Weather Icon
Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 5 Μαΐου 2010

Βρυξέλλες: Συνάντηση αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας – Τουρκίας

Βρυξέλλες: Συνάντηση αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας – Τουρκίας

Με τον Τούρκο ομόλογό του στρατηγό Ιλκέρ Μπασμπούγ συναντηθηκε ο Αρχηγος ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Ι. Γιάγκος, στο περιθώριο της συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιειται απο σημερα στις Βρυξελες. Κατα τη συναντηση συζητήθηκαν, οπως ανακοινωθηκε απο το ΓΕΕΘΑ, θέματα ”αμοιβαίου ενδιαφέροντος”.

Στα θεματα που απασχολουν απο κοινου τις δυο πλευρες στο πλαισιο του ΝΑΤΟ ειναι η νεα δομη της Συμμαχιας, η διασυνδεσιμοτητα των ρανταρ και τα απορρεοντα απο αυτα ζητηματα λογω των τουρκικων αξιωσεων. Σε διμερες επιπεδο ειναι οι συνεχιζομενες τουρκικες προκλησεις στο Αιγαιο και οι επικινδυνες συνθηκες που δημιουργουνται απο ασκησεις, οπως και η εξειδικευση των νεων Μετρων Οικοδομησης Εμπιστοσυνης που εχουν μπει στο τραπεζι.

Οσον αφορα την συνοδο του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκειά της συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην Συμμαχικη δυναμη στο Κοσσοβο (KFOR), στην ναυτικη ”αντιτρομοκρατικη” επιχείρηση “Active Endeavour” και στην επιχείρηση εναντίον της πειρατείας “Ocean Shield” ανοιχτα της Σομαλιας. Επίσης, τη σύνοδο απασχόλησε το θέμα της διαχείρισης των πόρων στις επιχειρήσεις, στην υφιστάμενη δομή διοίκησης και στιον σχεδιασμο για τον μετασχηματισμο του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ της Ρωσίας, Ουκρανίας και Γεωργίας παρουσίασαν στους ομολόγους τους την εξέλιξη της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών τους με το ΝΑΤΟ.

Και στην Ε.Ε.Να σημειωθει οτι χθες ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Γιάγκος συμμετείχε στη σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( EUMC ), που πραγματοποιήθηκε και αυτη στις Βρυξέλλες.

Τα θέματα που συζητήθηκαν στη ευρωπαικη Σύνοδο, αφορούσαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις αρμοδιότητες της Στρατιωτικής Επιτροπής ως προς την ανάπτυξη δυνατοτήτων της ΕΕ, στις προτεραιότητες της κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), καθώς και σε θέματα που σχετίζονται με την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισσαβόνας. Στη Σύνοδο εγκρίθηκε από τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ το Στρατηγικό Σχέδιο προτεραιοτήτων της EUMC που αφορά στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και στην ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής συνεργασίας στο πλαίσιο της ΚΕΠΑΑ.

NEA

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube