Γενικά θέματα 10 Μαΐου 2010

Τουρκία- Ρωσία: Συμφωνία αμοιβαίας απαλλαγής από βίζα

Συμφωνία αμοιβαίας απαλλαγής από την υποχρέωση έκδοσης βίζας αναμένεται να υπογράψουν η Τουρκία και η Ρωσία, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στην ‘Αγκυρα, στις 11-12 Μαΐου.

“Τα προξενεία των δύο χωρών έχουν μονογράψει τη συμφωνία για την άρση των διαδικασιών θεώρησης των διαβατηρίων”, δήλωσε ο Τούρκος πρέσβης στη Ρωσία, Χαλίλ Ακιντσί, στον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων “Anadolu”.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία έχει ζητήσει κάποιες μικρές αλλαγές στο κείμενο της συμφωνίας.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ρωσίας και ο Τούρκος ομόλογός του Αμπντουλάχ Γκιούλ, μπορούν να υπογράψουν τη συμφωνία, χωρίς να περιμένουν την ολοκλήρωση της εσωτερικής διαδικασίας έγκρισης, σημείωσε ο κ. Ακιντσί.Μάλιστα, οι μετακινήσεις των πολιτών των δύο χωρών, χωρίς βίζα, αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του τρέχοντος έτους.

Το θέμα της αμοιβαίας απαλλαγής από την υποχρέωση έκδοσης βίζας τέθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Μόσχα, τον περασμένο Ιανουάριο.Ακολούθησαν οι αναγκαίες διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς και η Ρωσία ήταν θετική προς αυτή την κατεύθυνση.

Η συμφωνία που έχει ήδη μονογραφεί προβλέπει ελεύθερη διαμονή των τουριστών έως έναν μήνα.Σύμφωνα με τουρκικά στατιστικά στοιχεία, 2,6 εκατομμύρια Ρώσοι επισκέφθηκαν, πέρυσι, τη Ρωσία (οι Ρώσοι κάνουν λόγο για 1,9 εκ. τουρίστες προς τη Ρωσία).
Από την άλλη πλευρά, οι Τούρκοι που επιλέγουν τη Μόσχα ως τουριστικό προορισμό εκτιμώνται σε 30.000-40.000.ΕΞΠΡΕΣΣ

Ρωσία και Τουρκία συμφώνησαν για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού ηλ. ενέργειας

Η Ρωσία και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για τους εμπορικούς όρους αναφορικλά με την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου της χώρας από ρωσικές εταιρείες. Μεταξύ άλλων συμφωνήθηκε και το κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται στη νέα μονάδα χωρίς όμως να αποκαλυφθεί.

Τέσσερεις συνολικά μονάδες θα κατασκευαστούν η κάθε μία με δυνατότητα παραγωγής 1,2 GW. Το συγκρότημα πρόκειται να κατασκευαστεί πλησίον της πόλης της Μερσίνα στις νοτιοανατολικές ακτές της Τουρκίας απέναντι από την Κύπρο.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό η πρώτη μονάδα θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2016 και η τελευταία το 2019. Εκτιμάται ότι τα τελικά έγγραφα της συμφωνία θα υπογραφούν σύντομα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube