Γενικά θέματα 13 Μαΐου 2010

Λίγες ώρες πριν την άφιξη Ερντογάν στην Αθήνα,Τον χαβά τους οι Τούρκοι!

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά 29 φορές παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο την Πέμπτη τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Μόνο λίγες ώρες πριν την έλευση του πρωθυπουργού της Τουρκίας στην Αθήνα (το τουρκικό κυβερνητικό αεροσκάφος που μεταφέρει τον κ. Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να προσγειωθεί στο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 11.30 το πρωί της Παρασκευής), οι παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών άγγιξαν τον αριθμό 29, τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί εδώ και πολλές εβδομάδες.

Πολλές από τις παραβιάσεις αυτές έγιναν από 7 τουρκικά ελικόπτερα τα οποία βρίσκονταν στις τουρκικές φρεγάτες που μετέχουν στην άσκηση «Μπεγιάζ Φιρτίνα» στο Κεντρικό Αιγαίο. Οι τρεις τουρκικές φρεγάτες έπλεαν εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων, αλλά μετά την απονήωσή τους τα τουρκικά ελικόπτερα βρίσκονταν απ’ ευθείας εντός του ελληνικού εναέριου χώρου. Κι αυτό διότι μπορεί τα τουρκικά πολεμικά πλοία να βρίσκονταν εκτός της ζώνης των έξι ναυτικών μιλίων, όμως ήταν κοντά στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων. Εκτιμάται ότι επρόκειτο για μια έμμεση προσπάθεια της Άγκυρας (ή του στρατιωτικού κατεστημένου, αν υιοθετείτε αυτή την άποψη) να «εκθέσει» την Ελλάδα για το γεγονός ότι διατηρεί αιγιαλίτιδα ζώνη 6 νμ και εναέριο χώρο 10 νμ.
Τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας κατέγραψαν επίσης εισόδους 16 τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών και ακόμη δύο αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου τύπου CN-235.

Έξι από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα ενώ δεν σημειώθηκαν εικονικές αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητικά.

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη η απόφαση της τουρκικής πλευράς να διεξάγει στρατιωτικά παίγνια στο Αιγαίο λίγες ώρες πριν την άφιξη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα. Πρόκειται για αεροναυτικά γυμνάσια που προβλέπεται να συνεχιστούν και αύριο, δηλαδή κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ του κ. Γιώργου Παπανδρέου και του κ. Ερντογάν.

Και στην Άνδρο
Νωρίτερα το μεσημέρι της Πέμπτης, ανατολικά της Άνδρου, η τουρκική φρεγάτα Γκόκοβα, μία από τις τρεις τουρκικές φρεγάτες που βρίσκονταν ανατολικά της Άνδρου συμμετέχοντας στην τουρκική άσκηση Μπεγιάζ Φιρτίνα κάλεσαν στον ασύρματο τέσσερα ελληνικά Μιράζ που πετούσαν στην περιοχή.

Το πλήρωμα της φρεγάτας ζήτησε από τους έλληνες πιλότους να αναφέρουν την ταυτότητα των μαχητικών αεροσκαφών τους και τις προθέσεις τους. Κατά πληροφορίες τα τουρκικά πλοία βρίσκονταν εντός περιοχής που είχαν δεσμεύσει με notam οι Τούρκοι, περιοχή που εφάπτεται με το όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων ανατολικά της Άνδρου.

Το περιστατικό σημειώθηκε 5 λεπτά πριν τη 1 το μεσημέρι χρόνος κατά τον οποίο η περιοχή δεν ήταν ενεργοποιημένη αφού οι τουρκικές δυνάμεις είχαν ζητήσει άδεια για εκτέλεση γυμνασίων από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι και τα παίγνιά τους συνεχίζονται από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube