Γενικά θέματα 26 Μαΐου 2010

Τουρκία: Πηγή στρατηγικής Αντασφάλισης για τη Γεωργία

Τουρκία: Πηγή στρατηγικής Αντασφάλισης για τη Γεωργία


H Πολιτική των ΗΠΑ στον Καύκασο προκαλεί ανησυχίες στην Γεωργία καθώς φαίνεται ότι θυσιάζονται τα μακροπρόθεσμα στρατηγικά συμφέροντά της στην περιοχή, με σκοπό να διασφαλιστεί η υποστήριξη της Ρωσίας στην επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν.

Οι ΗΠΑ δείχνουν να έχουν παραιτηθεί από τον ρόλο τους ως παράγοντα ασφάλειας στον Καύκασο και αυτό τον ρόλο σιωπηρά τον έχουν παραχωρήσει στην Μόσχα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που ενισχύει την ανωτέρω διαπίστωση είναι το γεγονός ότι στις 11 Μαΐου ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι η σύγκρουση Ρωσίας-Γεωργίας δεν πρέπει να θεωρείται εμπόδιο (Η ενσωμάτωση της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας στην Ρωσία είχε χαρακτηριστεί ως τέτοιο εμπόδιο ) στην επικύρωση της συμφωνίας ΗΠΑ-Ρωσίας σχετικά με την πυρηνική συνεργασία.

Οι σχεδιαστές της πολιτικής της Γεωργίας ανησυχούν έντονα για το γεγονός ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δεν φέρονται διατεθειμένοι να καλύψουν το κενό ασφάλειας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και στον Νότιο Καύκασο. Το ενδεχόμενο αγοράς Γαλλικών πολεμικών πλοίων από την Ρωσία, που ουσιαστικά σημαίνει πρόσβαση της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ σημαίνει για την Γεωργία δεν μπορεί πλέον να προμηθευτεί αμυντικά όπλα (αντιαρματικά και αντιεροπορικά) από τις ΗΠΑ και χώρες του ΝΑΤΟ.Η προοπτική ένταξης της Γεωργίας στην Νατοική συμμαχία παρά τις όποιες ευρωατλαντικές κατά καιρούς υποσχέσεις απομακρύνεται όλο και περισσότερο και καθίσταται μη ρεαλιστική.

Όλα αυτά δημιουργούν την αίσθηση στην Γεωργία ότι έχει υποβιβαστεί σε «γκρίζα ζώνη» και την υποχρεώνουν να στραφεί σε μια πολύ πιο έντονη περιφερειακή πολιτική προκειμένου να προστατευτεί από ενδεχόμενους μελλοντικούς κινδύνους για την ασφάλεια της.

Η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ερντογάν στη Γεωργία έγινε η αφορμή η Γεωργία να επανεξετάσει τις σχέσεις με την Τουρκία από την στιγμή μάλιστα που η Τουρκία αποτελεί για την ίδια τον υπ’αριθμόν ένα εμπορικό εταίρο ο οποίος καλύπτει το κενό που προκάλεσε ο ρωσικός οικονομικός αποκλεισμός. Οι εμπορικές τους σχέσεις αναπτύσσονται στον τομέα του τουρισμού (κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων από τουρκικές εταιρείες, παράλληλα γίνεται λόγος για το ενδεχόμενο κατάργησης της θεώρησης των ταξιδιωτικών εγγράφων έτσι ώστε να είανι ελεύθερη η πρόσβαση).Η Τουρκία φέρεται διατεθειμένη να λειτουργήσει ως διαμετακομιστικός σταθμός για το φυσικό αέριο και για το πετρέλαιο των χωρών της Κασπίας Θάλασσας προς τις ευρωπαικές χώρες.Παράλληλα κατασκευάζει και χρηματοδοτεί μαζί με το Αζερμπαιτζάν την σιδηροδρομική γραμμή Καρς-Akhalkalaki-Τιφλίδα-Μπακού, που θα συνδέει τη Γεωργία με την Ευρώπη μέσω της Τουρκίας

http://www.jamestown.org

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube