ιουνίου.

Αλλαγή συνθήκης;
Όσον αφορά την πρόταση της Γερμανίας για τη δημιουργία διαδικασίας πτώχευσης των υπερχρεωμένων χωρών, τα οποία στη συνέχεια δεν θα έχουν άλλη επιλογή από την έξοδο από την Ευρωζώνη, αυτή αντιμετωπίζεται με πολλές επιφυλάξεις. Επιπλέον, τόσο αυτή η πρόταση όσο και αυτή που αφορά την αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου, θα απαιτούσε πρώτα από όλα αλλαγή της συνθήκης της Ε.Ε., καθώς τα μέτρα αυτά δεν προβλέπονται από τη Συνθήκη της Λισσαβώνας.

Καθησυχαστικές δηλώσεις για το ευρώ
Την άποψη ότι το ευρώ δεν βρίσκεται σε κίνδυνο εξέφρασε χθες η υπ. Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία, ερωτηθείσα για το αν έχει δημιουργηθεί «απόσταση» μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας (κατόπιν της απόφασης του Βερολίνου να απαγορεύσει το short-selling), είπε: «Καθόλου. Βρισκόμαστε στο στάδιο της σύστασης των κομματιών που λείπουν από την Ευρωζώνη, και αυτή η διαδικασία απαιτεί συναίνεση». Την ίδια θέση εξέφρασε και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος, αν και έδειξε την ανησυχία του για την ταχεία υποχώρηση του ευρώ, υποστήριξε πως οι αγορές ενεργούν παράλογα απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ.

CITY PRESS

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube