REAL TIME |

Γενικά θέματα 31 Μαΐου 2010

Ενταση στις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις.Ματαιώνονται τα κοινά γυμνάσια στο Ιόνιο

Εκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ προκλήθηκε αιφνιδίως μετά την πρωτοφανή επίθεση ισραηλινών καταδρομέων κατά διεθνούς νηοπομπής ανθρωπιστικής βοήθειας στην οποία μετείχαν και Έλληνες.

Διάβημα στον Ισραηλινό πρεσβευτή στην Αθήνα Αλί Γιαχία έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας, ενώ και ο πρεσβευτής της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ διαμαρτυρήθηκε στο ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

Πέρα από τη δυσανάλογα μεγάλη χρήση βίας από τους Ισραηλινούς κομάντος που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 19 άνθρωποι (αυτός είναι ο αριθμός των νεκρών σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ενώ τα διεθνή πρακτορεία κάνουν λόγο για τουλάχιστον 10 νεκρούς), υπάρχει ακόμη ένα σημαντικό σημείο που αφορά τις ελληνο-ισραηλινές σχέσεις.

Οι ισραηλινοί «ράμπο» έκαναν ρεσάλτο σε πλοίο με ελληνική σημαία το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα. Η επιχείρηση αυτή δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από το διεθνές δίκαιο. Το ελληνικό πλοίο «Ελεύθερη Μεσόγειος» που μετέφερε τρόφιμα και φάρμακα στους πολιορκημένους από τις ισραηλινές δυνάμεις Παλαιστινίους κατοίκους της Γάζας, είχε ελεγχθεί πριν αποπλεύσει από την Ελλάδα. Οι λιμενικές και τελωνειακές αρχές της χώρας είχαν ελέγξει το φορτίο του υπό ελληνική σημαία πλοίου και έτσι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η νηοψία, το ρεσάλτο και πολύ περισσότερο η χρήση βίας από τους ισραηλινούς κομάντος.

Κυρίως όμως ο θάνατος δεκάδων ακτιβιστών από πυρά ισραηλινών στρατιωτών έκανε σαφές στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να κάνει «business as usual» με το Τελ Αβίβ. Υπό την πίεση των γεγονότων, η ελληνική κυβέρνηση διέκοψε τα κοινά αεροπορικά γυμνάσια ελληνικών και ισραηλινών μαχητικών, ενημερώνοντας παραλλήλως τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Αθήνα ότι ο αρχηγός της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας δεν είναι καλοδεχούμενος στην Ελλάδα. Ο Ισραηλινός πτέραρχος επρόκειτο να φτάσει στην Αθήνα την Τρίτη, στο πλαίσιο της συνεκπαίδευσης αεροπορικών δυνάμεων από τις δύο χώρες. Με τον τρόπο αυτό, αντί της προώθησης της στρατιωτικής συνεργασίας, Αθήνα και Τελ Αβίβ βρίσκονται στη δίνη μιας πολιτικής και διπλωματικής κρίσης.

“Αυτή τη στιγμή προέχει η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και η ασφαλής επιστροφή τους στην πατρίδα”, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στους πολίτες που συμμετείχαν στην ανθρωπιστική αποστολή στη Γάζα. Για τον σκοπό αυτό, πρόσθεσε ο κ. Δρούτσας, συνεργαζόμαστε με όλους τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το Ισραήλ έχει την υποχρέωση να μας παρέχει όλες τις πληροφορίες για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών. Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε τη χρήση βίας από τις ισραηλινές αρχές, τονίζοντας ότι “δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη χρήσης τέτοιας έκτασης βίας”. “Την καταδικάζουμε και ακριβώς αυτό ήταν το μήνυμα που μετέφερα στον πρέσβη του Ισραήλ σήμερα το πρωί, τον οποίο κάλεσα στο γραφείο μου και του ανακοίνωσα ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε τη διακοπή της κοινής στρατιωτικής άσκησης καθώς και την αναβολή της προγραμματισμένης για αύριο επίσκεψης του αρχηγού της ισραηλινής αεροπορίας εδώ”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Δρούτσας κάλεσε τον κ. Γιαχία στο γραφείο του και ζήτησε επίσημη ενημέρωση και εξηγήσεις για τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ. Επίσης, η ελληνική πλευρά δήλωσε ότι την ευθύνη για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών φέρει το Ισραήλ, ενώ κατά πληροφορίες ο κ. Γιαχία δήλωσε αδυναμία να προσφέρει ασφαλή ενημέρωση.
Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα αναφέρουν ότι θα ήταν αδιανόητο να μην υπήρχε ενημέρωση από τους Ισραηλινούς στην περίπτωση που μεταξύ των θυμάτων περιλαμβανόταν και κάποιος Έλληνας.

Ο κ. Δρούτσας είχε το πρωί τηλεφωνική επαφή με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου για το θέμα, ενώ μετά τη δήλωσή του, αναχώρησε από το υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις νεότερες εξελίξεις.

Ο αρχηγός της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον υπουργό Άμυνας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τα θλιβερά αυτά γεγονότα.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ενεργοποιήσει τη μονάδα διαχείρισης κρίσεων ενώ οι πολίτες που έχουν συγγενείς στα καράβια μπορούν να επικοινωνούν στον αριθμό 210 36.81.730.

Την ίδια ώρα, με απόφαση του υπουργείου Αμυνας, διεκόπη η ελληνο-ισραηλινή άσκηση με την επωνυμία “Μίνωας 2010”, που επρόκειτο να ολοκληρωθεί στο Ιόνιο στις 3 Ιουνίου, με αφορμή την επίθεση στο διεθνή στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους στη λωρίδα της Γάζας. Είναι η δεύτερη φορά που γίνονταν κοινά γυμνάσια με το Ισραήλ. Τα ισραηλινά μαχητικά βρίσκονται στην 115 Πτέρυγα Μάχης και θα επιστρέψουν στο Ισραήλ σήμερα ή αύριο.

Όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ματαιώθηκε και η προγραμματισμένη επίσκεψη του ισραηλινού αρχηγού ΓΕΑ στην Ελλάδα η οποία θα πραγματοποιείτο με αφορμή την ελληνο-ισραηλινή άσκηση με την επωνυμία “Μίνωας 2010”.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα γίνει σήμερα το απόγευμα στις 19.00 μ.μ. έξω από την Ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα για όλα όσα συνέβησαν στα διεθνή χωρικά ύδατα στη Γάζα. Σε ανακοίνωσή της η πρωτοβουλία «Ενα Καράβι για τη Γάζα» ζητάει η ελληνική κυβέρνηση να ενεργήσει για την άμεση απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων και την επιστροφή των σκαφών του Στόλου της Ελευθερίας.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube