Weather Icon
Γενικά θέματα 2 Μαΐου 2010

Έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Κύπρο

Έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Κύπρο

Σε δύο ενότητες χωρίζει και πάλι την έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την Κύπρο, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Η μία για την «Κυπριακή Δημοκρατία» και η άλλη για τη «διοικούμενη από τους Τουρκοκύπριους περιοχή».

Η έκθεση που καλύπτει όλες τις χώρες του κόσμου, δόθηκε χθές στη δημοσιότητα και στο κεφάλαιο για την Κύπρο αναφέρει ότι «από το 1974 το νότιο τμήμα της Κύπρου βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ το βόρειο τμήμα διοικείται από Τουρκοκύπριους, που ανακήρυξαν την «ΤΔΒΚ» το 1983. Οι ΗΠΑ, γράφει, δεν αναγνωρίζουν την ‘ΤΔΒΚ’, ούτε καμία άλλη χώρα πλην της Τουρκίας».

Η έκθεση επισημαίνει ότι σημαντικός αριθμός τουρκικών στρατευμάτων παρέμεινε στη νήσο, ενώ η πράσινη γραμμή, που περιπολείται από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ χωρίζει τα δύο τμήματα.

Επιπλέον χαρακτηρίζει το πολίτευμα της Κυπριακής Δημοκρατίας «συνταγματική δημοκρατία» και «πολυκομματική προεδρική δημοκρατία» και τις εκλογές που διεξάγονται «ελεύθερες και έντιμες», ενώ οι πολιτικές αρχές διατηρούν τον αποτελεσματικό έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας.

Καταγράφει ακόμη και σειρά προβλημάτων, όπως καταγγελίες για άσκηση βίας εκ μέρους της Αστυνομίας, μειωτική μεταχείριση προσώπων υπό κράτηση και διεκδικητών ασύλου.

Αναφέρει, επίσης, περιστατικά άσκησης βίας σε βάρος γυναικών, μεταξύ και αυτών που αφορούν συζύγους και αρκετά περιστατικά κακοποίησης παιδιών. Μιλά επίσης και για διακρίσεις σε βάρος μελών μειονοτικών και εθνικών ομάδων, ενώ αναφέρει ότι «η παράνομη διακίνηση γυναικών στη νήσο, ιδίως για σεξουαλική εκμετάλλευση, συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα, ενώ καταγγέλθηκε και παράνομη διακίνηση εργαζομένων».

Η έκθεση περιέχει εκτενείς αναφορές στις προσφυγές Ελληνοκυπρίων προσφύγων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «για την απώλεια από το 1974 περιουσιών που βρίσκονται στην περιοχή που διοικείται από τους Τ/Κ». Αναφορά γίνεται και στην «επιτροπή περιουσιών» που δημιουργήθηκε στα κατεχόμενα και σε υποθέσεις που εκδίκασε.

Σε σχέση με τα κατεχόμενα αναφέρεται στην «εκλογή» του κ. Ταλάτ και της ψευδοβουλής, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία «ελεύθερες και τίμιες εκλογές».

Παρότι ο εποικισμός αποτελεί με βάση τις διεθνείς συνθήκες έγκλημα πολέμου, η έκθεση αποφεύγει να κάνει οποιαδήποτε μνεία στο πρόβλημα. Επισημαίνει ωστόσο το γεγονός ότι «η αστυνομία κι οι δυνάμεις ασφαλείας είναι υπό την επιχειρησιακή διοίκηση του τουρκικού στρατού».

Η έκθεση μιλά για «ισχυρισμούς Ε/κ που ζούν στις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση περιοχές για βανδαλισμούς σε βάρος εγκαταλειμμένων ορθοδόξων ναών και αφαίρεση εικόνων», τα προηγούμενα έτη στα κατεχόμενα, ενώ μιλά για καταγγελία που αφορά στο χωριό Τριμίθι, όπου ναός χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη κεραμικών, κάτι που όπως γράφει αρνούνται οι Τ/κ.
σSigmalive

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube