REAL TIME |

Γενικά θέματα 28 Μαΐου 2010

Αφγανιστάν: Βαρύς φόρος αίματος για τους Αμερικανούς

Στους χίλιους νεκρούς ανέρχονται πλέον οι απώλειες των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, την ώρα που η στρατηγική του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην περιοχή βρίσκεται σε κομβικό σημείο.

Οι απώλειες μάλιστα των Αμερικανών σε ανθρώπινες ζωές ενδέχεται να αυξηθούν καθώς η επιχείρηση των ΗΠΑ αναμένεται να κορυφωθεί αυτό το καλοκαίρι. Η πορεία της επιχείρησης εκτιμάται ότι θα καθορίσει την έκβαση μιας διαμάχης που διαρκεί ήδη εννέα χρόνια και συνεχίζεται μετά την απόφαση του Μπ. Ομπάμα να εξουδετερώσει τις ισλαμιστικές επιθέσεις σε Αφγανιστάν και Πακιστάν, όπου αφγανικές ανταρτικές ομάδες βρίσκουν καταφύγιο.

Την Παρασκευή το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι ένα ακόμη στελεχός του σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού στο δυτικό Αφγανιστάν, γεγονός που ανέβασε περαιτέρω τον αριθμό των νεκρών. Η ανακοίνωση δεν έκανε λόγο για την εθνικότητα του νεκρού, ωστόσο σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο επρόκειτο για Αμερικανό υπήκοο. Όπως εκτιμά μάλιστα το Associated Press, αυτός είναι ο 32ος Αμερικανός πολίτης που χάνει ζωή του αυτόν το μήνα στην ασιατική χώρα.

Το τίμημα του -μέχρι πρότινος ξεχασμένου- πολέμου στην περιοχή αποδεικνύεται ιδιαίτερα βαρύ, καθώς οι ΗΠΑ θρηνούν 430 νεκρούς από τη στιγμή που ο Μπαράκ Ομπάμα ανέλαβε τα ηνία της αμερικανικής διακυβέρνησης τον Ιανουάριο του 2009.

Όπως είναι φυσικό, ο τραγικός απολογισμός σε ανθρώπινες ζωές διχάζει την αμερικανική κοινή γνώμη σε ό,τι αφορά στη σκοπιμότητα του πολέμου. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Washington Post και του ABC News το 52% των Αμερικανών θεωρεί ότι ο πόλεμος δεν αξίζει το κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

Σε άλλη δημοσκόπηση οι πολίτες εμφανίζονται μοιρασμένοι, με το 50% των ερωτηθέντων να τάσσεται κατά και το 46% να συμφωνεί με τη συνέχισή του.

Πηγή: Los Angeles Times
NAYTEMPORIKH

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube